Tutnji gradski saobraćaj tik uz manastir Rakovica u Beogradu, ali ništa od te gradske vreve ne dotiče ovo duhovno zdanje. Kada se prođe kroz manastirsku kapija zakorači se u drugi svet: u neku svečanu tišinu, u mir kroz koji naviru sećanja na patrijarha Pavla, na njegove staložene i mudre misli i dela. Baš tu, u ovom lepom i kroz istoriju često ranjavanom manastiru, po vlastitoj želji, sahranjen je 2009. godine patrijarh Pavle, jedan od najvoljenijih i najpoštovanijih patrijarha. Na jednostavnom krstu od belog mermera piše: Čekam vaskrsenje mrtvih.Cenjen za života kao svetac, poštovan i van crkvenih krugova, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji srpskog naroda. Voljen zbog svoje blagosti, mudrosti, a možda ponajviše i zbog toga što je živeo onako kako je govorio i bio primer svima.

-Svoju veru pokazao kroz svoj život koji je živeo upravo onako kako je verovao – kaže mati Evgenija.
Duhovnik srpskog naroda u periodu koji se smatra jdnim od najtežih za srpski narod, period kada je zemlja bombardovana 1999. godine, ostavio je beskrajnu duhovnu baštinu. Stariji pamte mnoge njegove misli, a monahinje jednog od najstarijih srpskih manastira spomenuće neku, možda baš i ovu.

-Ako moramo da stradamo neka to bude na putu istine i pravde, govorio je često patrijarh Pavle – govori mati Evgenija. I dodaje kako nam je blaženopočivši patrijarh ostavio mnoga dela i mudre misli i zauvek ostao na najsvetlijem mestu u srpskoj istoriji.


U manastiru Rakovica sahrnajen je i patrijarh Dimitrije 1930. godine. Tu je i Vasa Čarapić, junak Prvog srpskog ustanka. Večni dom je tu pronašao i Miivoje Blaznavac, muž Jevremove unuke Katarine.
Ali, ponajviše je manastir u pšrošlosti bio poznat ka po tome što je bio dvorska crkva dinastičke porodice Obrenović. Za njega su bili vezani knez Miloš i kneginja Ljubica. Brinuli su o njemu i darivali ga bogato i gospodar Jevrem Obrenović ( brat kneza Miloša) i njegova supruga Tomanija, ali i knez Mihailo Obrenović koji je zamenio stari ikonostas novim od drveta. Baš taj ikonostas remek je delo kojim se diče monahinje. Predivan duborez rađen je u duhu baroka sa elementom klasicizma. Stari ikonostas je bio sastavljen od četiri ikone koje je darivao manastiru petar Veliki 1701. godine, koje su bile okačene na kamenom zidu.
Po upadu Turaka u Srbiju prebačene su na sigurnije mesto, u manastir Velika Remeta, a zatim su ih ustraše tokom rata odnele u Zagreb da bi na kraju, ipak, bile vraćene u Srbiju. Sada su u Matici srpskoj.


Kneginja Ljubica često je pomagala manastiru Rakovica, i smatrala ga je svojom duhovnom kućom. Po njoj se i danas deo manastira zove Ljubičin konak.
U manastiu Rakovica je sahranjen i Todora Obrenović, sina kneza Miloša i kneginje Ljubice, zatim Jevrem Obrenović, njegova žena Tomanija i njihovo devetoro dece.
Prastari manastir prepoznatljiv po svojoj skladnoj leoti ali i veličanstveno rezbranim vratima, nastao je, kako kazuje predanje, još u vreme srednjovekovne srpske države i kraljeva Dragutina i Milutina. Posvećen je Sv. Arhangelu Mihailu i Gavrilu.


Za sada nema pisanih tragova da potiče iz 13. veka i kraljeva Milutina i Dragutina, ali ima pisanih dokaza koji su zabeležili njegovo postojanje u vreme kneza Lazara.
Kao i toliki manastiri i crkve po Srbij i manastir Rakovica je najviše postradao za vreme Turaka. Prvobitno je bio iznad sela Rakovica, ali je zbog čestih napada Turaka i pljačkanja, krajem 16. veka premešten je na sadašnje mesto koje je u to vreme bilo u šumi, skriveno.
Sa odlaskom Turaka, konačno je odahnuo.
Danas je manstir Rakovica mesto puno vere i nade, posebno nade u ozdravljenje. Lek za mnoge bolesti traži se na grobu patrijarha Pavla gde uvek gori kandilo i pred moštima svetog Nektarija Eginskog koji je oduvek, kako kaže mati Evgenija, uslišavao molitve obolelih od najteže bolesti.
Dijana Dimitrovska

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba