Mazda-vazda. Svaki Balkanac je sa simpatijama prihvatio ovaj reklamni slogan koji je svojevremeno  japanski proizvođač automobila kreirao za  balkansko tržište.  Mazda vazda, mazda uvek, mazda zauvek. Toliko su moćna, bezbedna i komforna kola da se vozači koji su vozili mazde uglavnom odlučuju da ne menjaju „ dobrog konja“.

   A baš na primeru jedinstva konja i jahača koji su sjedinjeni, proizvodjač i objašnjava vezu između vozača i automobila koja jednostavno glasi: Vozite kao jedno, na japanskom Jimba Ittai.

    Mazda CX 60 je SUV sa najsnažnijim motorom koji je Mazda ikada proizvela. Ukupna snaga motora je 327 KS. Ubrzanje do 100 kilometara na sat dostigne za neverovatnih 5,8  sekundi. Maksimalna brzina je ograničena na 200 kilometara na sat.

 CX60 je  takođe prvi plug-in hibridni model. Njegova litijum-jonska baterija ima  garanciju 8 godina. Može da izdrži 63 kilometra vožnje iskuljučivo na električni pogon sa brzinom do 100 kilometara. Baterija je od 17,8  KW i može se potpuno napuniti za 4 sata.

  Ima takođe i benzinski motor, elektro motor i baterijski sklop. U zavisnosti od vremena, mesta i okolnosti u kojima se vozač nalazi, bira se način vožnje.

  CX 60 ima pogon na sva četiri točka. Njegov motor je Skyactiv-X, revolucionaran kao i kod drugih modela, jer ima unutrašnje sagorevanje koje istovremeno daje kvalitet u vožnji pružajući zadovoljstvo, ali i štiti našu planetu od zagađenja.

   Sve tehnološke inovacije koje japanski proizvođač preduzima u dualističkom su duhu: s jedne strane daju sigurnost, i bolje performanse mašine, s druge strane štite zdravlje čoveka i prirodu.

   Ovaj SUV daje vozačima pet mogućnosti da biraju kojim načinom će njihov motor raditi:  normal, sport, off-road, vuča, električni pogon. Opet, sve u zavisnostui od situacije. Ima automatski menjač sa 8 brzina i duplim kvačilom.

   Poznat je po novom inteligentnom sistemu automatskog kočenja koji pomaže vozačima ako izgube koncentraciju ili kontrolu.

   Mazda CX 60 je bezbedan automobil. Evropska organizacija za ocenu sigurnosti novih automobila dala mu je najvišu moguću ocenu-čistu peticu!

   Izuzetno je stabilan. Moćna tehnologija za stabilzaciju vozila omogućava da se CX60 prilagodi različitim silama kočenja, velikim brzinama, krivinama ili neravnim terenima.

  Mazda CX 60 pruža pomoć vozaču pri skretanju u raskrsnici, da detektuje pešake i bicikliste, da se zadrži u okvirima kolovozne trake,daje mu upozorenje pri izlaženju iz vozila. Ima upozorenje napuštanja saoabraćajne trake, prepoznavanje znakove, pomoć pri kočenju u gradu, pomoć pri pokretanju uzbrdo.

  Poseban monitor ovog modela koristi 4 kamere koje pokrivaju 360 stepeni i omogućuju prikaz okoline sa pogledom „ kroz“ vozilo. Putem kamera moguće je „baciti pogled“ kroz prednji, zadnji i bočni deo auto, pri maloj brzini i parkiranju.

   Na centralnoj tabli je displej od 12 inča, osetljiv na dodir koji omogućava jednostavan pristup svim aplikacijama.

  Sve je podređenom užitku pa je i unutrašnjost tako uređena da se u njoj uživa. Sačinjena je od različitih vrhunskih materijala, poput javorovog drveta, napa kože i jedinstvenih japanskih tkanina – sve u različitim kombinacijama.

   Dvozonska klima stara se za idealnu temperaturu, a za idealan zvuk  sistem ozvučenja Bose sa 12 zvučnika.

  Prilično je veliki i prtljažnik čija je zapremina 570 litara.

  CX 60 je prva mazda sa bežičnim povezivanjem telefona.

  Nove tehnologije služe vozaču u svemu, pa tako aplikacija My Mazda prikazuje raspored održavanja automobila. Takođe pamti istoriju servisiranja, da vozač ne mora da nagađa.

   Idealan sluga je sistem ADAS koji sve zna o vozaču. On prepoznaje da li je za volanom njegov gazda ili neko  drugi i automatski prilagođava sedište i retrovizore u najbolje položaje za tog vozača. Ugodiće svakome ko sedne za volan na pravi način. Jer on je zapamtio lica vozača i više od 250 radnji pa će najviše ugađati onome ko je najviše vremena proveo za volanom.

                    Nebojša Đorđević

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com