Melemi bez zrnca hemije nastaju u tišini i molitivi sestrinstva manastira Tomić. Od njih zarasta svaka rana, a koža postaje jedra i sjajna. Tinkture koje se prave od nezagađenog bilja, čine da se čovek oseća kao ponovo rođen, a sok od lavande , napravljen po tajnoj recepturi monahinja, koji ovde popijete – okrepiće um i omogućiti telu da,recimo,prepešači par kilometara bez muke.
Taj neobičan sok od sveže lavande potpoljene u vodu, a u finalnom delu pomešan sa limunom, pravi sestrinstvo još od 2005. godine kada su monahinje obnavljale manastir. Tokom izgradnje sok je krepio vredne majstore i dobrovoljce, da mogu da izdrže napore. Tako je postao deo tradicija.
Nekada je Tomić bio muški manastir, oronuo i više nego skroman. U vreme sultana Murata, zabeležile su hronike, u njemu je živeo samo jedan monah .Zbog skromnih mogućnosti i položaja manastir je uvek bio pustinjskog tipa, sa jednim monahom ili malobrojnim bratstvom. Prvi put se manastir pominje 1467.godineu tefteru braničevskog subasiluka, pod nazivom Idin, gde se vidi da je bio jako siromašan – plaćao je porez od samo 20 akci, što je bilo vrlo malo. U nekim periodima je čak bio i parohijska crkva obližnjim selima Vojski i Rajkincu, tako da su ga meštani popravljali i obnavljali, ali samo delimično – kaže otac Nikolaj koji je posle požara 2004. godine došao u manastir koji je danas jedan od najlepših manastira u Srbiji.

melemi manastira tomić


I najradosnijih. Obojen u crvenu boju, kao Žiča, boju stradanja Isusa Hrista ali i boju radosti, koja učini da zaigra srce putniku namerniku u bilo koja doba godine: i zimi kada crvena boja ističe belinu snega, i u proleće kada manastir i crkvu zapljuskuju mirisi cveća i olistale šume, podižući ga u vazduh.
Do ovog veselog ženskog manastira u kome sada cvetaju raznobojne lale i irisi, dolazi se uz malo truda. Do sela Vajska sve je asfaltirani put, ali onda par kilometara makadamom niz Moravu dovešće vas reka do manastira. Sve je lepše kad se malo potrudimo, pa će tako i manastir izgledati kao čista radost. Iza stilizovane kapije manstira lekovito carstvo tek nas čeka.
Lavanda, smilje, hajdučka trava, gavez, neven, bršljan, nana, kamilica… Melemi manastira Tomić odnjih nastaju.
Mnogo je proizvoda koje izrađuju vredne monahnje manastira Svetog apostola Tome, koga narod od pamtiveka naziva Tomić. Svi oni nastaju od biljaka koje monahinje same uzgajaju ili beru po Staroj planini i Rtnju jer postoje mnoge biljke koje mogu da se nađu samo po prirodnim prostranstvima daleko od ljudi.

-U našoj bašti gajimo lekovito bilje koje je prirodno onako kako ga je Bog stvorio – govori nam nastojateljica manastira sestra Sergija. – Prerađujemo ga na tradicionalan, potpuno prirodan način,stvarajući proizvode za negu i olakšavanje različitih tegoba. Pravimo meleme za kožu sve vrste, kreme za lice i telo čiji je glavni sastojak dragoceno uljje od smilja koje regeneriše kožu. Pravimo šampone, sapune, biljne kapi, paste za zube, dezodoranse, meleme za usne, ruke, noge, pete… Sve je izrađeno ručno od bilja i pčelinjeg voska, manastirskog macerata i hladno ceđenih ulja.
Ništa što pravimo ne sadrži konzervans ni aditive. Ne stavljamo nigde ni veštačke mirise i boje.
Prave marljive sestre čajeve za razne vrste tegoba, biljne kapi, sirupe, eliksire. Posebno su moćni melelmi za opeotine, ranice, ožiljke, herpes i psorijazu. Dolaze izdaleka u ovaj manastir i za meleme za kosti i zglobove. Obavezno, kažu sestre, uzima se i čaj za dobro zdravlje i raspoloženje.
Širi se miris lavande, nane, žalfije, kamilice, izopa i drugih korisnih biljaka iz biljne radionice manastira Tomić, gde u dubokoj molitivi i ljubavi prema Bogu nastaju rukotvorine bez zrnca hemije.

svetinja u zelenilu

Eliksire smo pravili od svežeg bilja i voća – govori sestra Stefanida.- Vraćaju životnu energiju i blagotvorno deluju na ceo organizam. Naročito imamo eliksire pogodne za pluća, organe za varenje kao i protiv kožnih bolesti. Nijedan naš proizvod ne sadrži konzervans,aditive i veštačke boje. Sasvim su prirodni i maksimalno je iz njih izvučeno ono najbolje iz biljaka.
Poznati su melemi manastira Tomić, ali ne samo oni. Iz ovog lepog manastira je sve je lekovito, čak i rakija. Prave se ovde čuvene rakije biljarice i najčuvenija rakija za pluća sa anisom.

Najpoznatija je rakija od anisa koja potpomaže kod tegoba organa za varenje, deluje smirujuće i opuštajuće na organizam. Imamo i drugih rakija od bilja koje svojom deluju blagotvorno na organizam, kao i na pojedine organe, u zavisnosti od kombinacije bilja – kaže nastojateljica Sergija.
Dobar glas daleko se čuje i samo reči hvale ostaju iza upotrebljenih proizvoda manastira Tomić. Možda je to zato što sestrinstvo koristi najmoćniji začin u svojim proizvodima – molitvu i ljubav.
Radost sa kojom sve u biljnoj radionici manastira Tomić nastaje, slike božje bašte i sklada ljudi i prirode, dobrota sestrinstva i jeromonaha Nikolaja – navešće vas kad – tad na povratak. A neponovljiv i jedinstven ukus soka od lavande sa kojim se gosti dočekuju i ispraćaju još će dugo ostati na nepcima, podsećajući putnika namernika da je bio u raju.
Izvor: Slovo

Okvir
Manastir Svetog apostola Tome, u narodu poznat kao Tomić, nalazi se u ataru sela Vojske, u opštini Svilajnac, na desnoj obali Morave.

close

Prijavi se za tekstove u sanduče

Anri Ruso

Uvek možeš da se odjaviš

Prijavi se za tekstove u tvoje sanduče

Anri Ruso
Ko čita-lepše živi

Uvek možeš da se odjaviš