Med skida kilograme. I to kako! Kašika meda pred odlazak u krevet i možete bezbrižno da zaspite, a kada se probudite – otišlo salce. Tako umesto u teretanu – legnete u krevet sa medom u ustima.

  Deluje šašavo ali metoda nije nova. Plasirali  su je Mike i Stuart Mcinnes još 2006. godine, izazvavši pravu histeriju među debeljucama koje su se zatrčale na naizgled lagodnu dijetu, verujući da će samo spavati a kilogrami se sami topiti.

 Za uzimanje meda pred spavanje jeste tačno, ali, kako objašnjava dr Rodoljub Živadinović, apiterapeut i epidemiolog iz Aleksinca, zagovornik ove metode, za sve dobre stvari potreban je napor, pa tako i hibernacijska dijeta traži tokom dana 15 minuta teškog fizičkog rada.

 – Taj fizički napor mora zaista biti ozbiljan, toliko da dođe do pucanja miofibrila – objašnjava dr Živadinović.-  U svakom  teškom fizikalisanju poželjno je koristiti drugu grupu mišića, jer ona prethodna treba da se odmori tokom narednih nedelju dana i omogući smirivanje upale. Za to popravljanje odgovarajući hormoni razgrađuju masno tkivo stvarajući neophodnu energiju, a ako pre spavanja ne napunimo jetru fruktozom iz meda, onda se luči sasvim druga grupa hormona, koja smanjuje mišićnu masu.  

  Prema tome, kako kaže dr Živadinović, mnogo je korisnije otići u krevet nego u teretanu. Naporno vežbanje  u teretani troši isključivo ugljene hidrate, a ne masti. Masti se troše tek tokom oporavka, ako je on pravilno usmeren.

med i saće

   Tajna hibernacijske dijete, za koju je potreban minimalan ali težak fizički napor i jedna kašika meda uveče, prema rečima dr Živadinovića, leži u tzv. fruktoznom  paradoksu.

     – Pošto se pojede uveče 20 do 30 grama meda, fruktoza ulazi u jetru, i kasnije se pretvara u glikogen, koji organizam može pretvoriti u glukozu kad god mu bude potrebna. Međutim, pokazalo se da kada fruktoza uđe u jetru, ona, aktivacijom jednog enzima jetre, sa sobom “povuče” i veću količinu glukoze, tako da nema naglog skoka šećera (glukoze) u krvi, kao što je slučaj kod, recimo, šećera iz šećerne repe. To je nazvano fruktoznim paradoksom. Tako fruktoza predstavlja faktor koji stabilizuje nivo glukoze u krvi, a ne podiže ga – kaže dr Živadinović i podseća da je to dokazano naučno.

   Hibernacijska metoda daje odlične rezultate, a doktor Živadinović navodi da je imao prilike da sretne ljude  koji su smršali.

 – Najupečatljiviji mi je primer jednog pčelara iz Bukovičke banje, koji je smršao tridesetak kilograma za nekoliko meseci- kaže dr Živadinović. – On je i inače mnogo pešačio svaki dan, i do 15 km, ali kada je čuo za ovu dijetu ( mada ja ne volim da je tako zovem, jer ovo nije dijeta, ovo je povratak prirodi), počeo je samo da jede med u satu pre spavanja, sa pešačenjem je nastavio istim intenzitetom, i prezadovoljan je, jer je smršao lagano, ne naglo, ravnomerno i bez ikakvih problema. Oni koji misle da se može brzo smršati, a da to bude i trajno, grdno se varaju. Možda ih na to navode razne reklame na raznim medijima, ali najpre treba upoznati neprijatelja, da bi ga pobedili.

  Uz to, promenom načina života, savremeni čovek je maksimalno zapostavio grubi fizički rad, koji mu je neophodan da bi ovaj milionima godina stvarani proces normalno funkcionisao.

med

 Zato treba raditi – što teže – to  bolje za nas.

           NAJBOLJI BAGREMOV

  Za hibernacijsku dijetu medom dr Živadinović preporučuje  bagremov, koji ima najveću količinu fruktoze u sebi, i najmanji glikemijski indeks, zbog čega daje najbolje rezultate.

HORMON MLADOSTI

 Koliko je dobro rano otići na spavanje dokazuje nauka koja je utvrdila da se jedan od hormona koje luči naš organizam, a koji se bukvalno može nazvati hormonom mladosti, luči samo noću dok spavamo, i to negde oko ponoći. Ako smo tada budni, on se neće izlučiti- kaže dr Živadinović.

Vidi još: Gde se kriju otrovi

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba