Za očuvanje zdravlja, najvažnija je da krv i limfa budu zdravi, smatra travar  Milorad Kovačević iz Gornjeg Statovca, kraj  Prokuplja. Zbog toga će  svakome ko dođe kod njega po pomoć, najpre preporučiti  da „ očisti“ krv.  – Krv i limfa mogu da se „očiste“  pomoću više biljaka – kaže Milorad Kovačević.- Jedna od najboljih i najznačajnijih je sremuš. Od njega pripremam specijalno sirće za čišćenje krvi koje reguliše nivo holesterola i triglicerida u krvi. Ipak, nije dovoljno očisiti samo krv, valja očistiti  i limfu. Izuzetni čistači limfe su broćika ili broć i koprivnjača.

   Koprivnjača je, nažalost, zaboravljena i od travara, iako je odlična za lečenje oboljenja štitaste žlezde koja su povezana sa stanjem limfe. Kada zdrava krv i limfa cirkulišu organizmom onda su zdravi jetra, srce, bubrezi i drugi vitalni organi.

 Za jačanje organizma ovaj travar preporučuje vranilovku, biljku koja, kaže, regeneriše tkivo, pa bi  čajeve i preparate trebalo uzimati kao najbolju preventivu. Pomešana sa rastavićem još je lekovitija.

  Zapravo, idealno bi bilo napraviti bombu za imunitet od vranilovke, rastavića, matičnjaka, žalfije i majčine dušice. Od svih biljaka se uzme po 50 grama i promeša.

Čaj se pravi tako što se kašika mešavine prelije šoljom provrele vode, poklopi i posle 10 minuta procedi i pije tri puta dnevno, pola sata posle jela.

     Zbog problema koji je nekada imao  sa ćelavošću, Kovačević je  je razradio šampon i melem koji sprečava opadanje kose i kod žena i kod muškaraca, a kod genetski predodređenih ćelavost odlaže za 10-20 godina.

– Napravio sam zapravo biljno sirće koje se dobija fermentacijom, ali ne na uobičajeni način. Za pripremanje upotrebljavam koren i list koprive, list breze i ruzmarin. Nema veštačkih dodataka i potpuno je prirodno a glavna osnova je izvorska voda sa Radan planine.

   Takođe, Kobvačević pravi preparate od ruse trave, koji leče herpes zoster i melem od male mlečike protiv tegoba prostate.

  Na Radan planini kojoj se vratio  posle četiri decenije rada u Opovu kod Pančeva, gde je bio uspešan trener istoimenog Atletskog kluba, Kovačević  provodi dosta vremena. Radan planina je stanište hajdučke trave, kantariona i vranilovke, a tu bere i posebnu travu, malo poznatu  “modro puce”. Zrno ove biljke je izuzetan lek, naročito protiv  bakterija i virusa, a provereno leči crni prišt-antraks.

  Gaji i svoje biljke i to žalfiju, matičnjak, lavandu, čubar, dragoljub…

   Milorad Kovačević je i narodni specijalista za sterilitet protiv koga se  bori biljkama kao što su koren omana za žensku neplodnost, a za mušku čubar. Takođe, tvrdi da ako roditelji nekoliko meseci pre začeća uzimaju više mlečnih proizvoda šanse za devojčicu su daleko veće, a ukoliko jedu više mesa, ribe i oraha mogu da se nadaju dečaku.

      B. Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com