Lekovito bilje samo se doseljava u baštu Milana Tarbuka, travara iz Trstenice, kraj Obrenovca.  Jednostavno nikne u njegovoj bašti koja je postala pravo carstvo bilja, gde osim uobičajenih vrsta za obrenovački kraj  ima i smokve i masline i drugih primorskih biljaka.

– Sami su se doselili medveđa šapa, kozja brada, artičoka, čuvarkuća i mnogi drugi sada moji stanari –  kaže Milan Tarbuk, travar koji se ovim poslom bavi dve decenije.

– Bio sam zaposlen kao policajac, međutim doživeo sam težak šlog koji me trajno onesposobio za rad. Dok sam ležao u komi, a trajalo je to nekoliko dana, čuo sam glas koji mi je ukazao na ono što mogu i čime treba da se bavim kada ozdravim. Sagovornika, istini za volju nisam video, ali ono što mi je rekao ostalo mi je za sva vremena urezano u pamćenje. Poslušao sam i posle izlaska iz bolnice počeo sam da sakupljam lekovito bilje i pravim recepture za razne bolest – kaže MIlan Tarbuk.

   Kako nije sposoban za bilo kakav fizički napor Milanu u sakupljanju i sušenju bilja pomažu supruga Rada, ćerka Milena i sin Srđan.

– Kada mi je ispričao šta je doživeo i čime će se baviti podržala sam ga i kupila mu knjigu o prirodnom lečenju biljem Nikole Gelenčira, kaže Milanova supruga Rada.- Na moje veliko iznenađenje, dok je čitao tu knjigu ispostavilo se da već sve zna šta je u njoj zapisano.

   U to vreme porodica Tarbuk živela je u Prištini, pa su lekovito bilje brali na Brezovici i Kopaoniku. Nakon bombardovanja, 99. godine, preselili su se u Trstenicu. Kako ovaj kraj usled zagađenosti nije pogodan za lekovite biljke, po iste svake godine idu u okolinu Valjeva, gde je priroda čistija i bogatija.  Iako u prikupljanju sirovina učestvuje cela porodica pristup radionici za pravljenje preparata ima samo Milan, koji jedini zna recept kako da napravi izvesni lek.

– I  da prenesem znanje deci,oni ne bi mogli da se bave travarstvom kao ja, jer sam ja dobio zadatak i dar od boga da se time bavim, ističe ovaj travar, i kaže da i sada često dobije glas kako nekome da pomogne.

   Milanove tinkture su sve na bazi meda, koji takođe nabavlja u okolini Valjeva, i medicinskog alkohola. Kako je rekao uspešno leči dijabetes, tako da nakon njegovih kapi može da se prestane sa terapijom insulinom ili lekovima, a podjednako dobro otklanja povišeni pritisak, višak masnoća u krvi, mladalačke akne, sterilitet, kao i urinarane infekcije.

– Od kada se bavim travarstvom nije mi se desilo da nekome nisam pomogao da se oslobodio  ešerihije – kaže Milan Tarbuk. Posle samo dve bočice tinkture laboratorijski nalazi su uredni.

Dok pokazuje preparate priča da je i mnogim asmatičarima pomogao da ostave pumpicu, a posebno ističe melem sa belim lukom koji je namenjen onima koji imaju koksaki virus. 

– Posle dve teglice sve šaljem na Torlak, da ponovo urade preglede i svima kažu da više nema tragova virusa, ističe ovaj travar.

Kada smo pomislili da je tu kraj sa boljkama sa kojima se hvata u koštac, iz svoje “apoteke” donosi kapi kojima kaže leči kataraktu bez operacije, a drugom rukom pokazuje one za bolesti bubrega, kojima je, kako je rekao, nekolicinu njih trajno oslobodio dijalize. Da bi nas dodatno uverio u svoju priču nudi nam ime i broj telefona jednog od njih da se i sami uverimo. Ipak ni ovde nije kraj. Osim što pravi “čudotvorne lekove” ovaj travar kaže da poseduje i jaku bioenergiju kojom namešta kosti, podiže zavaljenu matericu…

– Lice, a ne oči su monitor zdravlja – kaže Milan. Po  licu vidim bolest, a kada je problem sa kičmom ili kolenima, ili neki organ nije na mestu, to lečim bioenergijom.

Pri tome ističe da nije kostolomac, niti maser već jednostavno leči energijom – samo dodirom, dok supruga Rada napominje da je mnoge oslobodio midera  i steznika.

Njegovi ukućani, kao ni on, ne idu kod lekara, ne primaju injekcije, niti piju tablete. Prehlade se ponekada, ali te nevolje se reše samo biljnim preparatima.

  Kao najbolji recept za očuvanje zdravlja Milan Tarbuk preporučuje čaj od hajdučke trave koji jača imunitet, a za one koji pate od nesanice ili čestog stresa isključivo kapi valerijane, a nikako lekove za smirenje.  Iako rado daje savete i hoće da pomogne, Milan ističe da ne voli da daje recepte za čajeve, jer da bi terapija bila uspešna, važno je da onaj kome je potrebna dobije je lično. Veli da njegovi preparati nisu skupi i uglavnom koštaju između 100 i 200 dinara, tek toliko da se pokriju troškovi pripremanja i pakovanja.

O.B.

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com