Ima mnogo muških trava, ali je marala ( Leuzea carthamoides ) koren moćan kao grom! Ovaj korena nazvan još i koren sibirskog jelena , koren života ili sibirski ginseng, najjača je muška trava.

  Biljku je otkrio zapravo jelen a čovek je od njega video da može da je i sam koristi.. U jednom tekstu o marali navodi se da  su ruski doseljenici na Altaj  primetili neobično ponašanje jelena. Oni bi u proleće kopitama potkopavali ovu biljku, vadili rizome i jeli ih.

Bila im je potrebna za snagu.

Ljudi su to videli i učinili isto. Kada su je probali osetili su se poletnim. Tako je otkrivena dragocena magija rizoma koji je  dobio naziv u slavu  jelena – koren sibirskog jelena.

 Marala raste na Altaju i tamošnji žitelji su pravi srećnici što imaju privilegiju da je beru i koriste njene benefite koji nisu mali.

Na prvom mestu marala pomaže u proizvodnji testosterona kod muškaraca i produženju seksualne i fizičke aktivnosti.

  

Utvrdjeno je dasadrži alkaloide, inulin, karoten, tanine, askorbinsku kiselinu, kristale kalcijum oksalata, soli forsforne kiseline , smole i esencijalna ulja.

Njeni tanini imaju protivupalno dejstvo, kumarini razređuju krv, inulin snižava šećer, sve skupa – moćno deluje na organizam.

Koren marale obnavlja snagu, efikasno jača imuni sistem i zasićuju telo vitaminima.

 Koren ove biljke povoljno deluje na kardiovaskularni sistem.

koren moćan kao bog za muškarce

 Koristan je kod ateroskleroze jer ima moć da normalizuju krvni pritisak, ojača zidove krvnih sudova i učini ih elastičnim.

 Takođe, kažu ruski travari, ova biljka uklanja razdražljivost. Koristi se I za migrenu, vegetativno-vaskularnu distoniju, depresiju i nesanicu.

 Glavna aduti su joj,ipak, povećanje seksualne želje i izdržljivosti.

  Zbog ovog drugog mnogo je koriste sportisti. U tom smislu ona ima i jako duhu tradiciju. Korišćena je još u SSSR-u i to tako što je ekstrakt marale dodavan   čuvenom napitku “sajina” . Taj podatak govori i o veličini države koja svoje građane nije trovala raznim šećerima i nepoznatim sastavima. Dok je Amerika  svojim građanima prodavala  koka-kolu u kojoj ima i koke i ko zna čega još, Rusi su svojima davali koren lekovite biljke.

 Za sportiste je od dragocene važnosti jer povećava fizičku izdržljivost, doprinosi stvaranju mišićne mase pojačavanjem sinteze proteina i ubrzavanjem metabolizma, uklanja fizički umor mišića tokom povećanog stresa tokom treninga. Potrošnja energije na ćelijskom nivou doprinosi sagorevanju viška masnoće. Zahvaljujući tim svojstvima našla je primenu u vazduhoplovstvu, svemirskim programima  jer ima moć da oslobađa skrivene rezerve energije i uključivanje adaptivnih mehanizama u ekstremnim spoljnim uslovima.

 Osnovno pravilo kod svih travara koji beru ne samo koren sibirkog jelena, već i ostale biljke jeste da brižljivo seku i da iza sebe ostavljaju  najmanje jednu trećinu biljke, kako bi ona mogla da se obnovi.

 Za maralu je to od životne važnosti budući da se da ova biljka, koja raste ma planinskim livadama Altaja, Sajana i Kuznjetskog Altaja, jako sporo oporavlja.

  Život marale je od 50 do 7o godina, gotovo kao i ljudski a njeno stanište koje je branjem narušeno će se obnoviti tek za 10 do 20 godina. Obavezno je zato ostaviti najmanje 6 korena biljke na svakih 10 kvadrata. Na isto mesto dolazi se u berbu tek posle decenije , jer je tolikonajmanje vremena potrebno ovoj lekovitoj biljci da se oporavi i ponovo izraste.

     O.B.

Preparati

U brojnim preparatima od marale navodi se da preparat služi za gubitak snage, funkcionalni poremećaj nervnog sistema, izražen povećanim umorom, slabošću, smanjenom radnom sposobnošću i seksualnom slabošću.

Primena

Ekstrakt  pomaže u lečenju hroničnog alkoholizma, depresije, hipertenzije. Pomaže kod preživljavanja pacijenata obolelih od raka. Ubrzava zarastanje rana i preloma. U kozmetologiji se koren sibirskog jelena koristi za poboljšanje kvaliteta kose. Poznat je njegov učinak za snižavanje šećera – kao posledica  povećanog korišćenja glukoze tokom rada mišića.

Za lice

Marala se uzgaja na plantažama  jer se koristi u farmaciji. Najviše se gaji zbog  rizoma čiji ekstrakt ima jakaa adaptogena svojstva. Koren se koristi u farmaceutskoj industriji kao sastavni deo hranljivih krema I I krema protiv starenja.

Vidi još…