Muškarci i debljina. Ako bi trebalo dati kratak izveštaj iz 21. veka izveštaj bi ukratko glasio: muškarci sve deblji i bolesniji. Najviše debelih je u Americi i Australiji. U Srbiji više od polovine muškaraca ima problem prekomerne uhranjenosti (predgojaznost i gojaznost) od čega je 40 odsto predgojazno, a 20 gojazno. Najveće nevolje sa  viškom kilograma imaju stanovnici Vojvodine .

Zbog debljine strada zdravlje. Preterana težina opterećuje rad srca, nepovoljno utiče na krvni pritisak i povećava rizik od pojave dijabetesa i malignih oboljenja. Ali , tu je i problem koji remeti stvaranje porodice: gojaznost kod muškaraca smanjuje nivo testosterona, kvalitet semene tečnosti i erektilnu disfunkciju.

Iako je za većinu to samo “koji kilogram više”, za koje misle da ih se lako mogu rešiti odgovarajućom dijetom, problem je mnogo dublji, a alarm je uključen. Nevolja, međutim, nastaje kada  kilogrami počnu da se nagomilavaju, i kada se prelazi u stanje gojaznosti.

Glavni razlog za pojavu gojaznosti i kod muškaraca i kod žena jeste povećan unos hrane i nedovoljna potrošnja, kažu stručnjaci. Drugi razlog je genetska predispozicija, koja može, ali i ne mora da se ispolji.

Šta činiti?

Iako kod nekih postoji genetska uslovljenost za pojavu gojaznosti, ona se umerenom i pravilnom ishranom od najranijeg detinjstva može sprečiti.

Pravilna ishrana, odnosno pet obroka dnevno najbolja je prevencija od prekomerne težine. Zvuči suludo, ali je bolje jesti pet puta dnevno po malo, nego jednom obilno, a pre i posle toga grickalice. Ovakva navika idealna je podloga za taloženje kilograma.

Isključiti noćne obroke jer se posle njih odlazi u krevet, a to ne dozvoljavaju organizmu da sagori unetu hranu. Tako, umesto da se pretvara u energiju, “odlazi” u salo.

Gojaznost nije samo estetski problem već kod debelih muškaraca dolazi do ozbiljnih patoloških promena.

Istraživanja pokazuju da se kod sedamdeset odsto gojaznih muškaraca javlja stečeni hipogonadizam, što znači smanjenje nivoa testosterona, navode stručnjaci.

Nizak nivo ovog hormona  uzrok je brojnim nevoljama kao što su gubitak libida, stanje nezainterseovanosti, smanjenje vitalnosti, fizičke snage i pojava depresije. Sve to utiče ne samo na smanjenje kvaliteta semene tečnosti, već i na  erektilnu disfunkciju.

Istraživanja su, takođe, pokazala da je kod pedeset odsto muškaraca erektilna disfunkcija uzrok pojave infarkta i cerebrovaskularnog insulta, odnosno, šloga. I to se najčešće javlja u trećoj godini od pojave erektilne disfunkcije.

Potraga za zdravom hranom

Kod terapije gojaznosti, posebno muškaraca, preporučuje se pregled endokrinologa, kardiologa i urologa, jer su zdravstveni problemi koji se javljaju složeni i uzrokuju više smetnji. Drugi bitan korak je dijeta koja mora biti postepena i kontrolisana. Što znači da se gubi samo par kilograma mesečno i da se postepeno smanjuje količina pojedene hrane.

Nedostatak testosterona nadoknađuje se odgovarajućom terapijom. Kao bitan faktor u terapiji preporučuje se i veća fizička aktivnost.

Prema mestima na kojima se masno tkivo najviše taloži razlikuju se dva tipa gojaznosti. Prvi je “kruška” ili ginoidni,  karakterističniji za žene, a drugi “jabuka” ili androidni   češće zastupljen kod muškaraca. Kod “ženskog tipa gojaznosti” masti se nagomilavaju u donjem delu tela, obično u predelu bokova, tako da telo dobija izgled kruške. Kod “muške gojaznosti” masne naslage se uglavnom sakupljaju u gornjem delu tela, u predelu stomaka, pa telo dobija izgled jabuke.

Telesna masa

Usvojen princip u svetu, i kod nas, po kojem se određuje stanje uhranjenosti jeste indeks telesne mase (ITM).Ovaj indeks kod normalno uhranjenih ima vrednost od 18.5 do 24.9. Kada ova vrednost prelazi 25, onda govorimo o prekomernoj težini, dok kod gojaznih osoba ova vrednost prelazi 30! Za ovu kategoriju višak kilograma nije samo pitanje dobrog izgleda već su mnogobrojni kilogrami u direktnoj vezi sa pojavom određenih bolesti i patoloških stanja.

Indeks telesne mase (ITM) izračunava se tako što se telesna masa podeli sa kvadratom telesne visine.

O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com