Postoje namirnice koje tope masti. Budite pametni, pa od tih namirnica, sastavite jelovnik za 10 dana. Ako ciljano jedete sagorevače masti za doručak, ručak i večeru i tako desetak dana, nema sumnje da će efekat biti uočljiv. U dobro osmišljenim i maštovitim jelima od takvih namirnica samo ćete uživati a istovremeno i skidati nepotrebno salo. Navalite na njih, što pre.

Avokado

Obiluje nezasićenim mastima (zdravim mastima).Daje osećaj sitosti, a pri tome ne goji. Uočeno je da dobro deluje na smanjenje masti u području oko struka.

Zeleni čaj

Tri šolje zelenog čaja dnevno podstiče metabolizam i sagoreva 30 kalorija na dan.

Borovnice

Sadrže antioksidante koji podstiču brže sagorevanje kalorija. One ubrzavaju protok krvi i sprečavaju nakupljanje masti, posebno u predelu stomaka.

Bulgur

Delimično kuvana, sušena i krupno mlevene pšenica ili bulgur, svrstava se u grupu ugljenih hidrata koji takođe imaju ulogu u borbi protiv masnih naslaga. Odličan je jer sadrži vlakna koja pomažu u probavi, a smanjuju masne naslage.

Losos

Sadrži omega 3 masne kiseline, koje poboljšavaju osetljivost na nsulin, zbog čega jačaju mišići,a smanjuju se masne naslage.

Cvekla

Ubrzava metabolizam i protok žuči, što je veoma važno za sagorevanje masti. Gvožđe i folna kiselina snižavaju nivo masti u krvi i sprečavaju njihovo taloženje na krvnim sudovima. Radi boljeg efekta trebalo bi da se pije sok od cvekle pomešan sa sokom od pomorandže, zbog vitamina C koji pospešuje dejstvo gvožđa.

Celer

Zbog eteričnih ulja i jakog ukusa ubrzava varenje i razmenu materija u organizmu, a zbog kalijuma podstiče izlučivanje tečnosti.

Cerealije

Podstiču razmenu materija, a naročito je dobra kombinacija lešnici i žitarice, jer sadrže veliku količinu magnezijuma. Zahvaljujući ovom mineralu povećava se potrošnja energije, pa mast ne uspeva da se zadrži u organizmu.

Surutka

Sadrži mnogo kalijuma, kalcijuma, belančevina, vitamina B2. Svi zajedno pospešuju sagorevanje masti i jačaju imunitet.

Vitamin C

Potpomaže sagorevanje masti, tj. podstiče proizvodnju hormona koji utiče da se masnoća brže pretvara u energiju. Vitamina C ima u: kiviju, limunu, grejpfrutu, paprici, brokoliju i šipurku.

Čili papricica

Sadrži kapsaicin koji je zaslužan za podsticanje gubitka kilograma i sprečavanje nagomilavanja masnog tkiva u organizmu kao i za raspoloženje. Kapsaicin ima sposobnost inhibicije proteina koji regulišu gene zadužene za nastanak masnog tkiva i podstiču iskorišćavanje energije iz masti.

Soja

Ubrzava gubljenje kilograma zbog sadržaja proteina koji mogu da spreče akumulaciju masti. Blokirajući enzime koji sintetišu masne kiseline ograničava se nakupljanje masti u depoima. Osim toga sadrži fitoestrogene koji mogu da deluju kao slabi estrogeni koji pomažu regulaciju hormonske ravnoteže kod žena u menopauzi – što takođe povoljno utiče na brzinu metabolizma.

Voda

Adekvatan unos vode pomaže kod mršavljenja tako što sagoreva kalorije. Dnevni unos od 2 litre rezultira povećanom potrošnjom energije za otprilike 96 kalorija.

O.B.

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com