Narcis je toliko bio zaljubljen u vlastitu lepotu da ga ni lepota devojaka nije privlačila. A one su čeznule za njim. Nimfa Eho se silno zaljubila i razbolela zbog neuzvraćene ljubavi da je bila na samrti. Bogovi su se sažalili na nju i pretvorili je u stenu.

 Narcisovo odbijanje da voli druge je uvredilo boga ljubavi Erosa koji ga je prokleo da zavoli ono što mu je nedostižno. Od trenutka kada je ugledao svoj lik na površini jezera, samoljubivi Narcis je pokušavao da ga dodirne i poljubi. Tako se udavio.

 Dok su ga nimfe pripremale za sahranu, Narcisovo telo se pretvorilo u beli, mirisni cvet.

  Tako je narcis, jedan od vesnika proleća i sunca, dobio ime, po istoimenom mitološkom junaku jedinstvene psihologijhe i karaktera. Neverovatne lepote i opojnog mirisa, narcis je  gospodar bašte.  Ništa tako ne privlači pogled kao lepota ovog cveta.

Ali vrlo kratko, jer narcis cveta  marta do maja, dajući nam time malo vremena da uživamo u njegovoj lepoti.

  Ako želite narcis u bašti, valja ga saditi na jesen, može i u kombinaciji sa lalama i zumbulima jer su i one lukovice. Voli sunčana mesta, ne voli vetar i9 baru jer lukovice istrule u preterano vlažnoj zemlji.

  Narcis može biti jednobojan ili dvobojan i tada uvek u kombinacijhi žuta i bela boja. Korisna je biljka jer sadrži materije koje teraju  miševe i voluharice, veverice, srne i zečeve. Zato su  naši stari sadili narcis pored ambara i šupa da ih čuva od miševa i drugih štetočina, ali i pored voćnjaka oko stabala da  se zaštite  od glodara.

 Ovaj lepi cvet se u bašti sadi sa ostalim lukovicama, ali kada ga uberete, najbolje čim se pupoljak otvori – ne trpi  druge. U vazama narcisi ne žele društvo. To pokazuje tako što ispušta otrovnu sluz koja vrlo brzo uništi i osuši drugo cveće.

  Čak i otkinut, želi da se samo njemu divimo.

Irina Perić

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com