Meteori Perseidi će noćas – između 12. i 13. avgusta – zapljusnuti naše nebo i našu planetu. S obzirom da nose svojom pojavom aluziju na snove – zapljusnuće i nas same novim željama.

 Spremite se za ovaj spektakl koji se dešava jednom u godini dana. Vredi ostati do zore na otvorenom sa pogledom u prostranstvo koje nameće hiljadu pitanja, bistri misli i zbunjuje istovremeno. I zašto da ne, napravite spisak želja jer ćete videti  više “zvezda padalica” nego što ste videli za sve vreme do sada.  Biće ih čak mnogo, mnogo više nego što imate želja. 

meteori

   Za početak nađite dobro mesto sa koga se vidi nebo. Planina, selo, more…More je idealno mesto jer je  nebo beskrajno i vidi se jasno celo noćno nebo.

   Perseidi su najspektakularniji roj meteora u godini, koji u najboljim uslovima mogu u proseku da se posmatraju čitav minut dok se udaljuju od sazvežđa Persej. Zovu se Perseidi jer se pojavljuju na nebu  iz sazvežđa Persej, pa su zbog Perseja dobili naziv.

  Persej je bio grčki mitski junak najbolji od svih, nije imao nijednu lošu osobinu, bio je veoma lep, ravan bogovima, hrabar i pametan.

  Meteori su komadići otpali sa neke komete ( ili asteroida) koji ulaskom  u Zemljinu orbitu sagore, ostavljajući  trag plamena u vazduhu. Svi meteori ili meteoridi  potiču sa neke komete a naši Perseidi vode poreklo sa komete Swift-Tuttle. Ova kometa je poslednji put bila u našem našem svemirskom dvorištu 11.decembra 1992. godine kada je prošla blizu Zemlje i ostavila ove rojeve meteora koje ćemo i noćas gledati. Otkrili su je nezavisno jedan od drugog  iste godine 1862. u julu Lewis Swift i Horace Parnell Tuttle.

meteori perseidi

    Većina meteora može se videti tek nakon ponoći jer se ovo sazvežđe, koje predstavlja grčkog junaka, ne uzdiže visoko pre toga.

   Pojedini astronomi smatraju da niPerseidi nisu više kao što su bili. Istrošili su se. Sagoreli su jednostavno u kontaktu sa česticama vazduha a nije baš da nebom neprekidno šprataju nove komete koje će da ostave zalutale kamenčiće. Drugim rečima, kažu astronomi, čeka se da se pojavi nova kometa koja će za sobom da ostavi  „sveže“ meteoride. Ako bude nova kometa, meteoridi će dobiti naziv po najbližem sazveždju iz kog će da izviru.  

Od kada je sveta i veka ljudi su gledali u nebo i meteore, pa i u Perseide. Zabeleženo je da su Kinezi 36.g.n.e. registrovali 100 meteora za koje se smatra da su bili Perseidi.

  Oni su parali nebo nekada i paraju ga i danas. Ove godine meteori su ispunjavali želje onima koji su ih ugledali i tokom celog jula, i to će činiti i tokom avgusta, ali najviši nivo koji postižu, dešava se baš noćas.Najviše će njih proći kroz našu orbitu.

   Pa, ne uskraćujte sebi ovakav užitak zbog par sati spavanja. Ionako je vruće, a pogled u nebo i zvezde i svet svemira širi našu svest i vidike, podsećajući nas da smo tek  crnce vode i prašine, na perifireji kosmosa.

Izvor Original

bakterije beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes drvo energija holesterol hrana imunitet jetra karcinom knez lazar koža lek lepota lečenje limun manastir med more muškarci nemanjići pluća potencija rak reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost uskrs vitamin c voda zdravlje želudac

 • Imela za pritisak, dijabetes, hormone i…
  Imela (Viscum album L.) se u laboratorijama proučava gotovo 200 godina, ali se i pored toga njen tačan hemijski sastav još ne zna. Mali, zeleni grm koji podseća na gnezdo, kao poluparazit živi na raznom drveću. Plod imele je otrovan, lekoviti su samo listovi i tanke, mlade drške koje se beru i suše od početka […]
 • Zorka Veličković: lepota konja neizmerna
  Za više idi na link Zorka Veličković Molimo da ovo polje ostavite prazno Prijavi se za besplatne tekstove Ime * Vaš e-mail * Uvek možeš da se odjaviš. Ne šaljemo neželjenu poštu.PREDLAŽEMO:Dušanka Stanić, hvatanje emocija i fokusaTomislav Hrabrić: Vibracija, frekvencija, strunaMarija Knežević, lepota pokreta na platnuGordana Milanović: Putovanje kroz vreme Proverite svoju e-poštu kako biste […]
 • Kopriva moćna, i leči i hrani
  Molimo da ovo polje ostavite prazno Prijavi se za besplatne tekstove Ime * Vaš e-mail * Uvek možeš da se odjaviš. Ne šaljemo neželjenu poštu. Proverite svoju e-poštu kako biste potvrdili svoju besplatnu prijavu. MOguće da je u spamu. PREDLAŽEMO:Bašta: žabe i krtice korisni baštovaniKomorač – uvećava grudi, smiruje hormoneČetvrtkova so, slovenska magija protiv bolestiGlikemijski […]
 • Glikemijski indeks, šta je to?
    Glikemijski indeks predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera  u krvi posle uzimanja hrane. Njega određuju : vrste šećera u hrani, količina dijetnih vlakana u hrani i način pripremanja hrane.   Za dijabetičare je izuzetno važno da poznaju hranu i njen glikemijski indeks jer će im to omogućiti da  pripremaju obroke koji će obezbediti dobru […]
 • Zova, mitski cvet vila
      Zova ( Sambucus nigra L.) je u srpskoj narodnoj medicini mitski cvet vila bez koga se nekada nije moglo. Život srpskih porodica u minulom veku bio je nezamisliva bez zove. Od pamtiveka je ovaj mirišljavi cvet sastavni deo kućne apoteke svih balkanskih naroda. Zova se koristi kao lek protiv bolesti u grudima, prehlade, […]
 • Kamelija, cvet vrlina
    Kamelija je dobila naziv po jezuiti Džordžu  Džozefu Kamelu, koji je proučaovao biljke i životinje na Filipinima, iako se veruje da je on lično nikada zapravo nije ni video. Njegov prijatelj, botaničar Line, odao mu je počast nazvavši ovu lepoticu po njemu.  To ipak nije pomoglo da se kamelija poveže sa jezuitskim, strogim kaluđerom […]

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com

Uvek možeš da se odjaviš. Ne šaljemo neželjenu poštu.

close

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com