Manuka med najlekovitiji je na svetu, tvrdio je tim istraživača Univerziteta Waikato na Novom Zelandu još 1981! On poseduje jedinstvena antibakterijska svojstva, koja nisu prisutna ni u jednoj drugoj vrsti. Niko nije mogao predpostaviti da će tri decenije kasnije on biti proglašen za najlekovitiji med na svetu. Ovaj izuzetno lekoviti nektar je hiljadama godina poznat domorodačkim narodima ove daleke ostrvske zemlje, a njegovi melemi i tonici i danas su aktuelni i često delotvorniji od standardnih lekova.

Najlekovitiji na svetu

Zašto je manuka med najlekovitiji na svetu, pored toliko drugih vrsta? To je monoflorni med koji pčele proizvode iz cveća s manukinog drveta (lat. Leptospermum scoparium) i za razliku od ostalih vrsta njegova lekovita svojstva se ne uništavaju tokom razvodnjavanja, izlaganja suncu ili toploti.Stručnjaci za apiterapiju tvrde da su za to zaslužni visoka koncentracija lekovitih sastojaka, nizak sadržaj vode, mala kiselost i prisustvo posebnih lekovitih sastojaka iz cvetova manuke.

U studiji koja je nedavno rađena na Univerzitetu u Sidneju ovaj med uništio je gotovo sve tipove bakterija koje su mu bile izložene. Pokazao se delotvornim čak i protiv helikoakterije pilori, koja je uzrok većine čireva na želucu, ešerihije koli, najčešćeg uzroka inficiranih rana i streptokoka – uzroka bolnog grla. Britanska državna zdravstvena ustanova licencirala je 2004. godine njegovu medicinsku upotrebu u lečenju rana, potvrđujući ono što su stari Novozelanđani znali odavno- čudesna svojstva manuke. U prilog tome svedoče i mnogi korisnici kojima su u kratkom roku nestali herpesi, gljivice na nogama, ciste, čak i teške infekcije poput dekubitisa ili sepse. Zato se i pokazao i kao nejlekovitiji na svetu.

Istraživanje sprovedeno na 17.000 ispitanika pokazalo je korist ovog prirodnog nektara i u lečenju hroničnog bronhitisa, bronhijalne astme, rinitisa i sinusitisa. Manuka med svoja korisna dejstva pokazao je kod raznih vrsta lakših i težih infekcija, za saniranje opekotina, ublažavanje bola kod rana i njihovo zacjeljivanje. Najbolji je lek za ekceme, dermatitis, akne, osipe i čireve, upale, gljivične infekcije, ujede insekata, ali i za anemiju i probavne bolesti. Koristi se i u mnogim stanjima kada antibiotici više ne deluju.

Faktor oznaka kvaliteta

Lepota prirodnih lekova je, tvrde fitoterapeuti, u tome što su u savršenoj ravnoteži i sinergiji, za razliku od bilo čega što je čovek stvorio. Manuka je pravi primer kako tradicionalni lek može rešiti probleme koje je stvorilo moderno društvo. U eri nastajanja superbakterija otpornih na antibiotike, manuka donosi spasonosno rešenje bez ikakvih nuspojava. Izuzetno deluje na čitav niz bolesti, naročito na pad imuniteta. Ovu hranjivu namirnicu mnogi koriste i u nezi kože i kose, jer i vlas i epiderm intenzivno vlaži, obnavlja i čini vidljivo zdravijim.

manuka med najlekovitiji na svetu

Stručnjaci upoziravaju da ipak nije lako prepoznati pravi manuka med, jer nije svaka vrsta napravljena na isti način. Zavisno od sezone i porekla, aktivne stvari u ovom medu variraju, a najkvalitetniji je divlji iz nekultivisanih područja Novog Zelanda. Zato je radi odvajanja različitih izrada ove vrste meda osmišljen pojam UMF (Unique Manuka Factor) – jedinstveni manuka faktor. To je sertifikat koji označava da se radi o pravom čistom manuka medu s aktivnim sadržajima. Tako je UMF faktor 5-9 za održavanje zdravlja i imuniteta, UMF faktor 10-14 za lečenje lakših bolesti, a UMF faktor 15+ označava med najboljeg kvaliteta i snažnog antibakterijskog delovanja i lekovitosti.

Upotreba je jednostavna: oralno, uzima se kašičica UMF manukinog meda tri puta dnevno, a ako je upala akutna po jedna kašika svaki sat. Inače, manuku se može koristiti kao i bilo koji drugi med: oralno, lokalno, u nezi kože, za kuvanje.Jedino se ne preporučuje osobama alergičnim na pčelinje proizvode i deci mlađoj od godinu dana. Kvalitetan divlji manuka med s nekultivisanih područja Novog Zelanda može se nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane i putem internet kupovine.

I.Perić.

Limunada od manuka meda

Narendati dve kašičice đumbira, iscediti sok od jednog limuna, pa dodati 0,75 l vode i manuka meda po želji. Piti dva do tri puta dnevno za jačanje imuniteta i detoksikaciju.

Maska protiv akni

Svake večeri na područja zahvaćena aknama naneti manuka med i ostaviti do jutra. Ponavljati nekoliko dana dok se stanje ne poboljšanja. Ovo je korisno i kod drugih kožnih problema.

Hidrantna maska

Očistiti lice, lagano ga navlažiti i namazati manuka medom. Isprati posle 20 minuta. Ova maska pogodna je za sve tipove kože.

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com