Čista kao duša žubori jedinstvena reka Jerma kroz planinske useke, pa se od tog posla odmara u ravnici, u tihom gotovo neprimetnom toku. Sva providna i blistava gde god prođe ostavi svoju lepotu. I sve je božanski lepo zbog nje i oko nje. Čak i taj uzani asfalt koji se privio uz snene plićake i mistične virove reke, trajno omađijan njenom lepotom.
Na jednom proplanku će vodena lepotica čista kao duša dozvoliti svetinji moravskog tipa da je svojom lepotom dostigne. Tu je sagrađen manastir Sv. Jovana Bogoslova 1395. godine. Zovu ga manastir Poganovo.

Caribrod

Manastir Poganovo nalazi se desetak kilometara udaljen od Caribroda ( ime Dimitrovgrad je ukinuto ali većina ovaj grad po njemu poznaje) i tridesetak od Pirota. Pripada Niškoj eparhiji SPC.

U kamenu je uspisano da su to uradili gospodin Konstantin i gospođa Elena.Smatra se da je reč o oblasnom gospodaru Konstantinu Dragašu i njegovoj kćerki Jeleni – govori nam nastojatelj manastira protosinđel Mardarije, dodajući da je hram živopisan tek 1499. godine. U vekovima ispred će se uzdizati i propadati i obnoviti 1876. godine. Od 1949. je pod zaštitom države, a od 1979. godine se nalazi na listi svetske kulturne baštine.

Iguman Mardarije sa bratstvom zaslužan je za njegov današnji izlgled ali i imidž manastira u koji se ide i po lek.
To nije ništa novo, jer su manastiri bili prve ustanove koje su pravile lekove i lečile bolesnike. Mnogi su sveci otkrivali tajne prirode, lečeći ljude, poput Sv. Kozma i Damjana, Sv. Pantelejmona, Sv. Jovana, Sv. Ermolaja. Ali Poganovo ima ugled.
Božja volja je htela da monasi dođu do knjige recepata koju je napisao ruski farmaceut 1912. godine. Knjigu je u Poganovo donela njegova kćerka koja se tokom oktobarske revolucije i progona vernika i duhovnika, sa sestrinstvom sklonila u Srbiju.


Po tim receptima, malo prilagođenim današnjem vremenu i potrebama, nastaju originalni preparati.
To su Veno kapi, Tamjanovo ulje, Organski antibiotik i Detoks ulje.

Odžaklija

Manastir Poganovo i danas čuva odžakliju ( ognjište) iz 14. veka i to je najastariji objekat takve vrste u Srbiji. Očuvan je u potpunosti, a monasi su veoma ponosni na njega.


Veno kapi, etarsko ulje napravljeno je od crnog luka. Ono snižava pritisak, jača rad srca, sprečava zapaljenje i proširenje vena, čisti krvne sudove, smanjuje loš holesterol(HDL), sprečava kalcifikaciju, deluje preventivno protiv infarkta i moždanog udara. Reguliše nivo šećera u krvi, rad štitaste žlezde…
Tamjan ulje (Boswellia sacra oil) pomaže kod reume, išijasa, lumbaga, grčeva u mišićima, artritisa. Efikasno je kod ranica, čireva, ekcema, hemoroida, podmlađivanja kože.
Vredne ruke monaške napravile su i organski antibiotik od divljeg origana koji ima snažno antikancerogeno dejstvo. Pored mnogih drugih oboljenja pomaže u lečenju kancera prostate i pluća. Na kraju, tu je i univerzalno Detoks ulje za potpuno čišćenje organizma.

PREDLAŽEMO

Majka Svetog Save

-Čovek mora da vodi računa o zdravlju – kaže iguman Mardarije. – Bog je dao ljudima pričešće kao lek za dušu i razno bilje kao lek protiv fizičkih bolesti.

Ikona

Tokom Prvog svetskog rata Bugari su odneli ikonostas i izuzetno vrednu dvostranu ikonu, na kojoj su s prednje strane likovi Bogorodice i Jovana Bogoslova, a sa druge je predstavljen mozaik iz apside crkve Hrista Latomu u Solunu. Danas se te dragocenosti nalaze u Arheološkom muzeju u Sofiji.


Do dragulja moravske gradnje stiže se preko dva trošna mosta koja su opkoračila reku Jermu. Iako monasi žele nove, nekako su ti trošni mostovi bili njegovi najveći branitelji. Nepristupačan kanjon Jerme i mostovi koji se očas posla pred neprijateljem sruše, očuvali su manastir kroz vekove.
Sačuvala ih je magična, mistična reka čija se lepota ne zaboravlja. Reka Jerma divlja kao suri orlovi koji se na liticama iznad nje gnezde i nežna kao molitva koju vetar raznosi iz manastira duž njenog toka.

lepotica me]u rekama jerma

– Od kada je proteran iz raja, čovekov život je borba protiv telesne i duhovne bolesti. Prvu bolest leči prirodom drugu verom – kaže iguman Mardarije.
Manastir Sv. Jovana Bogoslova obe stvari leči uspešno i to u svom raju, na obali reke Jerme čija je voda čista kao duša.
autor: Dijana Dimitrovska

Izvor: Slovo

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi čaj želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba