Postoje namirnice koje tope masti. Budite pametni, pa od tih namirnica, sastavite jelovnik za 10 dana. Ako ciljano jedete sagorevače masti za doručak, ručak i večeru i tako desetak dana, nema sumnje da će efekat biti uočljiv. U dobro osmišljenim i maštovitim jelima od takvih namirnica samo ćete uživati a istovremeno i skidati nepotrebno salo. Navalite na njih, što pre.

Avokado

Obiluje nezasićenim mastima (zdravim mastima).Daje osećaj sitosti, a pri tome ne goji. Uočeno je da dobro deluje na smanjenje masti u području oko struka.

Zeleni čaj

Tri šolje zelenog čaja dnevno podstiče metabolizam i sagoreva 30 kalorija na dan.

Borovnice

Sadrže antioksidante koji podstiču brže sagorevanje kalorija. One ubrzavaju protok krvi i sprečavaju nakupljanje masti, posebno u predelu stomaka.

Bulgur

Delimično kuvana, sušena i krupno mlevene pšenica ili bulgur, svrstava se u grupu ugljenih hidrata koji takođe imaju ulogu u borbi protiv masnih naslaga. Odličan je jer sadrži vlakna koja pomažu u probavi, a smanjuju masne naslage.

Losos

Sadrži omega 3 masne kiseline, koje poboljšavaju osetljivost na nsulin, zbog čega jačaju mišići,a smanjuju se masne naslage.

Cvekla

Ubrzava metabolizam i protok žuči, što je veoma važno za sagorevanje masti. Gvožđe i folna kiselina snižavaju nivo masti u krvi i sprečavaju njihovo taloženje na krvnim sudovima. Radi boljeg efekta trebalo bi da se pije sok od cvekle pomešan sa sokom od pomorandže, zbog vitamina C koji pospešuje dejstvo gvožđa.

Celer

Zbog eteričnih ulja i jakog ukusa ubrzava varenje i razmenu materija u organizmu, a zbog kalijuma podstiče izlučivanje tečnosti.

Cerealije

Podstiču razmenu materija, a naročito je dobra kombinacija lešnici i žitarice, jer sadrže veliku količinu magnezijuma. Zahvaljujući ovom mineralu povećava se potrošnja energije, pa mast ne uspeva da se zadrži u organizmu.

Surutka

Sadrži mnogo kalijuma, kalcijuma, belančevina, vitamina B2. Svi zajedno pospešuju sagorevanje masti i jačaju imunitet.

Vitamin C

Potpomaže sagorevanje masti, tj. podstiče proizvodnju hormona koji utiče da se masnoća brže pretvara u energiju. Vitamina C ima u: kiviju, limunu, grejpfrutu, paprici, brokoliju i šipurku.

Čili papricica

Sadrži kapsaicin koji je zaslužan za podsticanje gubitka kilograma i sprečavanje nagomilavanja masnog tkiva u organizmu kao i za raspoloženje. Kapsaicin ima sposobnost inhibicije proteina koji regulišu gene zadužene za nastanak masnog tkiva i podstiču iskorišćavanje energije iz masti.

Soja

Ubrzava gubljenje kilograma zbog sadržaja proteina koji mogu da spreče akumulaciju masti. Blokirajući enzime koji sintetišu masne kiseline ograničava se nakupljanje masti u depoima. Osim toga sadrži fitoestrogene koji mogu da deluju kao slabi estrogeni koji pomažu regulaciju hormonske ravnoteže kod žena u menopauzi – što takođe povoljno utiče na brzinu metabolizma.

Voda

Adekvatan unos vode pomaže kod mršavljenja tako što sagoreva kalorije. Dnevni unos od 2 litre rezultira povećanom potrošnjom energije za otprilike 96 kalorija.

O.B.

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com

Uvek možeš da se odjaviš. Ne šaljemo neželjenu poštu.

close

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com