Milorad Simović, travar iz  Zaječara, s velikim  poštovanjem gleda na čuvarkuću. Kod nas ova lepa i lekovita biljka ima mnogo naziva: debela koka, stolistnik, kamena ruža. Latinski naziv joj je  “sempervivum” što u slobodnom prevodu znači semper – uvek i vivum – živ, iliti uvek živ, večito živ. Zbog toga je Milorad obilato kroisti u svojim receptima.
    Milorad Simović koji je imao sreće da se bavi travama zajedno sa svojim ocem Perišom, od koga je sve i naučio, a otac od bake Zagorke, poznate travarke iz Kastrata kod Kuršumlije, pravi jedinstvene biljne mešavine od sedam trava, koja se koristi u lečenju dijabetesa, a specifična je po tome što se ne kuva.

    – Ne kuva se zato  što  se kuvanjem trava izgubi  više od  polovine lekovitih svojstava, zato ih mi u našoj biljnoj radionici  meljemo. Tako su mnogo  efikasnije. Naša receptura je skup od sedam biljaka, poput pelina, pasuljevine i drugih i ta gorka mešavina deluje kao prirodni insulin i podstiče rad gušterače i efikasno snižava nivo šećera.

  Simovićev  prah protiv visokog šećera se sipa u gotovo jelo kao začin, s tim što pacijent sam određuje količinu biljnog praha na osnovu trenutnog nivoa šećera u krvi. U zavisnosti od toga, u jelo se sipa prstohvat raha,  pola ili cela kašičica.

   Prah uspešno  onemogućava unošenje šera iz hrane  a to je najvažnije jer je kod dijabetičara najvažnije  hraniti se pravilno i očuvati odnos između ugljenih hidrata, koji od ukupnog energetskog unosa treba da čine 50-60 odsto,  masti 30 odsto i proteina 20 procenata.

    – Osnovno pravilo za dijabetičare jeste da  unose kiselo, ljuto i gorko  da  zaborave na masno, slano, slatko.

   Simović uspešno sprema i biljni prah od 12 trava, među kojima su koren belog sleza, majčina dušica, očajnica i još devet lekovitih biljaka koje pomažu u lečenju respiratornih bolesti, astme i bronhitisa.

    – Jedna od najvažnijih trava je beli rtanjski koren sa listom i cvetom koju beremeo, kao i druge biljke, na Rtnju. One se, takođe, ne kuvaju, već se kesica te mešavine doda u kilogram livadskog meda, koji se električnim mikserom pre toga muti deset minuta u plastičnoj posudi. Tako miksani med sa biljnim prahom treba vratiti u teglu. Jede se po kašika meda dnevno, a deca mogu da uzimaju po kašičicu, svakodnevno, pola sata pre svakog obroka. Terapija traje najmanje 40 dana – kaže Milorad Simović. 

     Devet rtanjskih biljaka čine lek za obolelu prostatu. Biljke podspešuju protočnu moć korene žlezde, uklanjajući pritom bakterije iz mokraćnih kanala.

    I zadravima i bolesnima Milorad preporučuje prirodni lek za jačanje  imuniteta. Potrtrebno je 250 grama oraha

250 grama lešnika, 250 grama badema,1 limun, 1 kg livadskog meda. Samleti orahe, lešnike i bademe i u tu smesu dodati sok od jednog limuna i kilogram livadskog meda. Dobro umutiti. Ovu kašu koristiti kao dezert. Jesti po jelovnu kašiku smese sat vremena posle jela ili sat vremena pre obroka.

                      B.Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com