Meteori Perseidi će noćas – između 12. i 13. avgusta – zapljusnuti naše nebo i našu planetu. S obzirom da nose svojom pojavom aluziju na snove – zapljusnuće i nas same novim željama.

 Spremite se za ovaj spektakl koji se dešava jednom u godini dana. Vredi ostati do zore na otvorenom sa pogledom u prostranstvo koje nameće hiljadu pitanja, bistri misli i zbunjuje istovremeno. I zašto da ne, napravite spisak želja jer ćete videti  više “zvezda padalica” nego što ste videli za sve vreme do sada.  Biće ih čak mnogo, mnogo više nego što imate želja. 

meteori

   Za početak nađite dobro mesto sa koga se vidi nebo. Planina, selo, more…More je idealno mesto jer je  nebo beskrajno i vidi se jasno celo noćno nebo.

   Perseidi su najspektakularniji roj meteora u godini, koji u najboljim uslovima mogu u proseku da se posmatraju čitav minut dok se udaljuju od sazvežđa Persej. Zovu se Perseidi jer se pojavljuju na nebu  iz sazvežđa Persej, pa su zbog Perseja dobili naziv.

  Persej je bio grčki mitski junak najbolji od svih, nije imao nijednu lošu osobinu, bio je veoma lep, ravan bogovima, hrabar i pametan.

  Meteori su komadići otpali sa neke komete ( ili asteroida) koji ulaskom  u Zemljinu orbitu sagore, ostavljajući  trag plamena u vazduhu. Svi meteori ili meteoridi  potiču sa neke komete a naši Perseidi vode poreklo sa komete Swift-Tuttle. Ova kometa je poslednji put bila u našem našem svemirskom dvorištu 11.decembra 1992. godine kada je prošla blizu Zemlje i ostavila ove rojeve meteora koje ćemo i noćas gledati. Otkrili su je nezavisno jedan od drugog  iste godine 1862. u julu Lewis Swift i Horace Parnell Tuttle.

meteori perseidi

    Većina meteora može se videti tek nakon ponoći jer se ovo sazvežđe, koje predstavlja grčkog junaka, ne uzdiže visoko pre toga.

   Pojedini astronomi smatraju da niPerseidi nisu više kao što su bili. Istrošili su se. Sagoreli su jednostavno u kontaktu sa česticama vazduha a nije baš da nebom neprekidno šprataju nove komete koje će da ostave zalutale kamenčiće. Drugim rečima, kažu astronomi, čeka se da se pojavi nova kometa koja će za sobom da ostavi  „sveže“ meteoride. Ako bude nova kometa, meteoridi će dobiti naziv po najbližem sazveždju iz kog će da izviru.  

Od kada je sveta i veka ljudi su gledali u nebo i meteore, pa i u Perseide. Zabeleženo je da su Kinezi 36.g.n.e. registrovali 100 meteora za koje se smatra da su bili Perseidi.

  Oni su parali nebo nekada i paraju ga i danas. Ove godine meteori su ispunjavali želje onima koji su ih ugledali i tokom celog jula, i to će činiti i tokom avgusta, ali najviši nivo koji postižu, dešava se baš noćas.Najviše će njih proći kroz našu orbitu.

   Pa, ne uskraćujte sebi ovakav užitak zbog par sati spavanja. Ionako je vruće, a pogled u nebo i zvezde i svet svemira širi našu svest i vidike, podsećajući nas da smo tek  crnce vode i prašine, na perifireji kosmosa.

Izvor Original

kometa | kosmos | meteori | perseidi | persej | roj meteora | swift tuttle

afrodizijak biljke boje breza bubrezi cvet dijabetes drvo energija hrana imunitet jetra karcinom knez lazar kopriva koža lek lepenski vir lepota lečenje limun manastir med mikroorganizmi miris muškarci nemanjići pluća podmlađivanje potencija radost rak reuma slikar slikarka so srce travar vitamini voda zdravlje zdravo zglobovi želudac žene

 • Zoran Maksimović, ekspert za prostatu i matericu
    Zoran Maksimović, travar iz Bora o biljkama ima jednu teoriju.  Što su manje, neuglednije, to više daju.  Gazimo ih, ne primećujemo, a treba ih veličati, smatra on. Jer to su najdarodavnije biljke. Hajdučka trava, kopriva i bokvica, za njega su  tri su biljke koje su za naše zdravlje nezanimljive i izuzetno lekovite.  -Ono što […]
 • Vršačka kula i u njoj princeza koja čeka spas od čini
      Vršačka kula je magično mesto u jednoj ravnici u Banatu, u Vojvodini, koja ima breg koji dopire do neba. Kada vetar rastera oblake, ukaže se na bregu tvrđava. Vidi se sa svih strana, „sa sedam dana  putovanja“, kako je pisao Evlija Čelebija 1664. godine u svojim putopisima kroz naše krajeve.     Sa […]
 • Manastir Ostrog, svetinja koja se ne zaobilazi
  Za manastir Ostrog kažu da nema tog Balkanca koji nije čuo, Bio mlad, ili star, bio pravoslavac, katolik ili musliman, bio bolestan ili zdrav. Ako nije posetio Ostrog, manastir blizu Nikšića, onda sigurno ima nekog ko je tamo već bio i svedočio o čudu koje mu se dogodilo.A,kažu još, da ko nije doživeo neko čudo, […]
 • Botoks, šta nas vreba iz bočice bez datuma i proizvođača
     Botoks nije bauk, za one koji žele da zadrže mladoliki izgled, jedno je od najefikasnijih rešenja. Zagovornici prirodnog izgleda zameraju mu da daje ukočenost i  izgled kao voštana figura. Oni koji ga koriste, kunu se u njegove efekte. Treća strana, lekari koji ga daju, napominju da botulin toksin, lek koji se u estetske svrhe […]
 • Ekološki ustanak: bitka za naše reke i zemlju i vazduh
     Ekološki ustanaka preselio se tamo gde i treba – u srpsku prestonicu . Hiljade Beograđana izašlo je juče ispred Skupštine Srbije da podrži naše ekološke borce  koji na rascepanim frontovima  širom Srbije biju sami  bitke. Te bitke nisu samo njihove. Ako presušuju izvori i njive ne rađaju, ako  nam otimaju staroplaninske reke i  truju […]
 • Ramonda, čudesne balkanske biljke feniksi
  Ramonda je čudesan cvet koji je našu zemlju počastvovao svojim prisustvom. Doduše retkim, jer ova zakonom zaštićena vrsta raste na baš retkim mestima u Srbiji. Čudesna i retka, omiljena je biljka dr Maje Lazarević , docenta Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu koja o njoj – sve zna. -Malo je tako interesantnih i zagonetnih biljaka u […]