Možda nisu najlepša i najbrža ali jesu – najbezbednija vozila . Za gotovo čitav vek postojanja iz fabrike automobila u Geteburgu  na svetlost dana izlazila su vozila sa različitim dizajnom i performarsama i sa jednom nepromenljivom kategorijijom – sigurnost na prvom mestu. Među brojnim vozilima ove fabrike, jedan takav pleni pažnju. Nosi epitet najsigurniji ali i najlepši karavan – “volvo 850”.

 Bio je izuzetno popularan jer je bio tri u jedan,  predstavljao spoj poslovnog, dostavnog i praktičnog automobila. Švedska je tako postala postojbina prvih karavana  u Evropi.  I naravno nosila je priznanje zemlje koja pravi najbezbednija vozila, generalno.

Prvo  čedo za transport rođeno je 1953. godine . Bio je to  prvi Volvov karavan, model PV445.

Nije bio oličenje stila. Više je ličio na dostavno kamionče. Usledile su prepravke i popravke i vrlo brzo, jer Šveđani nisu gubili vreme, već 1955. godine konstruisan je  karavan kakav manje – više i danas poznajemo.

 Model poznat pod nazivom “duett”, kao duet u kome zajedno sviraju dve  važne karakteristike: jedna za posao, druga za slobodno vreme. Mogao je da služi kako vam drago.

Kao praktičan automobil, brzo se probio do  Amerikanaca gde je  izvožen sa motorom od 70 konja. Proizvodio se do 1969. godine jer je potražnja bila velika, iako su u međuvremenu nastale nove verzije, kao što je karavanska limunizina “amazon” koja je, kad smo već kod njega, pokazala da karavan itekako može da bude luksuzan i visoke klase.

Šezdesetih godina prošlog veka Volvo je nametnuo  visoke kriterijume za karavane, koji su postali njegov zaštitini znak i mnoge su se automobilske kuće upirale da ga sustignu.

 Nova era u prozvodnji karavana počela je 1968. godine kada se menja dizajn i uvodi kockasti izged koji je davao više prostora. Izgedom i performansama bili su oduševljeni i kupci, zbog čega su  u Volvou konačno shvatili da su karavani njihova osnovna i najtraženija vozila. Nije karavan nudio samo mnogo postora i udobnost.  Sa čeličnom  konstrukcijom, sigurnosnim pojasevima, disk- kočnicama brzo je stekao reputaciju „sorte“ najbezbednija vozila. Ali ono što ga čini posebnim jeste činjenica da je titula fabrike koja pravi najbezbednija kola zadržao do današnjih dana.

 U međuvremenu, stekao je i zvanično nagradu za konstruisanje najbezbednijeg automobila na svetu. Bio je to model 245 iz  1974.godine, poznatiji kao limuzina 240. Smatra se da je to najbezbedniji automobil u istoriji zbog čega je bio parametar bezbednosti i u Americi, gde je korišćen u američkom Institutu for Highway Safety (Institut za bezbednost na autoputevima) do 1991 godine.

volvo najbezbednija vozila na svetu

Najviše lovorika i nagrada Volvo je pokupio baš na polju bezbednosti.

Postao je omiljen u Americi, izvoz je cvetao a sa njime i profit. Ubrzo će biti predstavljen  model” 850 GLT” u koji će biti uloženo najviše para do tada. Bilo je to 1991. godine u dvorani „Gloub arena“ u Stokholmu. Švedska premijera  novog mezimca dočekana je sa nestrpljenjem jer je predstavljen prvi  Volvov automobil  sa poprečno predstavljenim petocilindričnim motorom i prednjim pogonom, a imao vazdušne jastuke za zaštitu od bočnih udara (SIPS).

Model 850 je postao prvi Volvo sa prednjim pogonom i prvi koji je dobio oznake T i R, koje i danas označavuju najjače verzije Volvo automobila.

Upravo model 850, skladan i lep,  osvojio je srca  poslovnično  velikih majstora za dizajn, Italijana, koji su ga proglasili za najlepši karavan.

Volvo je grabio napred  sa inovacijama i novim trendovima i model “volvo 850“ je sišao sa istorijske scene 1996. godine, kada je proizvedena poslednja serija. Otišao je na zasluženi predah,  pošto je u svetu prodato  1.360.522 primerka.

 To naravno nije kraj istorije Volvovih automobila. Proizvode se i danas, samo što nose nove oznake i performanse. Jedna je, medjutim, isto kao i nekad. Automobili iz švedske fabrike i danas  nose laskavu titulu  najbezbednijih na svetu.

   Nebojša Đorđević

 Ukupno

Volvo je ukupno proizveo više 3, 6 miliona karavana, a  modeli V50 i V70 čine više od 50odsto njegove ukupne proizvodnje.

Najbrži

Posebno popularan je bio i tadašnji najbrži karavan na svetu, 745 turbo koji je sa 200 KS do stotke stizao za  8, 5 sekundi. Serija 945/ 965 predstavljena je 1990. godine i bila je u suštini samo modernizovana verzija serije 7

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com