Meditacija nije neko mistično  iskustvo kojim vladaju posebni. Ona je zapravo najdostupniji lek za  obične ljude. U njoj nema ničeg neobičnog, ni mističnog, ni nedostižnog. To je jedno od najprirodnijih čovekovih stanja. Sve što je prirodno, to je i zdravo.

  Meditacija nas vraća našoj istinskoj prirodi i zbog toga ona zapravo i leči. Sa medicinske tačke gledišta, terapeutski efekat meditacije proveren je i dokazan.  Kako uči poznati japanski naučnik i iscelitelj Kacudžo Niši, meditacija harmonizuje nerve. Nervi su povezani sa svakim organom ljudskog tela. Nervne struje se pod uticajem meditacije toliko modifikuju da to blagotvorno utiče na sve organe, tkiva i ćelije ljudskog tela.

meditacija nije mistično znanje za posebne, ona je lek za običlne ljude

   Pročišćenje uma koje nam pruža meditacija ispravlja i sve fiziološke procese unutar tela.  Uostalom u našem telu je sve uzajamno povezano. Time što u meditaciji čistimo um mi iz naše svesti uklanjamo sve ono što nam izaziva uznemirenost, napetost i stres, a to sve izaziva bolest.

PREDLAŽEMO

Zašto su Kinezi zdraviji od nas

   Ukoliko patimo od čestih glavobolja videćemo da se one meditativnom praksom smiruju, uči nas Niši. Ukoliko imamo povišen krvni pritisak, on će se sa meditacijom normalizovati. Bićemo opušteni, a poboljšaće se i rad srca. Opustiće se mišići, prestaće da stvaraju zone zastoja energije koje mogu zbog napetosti da izazovu žarišta bolesti.

   U tom svetlom, isceljujućem energetskom toku vasiona, koja će u procesu meditacije ispuniti celo vaše telo, rastvoriće se štetne energije bolesti.

   Da bismo  se izlečili potrebno je da praktikujemo, jednom ili dva puta dnevno, po 15 do 20 minuta  meditacije. Niši predlaže sledeću,  jednostavnu ali izuzetno isceljujuću meditaciju koja je  dostupna svima, čak i onima koji pate od najtežih bolesti.

meditacija je lek za obične ljude koji ne koriste

  Metod koji će pomoći da se očisti um,a  zajedno sa njim i rad organa, jeste koncentracija na zvuk ili reč koji u nama ne izazivaju nikakva osećanja. Dakle, prema njima smo ravnodušni. Može se koristiti i obično brojanje. Zauzmite opušteni položaj, možete sesti ili leći, i pratite svoje disanje.Prebacite pažnju s a nemirnog spoljašnog sveta na vaš spokojan i smiren untrašnji svet.  Udišite kroz nos, bez napora. Izdišite kroz usta, bez napora.

PREDLAŽEMO

Biljka koja je ubila Sokrata

   Kad primetite da je um potpuno zaokupljen disanjem, promenite  objekat koncentracije i usredsredite se na izgovaranje reči. Neka to bude reč „jedan“. Svaki put prilikom izdaha izgovarajte glasno „jedan“, zatim počnite da ga izgovarate šapatom, ali tiho, bez pomeranja usana. Udah-jedan, izdah-jedan. Izgovarajte reč sve tiše i tiše, tako da postane nečujna i pretvori se u misao.

   Nije slučajno što se toliko pažnje u meditaciji posvećuje disanju. Ne samo zato što koncentracija na disanje smiruje um, već i zato što su lekovite osobine pravilnog disanja od neprocenjivog značaja. Kombinacija pravilnog disanja i meditacije pruža terapeutski  efekat koji prevazilazi sva očekivanja.

meditacija je lek za obične ljude koji ne koriste

   Kretanje  vazduha u našem telu prilikom udaha i izdaha predstavlja kretanje energije. Kada se energija pravilno kreće, nema zastoja niti mesta na kome se takođe negativne štetne energije.  Kada svesno dišemo, mi svesno usmeravamo protok energije na pravi način.  Svesno disanje u meditaciji tako postaje energija – isceljenja.

                       Igor Marić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba