Monaški recept za zdravo srce stiže iz duboke prošlosti. Prenosio se s kolena na koleno toliko dugo da ga svi svojataju ali doduše ne izostavljaju da je “ u beli svet“ krenuo zahvaljujući monahinji. Prema crkvenim zapisima recept za zdravo srce i krvne sudove potiče od  nemačke monahinje Hildegard de Bingen,  koja je za mnoge svetica i pokroviteljka  prirordne medicine.

 Pored svojih proročanstava, sestra Hildegrad je ostavila  generacijama u nasleđe  mnogo prirodnih recepata  poput domaćeg leka protiv bolesti srca i krvnih sudova. Zapisala je da  sve što  je sadržano u  prirodnim lekovima jeste  “  smisao otkrovenja“.

 Recepti su joj se ukazivali  s neba, na javi.

 “ Sve što sam  videla u početku ukazivanja,  videla sam očima duha  i slušala ušima duha“, rekla je.

 „Sve što mi je otkriveno iz tih nebeskih tajni, ja sam prenela ljudima.“

monaški recepti sestre hildegard

Za ovu monahinju zdravlje je bilo svakodnevno dostignuće  ili ogledalo harmonije između čoveka i tvorca.

Da li je to što je govorila sestra Hildegard  čista mistika? To zavisi od vere svakoga od nas i pogleda na  čoveka i tajna znanja.Tek, treba reći,  monahinja je živela  duže od 80 godina  a njeni recepti traju i žive hiljadu godina. Istina, raširili su se Evropom, pa su toliko uhvatili korena u različitim krajevima da  svaki narod misli da je njihov starinski recept.

U svakom slučaju, nije važno čiji je, važno je da „radi“. Samo efikasni i pravi recepti mogu da prežive tolike godine, a budući da je ovaj recept upravo takav,  prenošen s kolena na koleno do današnjih dana.

Za ovaj  ruski ili nemački recept, svejedno, monaški u svakom slučaju, potrebno je sledeće:

 10 struka sveže peršuna

1 litar belog ili crvenog vina

2 kašike jabukovog sirćeta

300 ml meda

 Priprema se na sledeći način: vino i jabukovo sirće se sjedine u  posudii, dodaju se strukovi peršuna, doverde se do vrenja,  a zatim se jačina smanji i ostavi 10 minuta  na  veoma blagoj vatri.

Po isteku tog vremena, skloni se sa ringle, ostavi se  da se malo ohladi, ne u potpunosti, već da smesa ima oko 50 stepeni Celzijusovih, procedite se  i u masu  doda med. Promešati dobro, zatim,  i preliti  u sterilizovanu staklenu teglu. Zatvoriti teglu i lek je spreman za upotrebu.

 Koristi se jedna kašika smese dnevno sve dok simptomi bolesti ne nestanu.

                             B.Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba