Manastir Makrešani smešten je usred Božje apoteke. Sve silne trave oko njega su nikle, na radost oca Jakova.

Ništa ne remeti nedeljno popodne oca Jakova. Pogled uprt ka čudesnom Jastrepcu, misli okrenute ka Božjoj apoteci, čuje se samo cvrkut ptica i zujanje pčela. U manastiru Svetog Jovana u mestu Makrešani, nadomak Kruševca, koji je izrastao na temeljima srednjovekovne crkve, mirišu sušene trave koje povetarac nežno njiše u hladu trema.

-Ovo je najmanji manastir od 28, koliko ih ima na ovoj našoj Svetoj Mojsinjskoj Gori, a i ja sam ovde ostao sam, pa i ne treba više – govori otac Jakov.
Od kada je opština napravila asfaltni put,a otac Jakov uz pomoć meštana iskopao bunar i rešio se žeđi, češće narod svrati u ovu jednostavnu bogomolju koja pripada Eparhiji kruševačkoj. Ima zarad čega, jer pročuo se odavno još otac Jakov, leči ljude biljem iz Božje apoteke.
Čovek od biljaka i sam fitoterapeut proučavao je dušu biljaka, vremenom naučio i pročuo se kao priređivač posebnog izdanja Ukrajinske pravoslavne crkve “Božja apoteka”.
Čudni su putevi Gospodnji, pa se i otac Jakov Simić vremenom povezao sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom koja izdaje “ Božju apoteku“ uz blagoslov moskovskog patrijarha. Miriše sušeni lovor i kamilica sa manastirskog trema, vide se svežnjevi anđelike, mirođije, korena, možda gaveza i ko zna čega još.

manastir makrrešani i božja apoteka oca jakova

-To su biljke od kojih će nastati razne čajne mešavine za lečenje, ali trenutno pravim nešto za čišćenje zglobova – govori otac Jakov dok prebire po suvom bilju.

-Ne misle ljudi da ih čeka starost i bolne kosti, a trebalo bi – kaže otac Jakov.- U zglobovima se nataloži so a najbolji način za izbacivanje soli je čaj od lovora. – Trebalo bi dva puta godišnje sprovoditi kuru od lovorovog lista. Pa i ako nemate bolne kosti i zglobove, uzmitet obavezno lovorovu kuru dva puta godišnje da ih ne dobijete. Ako imate bolne zglobove i kosti – lovor je obaveza. Za čaj od lovora potrebno je 30 listova lovora koji se preliju sa 2 litre vode, pusti se da proključa pet minuta, zatim se dobro zatvori i ostavi da odstoji osam sati.
Procedi se i pije u sitnim gutljajima. Piti tri dana a zatim napraviti pauzu.
Posle nedelju dana ponoviti recept. I to je sve. Kura se može obnoviti za šest meseci. Važno je za vreme kure jesti posnu hranu, vegetarijansku, ne uzimati alkohol.
Otac Jakov kaže da ljudima preporučuje i krompir koji je odličan za otklanjanje bolova kod artritisa.
Uzme se kilogram svežeg krompira, opere se i zajedno sa korom isecka na sitne delove, sipa se dva, tri litra vode i kuva na tihoj vatri. Procedi se, posle sat vremena kuvanja i kada se ohladi pije se tri puta dnevno po 1 čaša tokom 40 dana.

-Sve je od Gospoda i trava i lek, a ja ga tražim i nađem – kaže otac jakov.
Za jake bolove u kostima on preporučuje kuvani lan koji se prokuva u vodi. Pije se litar lanene vode dnevno i tako 18 dana. Seme se ne baca, nego se od njega prave obloge koje se zatim stavljaju na zglobove i povezuju se zavojima.
Ne propusti priliku da podeli ove savete otac Jakov svakome ko s njim prozbori koju. Poneko u manastiru i kupi neku biljnu mešavinu ili stručak lekovite trave i tišina opet zavije u svoj ogrtač malu crkvu i manastirsko imanje koje gleda na Jastrebac i Božju apoteku.

Dijana Dimitrovska

izvor Slovo

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com