U golubačkom kraju gde se Dunav najšire osmehuje,  mast od jazavca  vekovima je glavni lekar.

Lečila je ova mast sve bolesti koje su napadale nesrećnog čoveka. Od šuge, preloma, preko bolesti pluća do ekcema. Ova narodna panaceja, drži se odlično u eri savremene medicine: nije nimalo izgubila na aktuelnosti a poslednjih godina stekla je toliku popularnost da ima i onih koji tvrde da je čudo nad čudima.

   Slobodan Veljković zvani Župaja iz  sela Biginja, kraj Golupca,  koji je nastavio porodični posao koji je radi pokojni otac,  tvrdi da je mastod jazavcas trenutno najabolje sredstvo za lečenje svih plućnih, reumatskih i kožnih problema.

Mast od jazavca glavni lekar

 – Ne samo da ja tvrdim, to potvrđuje vekovna tradicija  naše narodne medicine u kojoj je mast od jazavca imala glavnu ulogu – kaže Slobodan Veljković u čijoj se  porodici  mast od jazavca koristi  jako dugo. – Pričao mi je deda, koji je takođe kao i ja imao nadimak Župaja, i svi naši preci su nosili taj nadimak, da nekada, pre Drugog svetskog rata, kada nije bilo mnogo lekova, ljudi u mom kraju koristili su za sve i svašta jazavičju mast.

o Koja su četiri smrtna greha u hrono ishrani

o Zašto je konoplja tako lekovita

Ona im je služila za lečenje tuberkoloze, astme, bronhitisa, svih problema sa plućima. Posebno je dobra za iskašljavanje šlajm, a  odlična je za reumu, za bolove u kostimau mišićima, za zarastanje rana, za lečenje hemoroida… Ma , za sve živo. Oni sa razlogom  nisu znali za drugi lek, jer im je jazavičja mast bila do te mere efikasna  da nisu ni imali potrebe da tragaju za drugim.  Čak su i žene njome održavale lepotu kože.

Jazavičja mast u kombinaciji sa raznim kozmetičkim dodacima može biti odlično sredstvo za nesavršenu kožu.

   U familiji Veljkovića, deda je pravio jazavičju mast za potrebe porodice, otac je razvio biznis, a sin ga s uspehom nastavlja. Toliko, kaže, da ne može da napravi toliko melema koliko mu traže!

   Da bi mogao da pravi mast od jazavca, potrebni su mu, naravno- jazavci.

  –  Jazavci u Srbiji mogu da se love samo od 1. avgusta do 31. decembra, kada nastupa vreme zabrane. To znači da do tada moram da se dobro snabdem, što sam ja i učinio. Pošto ne mogu sam da nabavim toliku količinu, deo kupujem od lovaca- kaže Župaja i navodi da su jazavci veoma inteligentne životinje, da ih je teško uloviti i da se to radi na zamku.

   Kada se nabavi jazavac, melem je lako napraviti. Melem od jazavca pravi se jednostavno. Sa ovog biljojeda  se skine salo, stavi u šerpu i kuva do 4 sata. Kada se prohladi, procedi se i pakuje u bočice. Od jednog jazavca može da se dobije do 1, 3 litara masti. Ta mast je u tečnom stanju i stvrdne se samo kada se drži u frižideru.

Najbolja za pluća i reumu

  – Najviše uspeha jazavičja mast beleži kod lečenja svih plućnih i želudačnih bolesti, zatim kod pankreasa, jetre i u tim slučajevima ona se pije, i to samo jedan kafena kašičica ujutru, na prazan želudac. Samo maloj deci, do dve, tri godine se ne daje da piju, već im se mašću mažu pluća. Posle tog uzrasta i deca oralno unose mast u organizam- navodi Župaja.- Za bolesti kože, rana, reume, artritisa, ukočenja i slično, jazavičja mast se maže na obolelo mesto, prekriva kesom i drži- što duže. Ne mogu a da se ne pohvalim da je moj melem od jazavca pomogao jednom Zadraninu da izleči i psorijazu. Celo telo mu je bilo šareno, prekriveno crvenim pečatima a posle dva meseca mazanja- sve mu se izjednačilo.

    Koliko je efikasna mast od jazavca, svedoče  oni kojima je pomogla. Darko Milojević iz Požarevca, koji se bio ukočio u donjem delu leđa, odlučio je da proba jazavičju mast. I nije pogrešio.

  – Nisam mogao da verujem, ali posle tri mazanja meni je bilo bolje, a posle pet- potpuno sam se ispravio- rekao nam je Milojević.

  Zbog čega je jazavičja mast toliko lekovita? Slobodan Veljković navodi:

 – Veovatno zbog lekovitih trava koje jazavac jede i korenja. Tradicija je lekovitost dokazala ali bi time trebalo da se pozabavi i nauka. Znam i da je, osim jazavičje, i zečija mast izuzetno dobra za sve rane, a pre pet, šest godina mi je pevač Đogani, koji je od mene kupovao melem, tražio i mast od divlje mačke. I ona je lekovita.

O.B.

Cena

 Cena masti od jazavca varira od situacije do situacije. U proseku je 1000 dinara. Čuva se u frižideru da ne užegne. Dugo traje.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba