Muškarci su postali ugrožena vrsta. Ugrožavaju ih, verovali ili ne – žene!

 Dame su postale toliko agresivne i moćne, da potiskuju muškarce čineći ih depresivnima. U nemoći da  shvate šta im se i zašto dešava, muškarci dižu ruku na sebe!

 Problem je toliko uzeo maha, da su vlasti u Australiji, gde od ukupnog broja samoubica muškarci čine čak 75 odsto, započele kampanju pod sloganom „ Muškarci plačite”, Smatra se da suzama muškarci mogu da izbace iz sebe frustrirajuće osećaje degradacije. Suze mogu da ih rasterete egsistencijalnih, emotivnih, seksualnih, etičkih, uopšte suštinskih problema koji ih more.

muškarci usamljenost

– Muškarci treba da plaču! To je nešto što nisu radili hiljadama godina i trebalo bi konačno da nauče –  kaže prof. dr Milan Milić, psihijatar i psihoterapeut u Klinici „Dr Laza Lazarević“.-  Plač može da pomogne. Suze posmatram kao proživljene i doživljene emocije.A roditelji moraju takođe da počnu da uče svoju mušku decu da pokazuju emocije. Plač je upravo  jedna od emocija.

    Same od sebe, naravno, suze neće biti čudotvorne i izlečiti muškarca, ali će pokazati put kojim treba ići da bi muški pol naučio da bude u skladu sa samim sobom. Zašto? Zato što su emocije jedini osvešćeni izdanak onoga što mi u dubini jesmo. Emocije nikada ne lažu, one se ne mogu izmisliti, stvoriti voljno, one jednostavno govore jezikom istine. A da biste bili u harmoniji sa sobom, odnosno birali svoj najbolji interes – jednako zadvoljstvo i ispunjenost životom koji živite, potrebno je da se suočite sa istinom. Pre svega sa istinom o – sebi.

– Ta istina o sebi je jedan od najtežih psiholoških poduhvata – kaže dr Milić. – Lično mislim da muškarcima nedostaje baš ta istina o sebi.

mušakrci usamljenost

 Mnogo je briga koje more muškarce. Kao prvo, iz muškog ugla najvažnije, jeste to što prestaju da budu glavni mužjaci, jedini oko koga obigravaju žene. To ih baca u duboku potištenost. Kao drugo, žene sada zarađuju i  pećinskim rečnikom rečeno „ idu u lov”. Situacija za muškarce nije baš sjajna, jer ih žene potiskuju  sa teritorije na kojoj su suvereno vladali. Žena je prigrabila njegove livade i šume.

–  Muškarcu je ostalo malo teritorija – kaže doktor Milić – i on nema mnogo polja u kojima može da se ostvari u svojoj primarnoj ulozi, dok  žene šire svoj životni i poslovni prostor.

  U svim tim oblastima one razmenjuju  emocije. Muškarac  zakopava emocije i tu mnogo greši. Kada se dogode raskidi među partnerima, on je najčešće zatečen, šokiran, nepripremljen! On nikada nije razmišljao da, na primer, ženi više mora da se dopada, nije se trudio da je stalno osvaja, šarmira i,odjenom, on je  nespreman za novi momenat u kome, recimo, žena odlazi, a on ostaje da tone do samog dna.

amazonka

  Vremena danas idu na štetu muškarcu. Žena je počela da biva sposobna da sama radi one stvari koje nije mogla vekovima. Obrazuje se, radi, zarađuje, vaspitava u duhu da ne zavisi od muškarca. Ali, i tu ima kvake. Emocije. Ženama više ne trebaju oni muškarci zbog kojih je muškost stvorena, ali im trebaju emocije koje samo takav muškarac može proizvesti. Stvar je u tome da je pragmatična dimenzija muškosti morala stvoriti i odredjeni emocionalni susptrat kao pratnju, da bi se održala i pojačala privlačnost medju polovima. Sada ta praktična muškost polako postaje višak, ali je ženama ostala “žal” za onom emocionalnom dimenzijom i eto, problema. Muškarac kao takav osetio se viškom, čime je počeo da gubi odrednice koje bi zadovoljile preostalu emocionalnu potrebu u ženama.

  Stvari se dodatno komplikuju jer je muškarac ušao u veliku civilizacijsku krizu i jednostavno rečeno, treba mu pomoć. Može li baš žena da mu pomogne?

 – Naravno – odgovara doktor Milić.- Žene treba da ohrabre svoje muškarce da ne budu toliko muškarci. A muškarci, da budu otvoreniji prema sebi. Da shvate da nisu toliko važni. Da svoju ulogu svedu na pravu meru. I da prestanu da se prave da im ljubav ne treba.

muškarci

Pacijenti

 Moji mladi pacijenti danas su uglavnom devojke koje se žale na muškarce da su neinventivni, i  muškarci koji se žale na devojke da su agresivne – kaže dr Milan Milić.

Vizija

 o Kako vidite muškarce i žene za sto, dvesta godina, pustite mašti na volju?  

 – Vidim fizičko približavanje polova. Devojke su (već sada) više, snažnije, mišićavije. Iako, s jedne strane,istina, postoji kult tela, muškarci su mekaniji, šminkaju se, čupaju obrve, depiliraju. Oni su, dakle, u budućnosti slični. Interakcija među njima je samo seksualna, druženje je uglavnom istopolno. Tada će kloniranje biti leigitimno. Uveren sam da će se deca rađati uglavnom “u epruveti” zato što i sada, realno, žena gubi 2, 3 godine na radjanju. Odgojem dece baviće se institucije.

O.B.

Vidi još:Parfem

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba