Manastir Rustovo izgleda kao da uživa u pogledu na beskrajnu pučinu i carstvo nebesko.

Zagledan u Sveti Stefan, i plavo more i neba, odakle  jugo donosi  miris algi i šum talasa. Taj mirisni vetar bistri misli, i povija monašku odeždu, pa se čini da je lakše nositi je.

 Zbog tog vetra koji komeša sećanja i roji misli deluje lakše uspinjati se do Božjeg hrama.

  Korak po korak, misao po misao, i posle tri kilometra puta,  lepom stazom uzbrdo, stiže se do manastira.  Na tom   370-om metru od površine mora – hodočasniku stiže nagrada.  Ako je bilo sunce –  čeka ga  hlad, ako je padala kiša, tu je  sklonište,  ako je duvao vetar – zavetrina, ako je gladan – nahraniće ga, ako je žedan – napojiće ga…

manastir rustovo u crnoj gori

 Na kraju puta ukazuje se  hram, građen u starom ruskom stilu.

–  Posvećen je  carskim mučenicima Romanovima – kaže nam sestra Teodotija jedna.- Hram je sagrađen 2006. godine i posvećen je carskoj stradaloj porodici.

Zbog malog hrama brojni Rusi hodočaste ovde. To im daje osećaj kao da su kod kuće. Osim hrama posvećenog Romanovima tu je još jedna važna relikvija koja dovodi Ruse u Rustovo: Iverska ikona. Nju je naslikao Andrej, Rus.

–  Slikao je ikonu, ali nije mu išlo sve dok jednog dana nije opazio da se zapravo ikona kroz njegovu ruku sama slika – govori nam sestra Teodotija. – Bilo je to autofreskopisanje. Kada je završio ikonu i hteo da se potpiše na poleđini, ona je pala i udarila ga u glavu. On je tada shvatio da nema nikakve veze sa njenom izradom, več je to sve Bog uradio. Zatim je ikona počela da širi snažan miris.Prihvaćena je kao  čudotvorna ikona koja pomaže bolesnima i parovima koji ne mogu da imaju decu.

U Rustovu postoji knjiga u kojoj oni kojima je ikona pomogla zapisuju svoja iskustva. Mnogo je onih koji su ostavili svoja zapažanja.

pogled

Još jedna ikona pronosi slavu manastira Rustovo. To je ikona koju zovu Neuvenjeli cvijet, na kojoj je predstavljena Bogorodica sa cvetom, ili  Blagouhani cvijet. Nju je manastiru poklonio vernik konzervator 2009. godine. Ikonu je  dobio od trgovca starinama koji ga je zamolio da spoji daske koje su se odvajale. Kada je počeo da radi na njoj, razdvojene daske su se same spajale. Zatim se pojavila plavičasta svetlost i likovi  Majke Božije i Isusa Hrista.

–  Blaženopočivši mitropolit Amfilohije rekao nam je da je ikona iz 14. veka i da je bogougodna. Prihvatili smo čudo na poklon a ona i danas menja likove i boju – kaže sestra Teodotija.

 U manastiru važi pravilo  Sv. Benedikta  Ora et labora – moli se i radi, koje monahinje doslovno sprovode. Kada su 2004. godine stigle prve monahinje u tada razrušeni manastir, koji će vremenom podići otac Benedikt Jovanović sa monaštvom, sestre su počele od bilja. U zapisima su pročitale da su se monasi nekada bavili monaškom medicinom, pa su odlučile da nastave tradiciju.

 Počele su da beru bilje po Paštrovskoj gori, da ga prerađuju, sve veštije i vrsnije da bi vremenom dobile fantastične proizvode.

– Pravimo kreme za lice, ruke i telo – kaže nam sestra Teodotija. – Mirisne i hranljive vitaminske kreme od ruža, ruzmarina i gorskih trava  protiv bora, za lepu kožu. Pravimo mnoštvo melema od bokvice, kantariona, lovora, gaveza, banane, cimeta… Bilje potapamo u bazna ulja, obično maslinovo i bademovo. U ta ulja potapamo trideset različitih biljaka od kojih nastaju lekovita ulja i melemi.

 Sestrinstvo manastira Rustovo pravi lekovita vina. Tu je vino od smokve koje reguliše rad štitne žlezde i hormone,pa vino od koprive za celokupno zdravlje i mnoga druga. Zatim  ulje od kleke koje čisti kožu, lek je za razne ekceme i psorijazu. Pa napitak „ Bolje od kafe“, kako sama reč kazuje koji se zavoli i pije umesto kafe.

   Monahinje prave melem od gaveza i lovora protiv modrica i hemoroida. I zubnu pastu od prirodnih sastojaka, veoma mirisnu. Tu je i neizbežna manastirska travarica protiv bolova u stomaku, prehlada, virusa i temperature.

 U manastiru se može dobiti i ulje od kandila koje gori nad Iverskom ikonom  koje, kažu, takođe pomaže vernicima.

 Deo setrinstva manastira Rustovo prevodi sa ruskog, francuskog, engleskog  a deo se bavi tkanjem, pravljenjem lutaka za decu,knjigovezačkim radom…

 A sve krasi molitva. Umnu molitvu, koju sestrinstvo peva po kojoj je Rustovo takođe poznato, radost je čuti. Sve je njome okićeno. Čak i zvuk i pogled i nebo i vetar. A moždas baš i zbog te molitve, sve što se  odavde ponese ima blagoslov.

Izvor Slovo

Vidio još Manastir Drača

close

Prijavi se za tekstove u sanduče

Anri Ruso

Uvek možeš da se odjaviš

Prijavi se za besplatne tekstove
Anri Ruso
Ko čita-lepše živi

Uvek možeš da se odjaviš