More je više mnogo više od odmora i preplanule kože. Različiti minerali i elementi u tragovima, doprinose  toliko našem zdravlju, da ga nikako ne bi trebalo zaobilaziti. Ko ima prilike da ide na more – ne treba da čeka.

Kalcijum, magnezijum, mangan, jod i gvožđe, samo su neki od sastojaka koji morsku so čine dragocenom u službi lepote i zdravlja. Pored mora tu su u drugi faktori koji nas leče. Balneolozi ističu da more i njegovo okruženje daju harmoniju koja doprinosi da procvetamo.  Osim morske vode tu su i  sunčeva energija, UV zraci, mala vlažnost vazduha, male oscilacije temperature, pesak, lekovito blato, čist vazduh bez alergena prepun česticama NaCl, joda, eteričnih ulja. Sve to zajedno predstavlja talasoterapiju  ( od grčke reči thalassa = more i terapium=latinske reči za lečenje) koja je u stvari  primena fizičkih i hemijskih faktora mora i primorja u lečenju i rehabilitaciji.

   More pravi relaksator modernog čoveka od modernog stila života u kome dominiraju stres, i veliki fizički i mentalni napori i oscilacije, pa bi trebalo, kad god je ko u mogućnosti, putovati na more ili primenjivati talasoterapiju.

More i talasoterapija

Stari Egipćani, Grci, Rimljani koristili su blagodeti mora i morske klime. More i morski produkti su bili preporučivani kao lekoviti činioci još davne 1578.godine, a engleski doktor Čarls Rasel prvi je opisao terapijski efekat morske vode 1753. godine. Danas su nadaleko poznati centri za talasoterapiju u Turskoj i u Izraelu, u oblasti Mrtvog mora.

      Povoljan efekat talasoterapija postiže kod: reumatskih oboljenja, posttraumatskih stanja, neuroloških oboljenja i generalno rehabilitaciji. Primenjuje se u lečenju: reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, fibromijalgije, psorijaze, atopijskog dermatitisa. Koristan preventivni efekat  ima kod stresa, gojaznosti, osteoporoze, hroničnog zamora, bolnih stanja. Takođe, ona pomaže  bolesnima i zdravima kroz  hidroterapiju, masažu, fizikalnu terapiju, kupkama u morskoj vodi, pakovanjima sa algama i blatom, posebnim tuširanjima, inhalacijama aerosolom i vodenom gimnastikom.

   So kao kozmetičar

Morska so čisti kožu, otklanja različite upalne procese, perutanje. Rešiće uspešno problem grube i ispucale kože na laktovima i stopalima…Morska so je nezaobilazna u savremenim kozmetičkim tretmanima, preparatima za negu tela i lica.  Ona  podstiče metabolizam da luči štetne otrove, viškove vode iz kože i vezivnog tkiva, zbog čega koža postaje glatkija, zategnutija i mekša.

   Na kraju, sunce je lek. Zajedno sa morem, to su dva leka.

 Još ako uspete da se za vreme odmora oslobodite loših navika kao što su pušenje, fizička neaktivnost i brza hrana,  sve to zamenite ribom i plodovima mora, šetnjama, plivanjem – dobićete super lek koji će vas dugo, dugo držati zdravim.

                                                      O.B.

Vidi još: Prolećno čišćenje organizma

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba