Milica Bainović je retka „ ptica” koja se iz „ velikog” sveta vratila kući, u Srbiju. Ostavila je Milano, blistavu prestonicu svetske mode gde se školovala i gde je živela 20 godina, i evo, već par godina kako uživa u lepoti i tišini Homolja.

  Odluku da se vrati, donela je kada je shvatila da  može i da radi i da živi tamo gde voli. Na Homolju je brzo spojila lepo i korisno, organizujući pletilje za modnu priču.

– Kada sam upoznala  pletilje  sa kojima sam počela da pletem, odlučila sam da osnujem Udruženje „ Vunena” u Homolju. Sada dizajniram  modele koje zajedno pletemo – kaže Milica Bainović u razgovoru za portal oblakbeli.com.

milica bainović modeli

 oVećina naših povratnika se boji „biznisa“ u Srbiji?

 –  Iskreno, u svakoj državi postoje odredjene barijere. Jedina otežavajuća okolnost jeste ova administrativna strana posla u Srbiji koja u EU ne postoji  zbog slobodnog kretanja robe.

o Kako ide izvoz?

– Solidno, za sada izvozimo u Austriju i Švajcarsku, ponešto i za Italiju.

O Da li je istina da uvozite vunu jer vuna homoljskih ovaca ne zadovoljava evropske standarde?

– To je tačno, najvećim delom je uvozimo. Mada, moram da priznam, volim našu domaću vunu i promovišem čarape gde god stignem. Ne znam koliko sam para čarapa do sada poklonila prijateljima i poslovnim partnerima.

O Živite u Homolju, kako vam se svidja?

– Homolje je jedno predivno mesto ali ne zbog toga  što je to moj rodni kraj. Ima nečeg u atmosferi Homolja, mistično je, a priroda prelepa.

modeli

O Šta vam se najviše sviđa u Srbiji?

– U Srbiji mi se najviše svidja činjenica da smo gostoljubivi, da znamo da uživamo i da imamo mnogo potencijala.

O Šta ste naučili u Italiji?

– Na fakultetu sam imala fenomenalne profesore. Dopala mi se činjenica što smo s jedne strane dosta toga naučili o menadžmentu jedne kolekcije ili modnog preduzeća, a s druge strane su nas podstakli da pronadjemo sebe i istaknemo onu najbolju stranu. Umetnost i dizajn se vrednuju i dan – danas, tako da sam još na fakultetu stekla naviku da se poigravam materijalima kako bih dobila nešto novo.

O Stiče se utisak da je Italija nekako  utihnula, da nazaduje, ni u čemu ne prednjači, posebno posle velikana filma, književnosti, slikarstva koji su do prošlog veka bili vodeći…da li je tako?

– Što se tiče mode, Italija i dan danas ima velike majstore u modi. Činjenica je da je dobila veliku konkurenciju u drugim državama. Mislim da ih je i malo uplašila ekonomska situacija, pa se manje usudjuju na rizik i nešto novo. Tako da čak i mladi italijanski dizajneri svoje karijere često započinju u inostranstvu. Ostala joj je moda.

O  Da li je Milano i dalje centar svetske mode?

– Jedan od svetskih centara je Milano i dan – danas. U svakom slučaju nikada Milano nije bio jedini centar mode. Postoje gradovi koji su prepoznatljivi po nečemu. Milano je definitivno prepoznatljiv po “ready to wear” modi, ali takodje je poznat i po muškoj modi. Italija ima i dalje svoje velikane, ali rade i dosta na promociji mladih dizajnera koji su se odlučili da svoj biznis započnu u Italiji.

detalj

O Nekada su italijanske cipele bile pojam. Da li je tako i danas?

– Mislim da su i Italijani kao i mnoge druge države na Zapadu svoje proizvodnje premestili van države, tako da se “made in Italy” sve redje vidja. Mislim da su još uvek prepoznatljivi po dizajnu obuće,  mada bih ja ovim putem želela da pohvalim srpsku scenu obućarstva, koja prati trendove, koristi kvalitetne materijale i apsolutno možemo da je uporedimo sa italijanskom cipelom, koja je još uvek sinonim za kvalitet i dizajn.

 O Šta je za vas moderno i ukusno odevena žena?

– Ne postoji pravilo za mene. Postoje toliko različitih stilova i naravno da sve od toga kada se lepo iskombinuje, može dobro da izgleda. Ali moj savet je da svaka žena najpre treba slediti svoj ukus i da ne mora baš svaki trend po svaku cenu da isprati. Ali pored toga cenim kada neko ne gleda previše ozbiljno na modu i kada smelo kombinuje svoje odevne komade, uključujući i po neki vintidž komad iz bakinog ormara. Sve može biti lepo ako je dobro uklopljeno i nije suviše kratko.

milica i modeli

O Šta je to što Italiju danas predstavlja?

– U mojim očima je definitino stil, dobar ukus i smisao za dizajn i lepotu.

O Spoj etno i urbanog koji imate u svojim modelima, izgleda je dobitna kombinacija?

– To je kombinacija koja ujedno definiše i moj karakter na neki način. Volim tradiciju i radim u ruralnom okruženju dok u potpunosti pratimo svetske trendove kroz interesante priče i legende našeg kraja. To predstavlja veliki i interesantan izazov iz dana u dan. A samim tim, što radim intuitivno i od srca smatram da je dobitna kombinacja.

O  Homoljske legende žive na vašim džemperima, haljinama, tunikama?  

– Obožavam da maštam i osmišljavam. Recimo, jednom sam osmislila kolekciju koja se zasnivala na priči o jednoj dobroj vili kraj reke. Mašta nema granice, pa tako  priče ukrašavam  onako kako ja želim, a samim tim i moje kreacije postaju jedinstvene. To je jedna alatka koju sam ponela sa sobom iz Italije sa fakulteta.

.

                            Dijana Dimitrovska

Vidi još: D0ktor koji ima uspravnu kičmu

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com