Meteori Perseidi će noćas – između 12. i 13. avgusta – zapljusnuti naše nebo i našu planetu. S obzirom da nose svojom pojavom aluziju na snove – zapljusnuće i nas same novim željama.

 Spremite se za ovaj spektakl koji se dešava jednom u godini dana. Vredi ostati do zore na otvorenom sa pogledom u prostranstvo koje nameće hiljadu pitanja, bistri misli i zbunjuje istovremeno. I zašto da ne, napravite spisak želja jer ćete videti  više “zvezda padalica” nego što ste videli za sve vreme do sada.  Biće ih čak mnogo, mnogo više nego što imate želja. 

meteori

   Za početak nađite dobro mesto sa koga se vidi nebo. Planina, selo, more…More je idealno mesto jer je  nebo beskrajno i vidi se jasno celo noćno nebo.

   Perseidi su najspektakularniji roj meteora u godini, koji u najboljim uslovima mogu u proseku da se posmatraju čitav minut dok se udaljuju od sazvežđa Persej. Zovu se Perseidi jer se pojavljuju na nebu  iz sazvežđa Persej, pa su zbog Perseja dobili naziv.

  Persej je bio grčki mitski junak najbolji od svih, nije imao nijednu lošu osobinu, bio je veoma lep, ravan bogovima, hrabar i pametan.

  Meteori su komadići otpali sa neke komete ( ili asteroida) koji ulaskom  u Zemljinu orbitu sagore, ostavljajući  trag plamena u vazduhu. Svi meteori ili meteoridi  potiču sa neke komete a naši Perseidi vode poreklo sa komete Swift-Tuttle. Ova kometa je poslednji put bila u našem našem svemirskom dvorištu 11.decembra 1992. godine kada je prošla blizu Zemlje i ostavila ove rojeve meteora koje ćemo i noćas gledati. Otkrili su je nezavisno jedan od drugog  iste godine 1862. u julu Lewis Swift i Horace Parnell Tuttle.

meteori perseidi

    Većina meteora može se videti tek nakon ponoći jer se ovo sazvežđe, koje predstavlja grčkog junaka, ne uzdiže visoko pre toga.

   Pojedini astronomi smatraju da niPerseidi nisu više kao što su bili. Istrošili su se. Sagoreli su jednostavno u kontaktu sa česticama vazduha a nije baš da nebom neprekidno šprataju nove komete koje će da ostave zalutale kamenčiće. Drugim rečima, kažu astronomi, čeka se da se pojavi nova kometa koja će za sobom da ostavi  „sveže“ meteoride. Ako bude nova kometa, meteoridi će dobiti naziv po najbližem sazveždju iz kog će da izviru.  

Od kada je sveta i veka ljudi su gledali u nebo i meteore, pa i u Perseide. Zabeleženo je da su Kinezi 36.g.n.e. registrovali 100 meteora za koje se smatra da su bili Perseidi.

  Oni su parali nebo nekada i paraju ga i danas. Ove godine meteori su ispunjavali želje onima koji su ih ugledali i tokom celog jula, i to će činiti i tokom avgusta, ali najviši nivo koji postižu, dešava se baš noćas.Najviše će njih proći kroz našu orbitu.

   Pa, ne uskraćujte sebi ovakav užitak zbog par sati spavanja. Ionako je vruće, a pogled u nebo i zvezde i svet svemira širi našu svest i vidike, podsećajući nas da smo tek  crnce vode i prašine, na perifireji kosmosa.

Izvor Original

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes drvo energija hrana imunitet jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža lek lepota lečenje limun manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost voda zdravlje zglobovi želudac

 • Daleka istorija: doba kad se brzo bežalo
        Daleka istorija naših predaka odvijala se u jednoličnom ritmu opstanka: mir, opasnost, usponi padovi, bežanja, vraćanja. Kroz slojeve zemlje i arheološke nalaze, prati se unazad taj istorijski put, kao film u kome ili dim obavija nebo od paljevine ili se grade novi domovi. Od Vinčanske kulture naovamo, periodi mira biće sve kraći dok […]
 • Skobaljić grad i junak koji ne može da umre
  Teško je bilo uočiti skriveni grad srednjovekovnog vojvode Nikole Skobaljića  (1430 -1454) vlastelina srpske Despotovine u vreme despota  Đurđa Brankovića. Bio je tako dobro zamaskiran  i udenut među brda da se mogao videti tek kada bi mu se prišlo blizu. Ali, onda bi i onaj ko mu je prilazio bio vidiljiv posmatraču sa vrletnih bedema. […]
 • Vladimir Kulenović: ne postoje vrste muzike
     Vladimir Kulenović ima nostalgiju toliko dugu i jaku da bez nje više i ne može da zamisli sebe. Postala je sastavni deo njega i ne smeta mu, prija mu kao neko prostranstvo. Možda je to zbog toga što mu tokom dve duge nostalgične decenije koje živi u Americi najviše najviše od svega iz stare […]
 • Manuka med najlekovitiji na svetu
  Manuka med najlekovitiji je na svetu, tvrdio je tim istraživača Univerziteta Waikato na Novom Zelandu još 1981! On poseduje jedinstvena antibakterijska svojstva, koja nisu prisutna ni u jednoj drugoj vrsti. Niko nije mogao predpostaviti da će tri decenije kasnije on biti proglašen za najlekovitiji med na svetu. Ovaj izuzetno lekoviti nektar je hiljadama godina poznat […]
 • Kozje mleko hrani, leči i neguje
  Kozje mleko se vari gotovo četiri puta brže nego kravlje, ima gotovo 50 odsto više vitamina A, fosfora, kalcijuma i kalijum. Ako bi se trkali za pobednika zdravlja, za otprilike toliko bi bilo u prednosti. Ima terapeutska svojstva i gotovo je lek za one koji imaju alergije i problema sa varenjem. Po biološkoj vrednostima kozje […]
 • Dragana Đukić, strastveno kao miris ruže
  Za više vidi Dragana Đukić dakidjule@gmail.com PREDLAŽEMO:Zumbul predstavlja hrabrost da se uvek govori…Kamelija, cvet vrlinaKukuta,smrdljivi ubica sličan peršunuParfem i jedna tačka iz koje najjače zračiPlanika, kraljica primorskih predela Molimo da ovo polje ostavite praznoPrijavi se za besplatne tekstove E-mail * Uspešno ste se besplatno prijavili na naš portal. Potvrdite prijavu klikom na link koji smo […]

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com