Meteori Perseidi će noćas – između 12. i 13. avgusta – zapljusnuti naše nebo i našu planetu. S obzirom da nose svojom pojavom aluziju na snove – zapljusnuće i nas same novim željama.

 Spremite se za ovaj spektakl koji se dešava jednom u godini dana. Vredi ostati do zore na otvorenom sa pogledom u prostranstvo koje nameće hiljadu pitanja, bistri misli i zbunjuje istovremeno. I zašto da ne, napravite spisak želja jer ćete videti  više “zvezda padalica” nego što ste videli za sve vreme do sada.  Biće ih čak mnogo, mnogo više nego što imate želja. 

meteori

   Za početak nađite dobro mesto sa koga se vidi nebo. Planina, selo, more…More je idealno mesto jer je  nebo beskrajno i vidi se jasno celo noćno nebo.

   Perseidi su najspektakularniji roj meteora u godini, koji u najboljim uslovima mogu u proseku da se posmatraju čitav minut dok se udaljuju od sazvežđa Persej. Zovu se Perseidi jer se pojavljuju na nebu  iz sazvežđa Persej, pa su zbog Perseja dobili naziv.

  Persej je bio grčki mitski junak najbolji od svih, nije imao nijednu lošu osobinu, bio je veoma lep, ravan bogovima, hrabar i pametan.

  Meteori su komadići otpali sa neke komete ( ili asteroida) koji ulaskom  u Zemljinu orbitu sagore, ostavljajući  trag plamena u vazduhu. Svi meteori ili meteoridi  potiču sa neke komete a naši Perseidi vode poreklo sa komete Swift-Tuttle. Ova kometa je poslednji put bila u našem našem svemirskom dvorištu 11.decembra 1992. godine kada je prošla blizu Zemlje i ostavila ove rojeve meteora koje ćemo i noćas gledati. Otkrili su je nezavisno jedan od drugog  iste godine 1862. u julu Lewis Swift i Horace Parnell Tuttle.

meteori perseidi

    Većina meteora može se videti tek nakon ponoći jer se ovo sazvežđe, koje predstavlja grčkog junaka, ne uzdiže visoko pre toga.

   Pojedini astronomi smatraju da niPerseidi nisu više kao što su bili. Istrošili su se. Sagoreli su jednostavno u kontaktu sa česticama vazduha a nije baš da nebom neprekidno šprataju nove komete koje će da ostave zalutale kamenčiće. Drugim rečima, kažu astronomi, čeka se da se pojavi nova kometa koja će za sobom da ostavi  „sveže“ meteoride. Ako bude nova kometa, meteoridi će dobiti naziv po najbližem sazveždju iz kog će da izviru.  

Od kada je sveta i veka ljudi su gledali u nebo i meteore, pa i u Perseide. Zabeleženo je da su Kinezi 36.g.n.e. registrovali 100 meteora za koje se smatra da su bili Perseidi.

  Oni su parali nebo nekada i paraju ga i danas. Ove godine meteori su ispunjavali želje onima koji su ih ugledali i tokom celog jula, i to će činiti i tokom avgusta, ali najviši nivo koji postižu, dešava se baš noćas.Najviše će njih proći kroz našu orbitu.

   Pa, ne uskraćujte sebi ovakav užitak zbog par sati spavanja. Ionako je vruće, a pogled u nebo i zvezde i svet svemira širi našu svest i vidike, podsećajući nas da smo tek  crnce vode i prašine, na perifireji kosmosa.

Izvor Original

afrodizijak bakterije biljke boje bolest breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes dinastija drvo energija fitoterapeut hrana jetra karcinom koža lek lepota lečenje limun manastir med mikroorganizmi more muškarci nemanjići pluća potencija rak reuma slikar slikarka so srce travar ulje umetnost uskrs vino voda zdravlje

 • Bolest je u našem umu, tvrdi Dipak Čopra
  Bolest nije u našem telu, ona je u našem umu – uči Dipak Čopra, indijsko-američki doktor i pisac, jedan od  najpoznatijih zagovornika holističke medicine. Preciznije, smatra ovaj autor stotinak knjiga na ovu temu, bolesti, rane i ozlede su zapravo funkcija naše percepcije.  – Čovek – kaže Diprak Čopra – zadržava bolest, bol i ozlede u […]
 • Tibetansko podmlađivanje, prastara metoda
  Tibetansko podmlađivanje Tibetansko podmlađivanje ne traži novac, ne traži ulaganje, ne traži odlazak na tretmane. To je najjednostavniji, prastara metoda podlmlađivanja – svojim alatima. Naša pomagala su naše ruke. Kako pokazuje profesor Dejan Rraković, integrativni biofizičar, postupak je sledeći: 1. Trljamo ruke Trljamo dlanove nekoliko sekundi dok ne postanu vrući. Ako je biopolje dlanoiva vruće, […]
 • Bela čemerika, opasni dvojnik sremuša
    Bela čemerika  (Veratrum album) je privlačna i lepa biljka ali je cela otrovna. Ova biljka koja raste po vlažnim livadama i prozračnim šumama u velikim skupinama prilično  je  dugovečna i snažna. Može da poraste i do metar i po, bujnih je listova izbrazdanih paralelnim žilama. Listovi veoma podsećaju na sremuš i lincuru zbog  čega […]
 • Smokva kao lek i zamena za UV kreme
  Smokva kao lek i kao hrana i kao slatkiš. Fantastično je osećanje da možete da se sladite i da se lečite smokvom. I ne samo to. Smokva je odlična zamenu za veštačke kreme koje štite od sunca, jer obiluju beta karotinom (čak 90 miligrama na sto grama). Za savršeno preplanuo ten jedite smokve uz dodatak […]
 • Tvrdoš, manastir sa hiljadu rana
  Tvrdoš je manastir sa hiljadu rana i hiljadi isceljenja. Iznikao na staroj raskrsnici  puteva kraj Trebinja, gde se u vekovima iza nas putnik namernik odlučivao da li će putem za Dubrovnik ili za kontinentlanu Srbiju. Ako je bio pravoslavne vere, tu dilemu bi rešio u manastiru Tvrdoš. U ovom  nemanjićkom manastiru pre odluke na koju […]
 • Gamzigrad, palata imperatora Galerija kod Zaječara   
    Ko vidi  maketu Felix Romuliane (Gamzigrad) u zaječarskom muzeju – videće ovu kasnoantičku palatu i na samom lokalitetu. U titrajima letnje vrućine pojaviće se  gamzigradske kule u svoj nekadašnjoj lepoti i  već sledećeg trena nestaće sa lica današnjice, i otploviti  u daleku prošlost kojoj pripadaju. U vreme pre hiljadu sedamsto godina, kada je i […]

Prijavi se za besplatne tekstove

žena u džuingli

close
Prijavi se za besplatne tekstove
San

Ko čita, lepše živi