Manastir Krka čeka na nas i kojim god putem krenuli do njega – biće to put vredan svakog pamćenja. Do starog nemanjićkog manastira može se doći brodom, plovnim delom Krke, jedne od najlepših reka Hrvatske, a može se doći i putem koji vijuga, pokazujući neverovatnu lepotu nacionalnog parka Plitivička jezera.  

  I kojim god putem stigli, u manastir će svaki putnik namernik ući čista srca.  Tako je želela  ktitorka Jelena Šubić, sestra cara Dušana koja će posle udaje za hrvatskog kneza  Mladena II Šubića, naložiti da se podigne ovaj manastir 1350. godine.

  Glavna crkva koja je i najstariji deo kompleksa, sagrađena je iznad katakombi gde su se molili prvi hrišćani, a  veruje se i sam apostol Pavle. Istoričari  smatraju da se apostol Pavle zadržao na ovom mestu da propoveda jer je u blizini bio rimski vojni logor ( Burnum) među kojima je bila i kohorta, a možda i cela legija, Sirijaca. Apostol Pavle je Sirijac, pa je mogao vojnicima da propoveda novu veru na njihovom maternjem jeziku.

manastir krka nemanjićko zdanje preživelo vekove stradanja

  Jelena Šubić je čula za tu priču i odlučila je da na mestu isposničkih katakombi sagradi crkvu  posvećenu  arhanđelima Gavrilu i Mihailu. U to vreme, bila je udovica, i vladala je u ime svog maloletnog sina Klisom, Bribinjem i Skradinom.

  Na ulazu u crkvu, ona je dala da se uskleše : Uđite čista srca.

PREDLAŽEMO

Manastir Poganovo i njegovi ruski recepti

  I tako će i biti kroz sve duge vekove. Nekim čudom, kad se pogleda u taj natpis, ispisan na staroslovenskom ali ipak razumljiv i čitljiv, nesvesno se ostavljaju napolju sve brige, ružne primisli i tereti, i u drevnu nemanjićku crkvu se ulazi čistih emocija.

   Neverovatnim mirom prožet je manastir i svaki zvuk koji se čuje ne remeti taj moćni mir uopšte. Zvona ili zvuci klepetuše kojima se  učenici pozivaju na čas ili bogosluženje, sjedinjeni su sa tišinom. Zrikavci koji lete, neumorno zriču, crkveno pojanje koje vibrira kroz čist vazduh, njakanje magarca sa livade – deo su tišine.

  Drevni pravoslavni manastir u svojim riznicama čuva 2000 predmeta od izuzetne istorijske i kulturne važnosti. Za više od 600 godina postojanja manastir je prikupio mnogo vrednih stvari koje se s pažnjom čuvaju.

manastir krka preživeo teške trenutke i doživeo obnovu

  U manstirskoj biblioteci, čuvaju se vredne knjige od kojih su neke od izuzetnog značaja za srpsku kulturu i pravoslavnu crkvu, više od 50 bogoslužbenih knjiga nastalih u vremenu od XIII do XVIII veka. I jedna veoma drevna knjiga iz 1346. na čijim koricama piše: „Sija Knjiga manastira Vilendara“.

  Manastir čuva dragocene ikone nastale od 14. veka do danas. Brojni umetnici dolaze da ih vide kako bi pravili replike.

PREDLAŽEMO

Bugarska princeza prenela telo Svetog Save u Srbiju

  Zahvaljujući prepisivačkom radu  koji je tokom srednjeg veka cvetao u ovom manastiru, prepisivane su knjige kojima je tako produžen život. Tu su prepisivani  epitrahilj sv.Save i Oktoih Božidara Vukovića. Tu je nastalo i Mikropoljsko četvorojevanđelje, Trebnik sa iluminacijama, Zbornik bogoslovskih tekstova i druge drevne dragocene knjige.

  Monasi će se pohvaliti i knjigama Vuka Stefanovića Karadžića i Dositeja Obradovića sa njihovim potpisima darovane manastiru Krki. I važnim ljudima koji su dolazili poput Dostiteja Obradovića, Nikole Tesle, Vuka Karadžića, Gerasima Zelića i mnogih drugih.

  Čuda i lepota minulih vremena na svakom su koraku u manastiru Krka. Čuvan kroz vekove, brižljivo u hristoljublju, manastir je mnogo i stradao, a za vreme rata u Hrvatskoj, bio je napušten. Ta strašna vremena su gurnuta u stranu i o njima se ne govori. Umesto teške prošlosti  od 1996. godine u manastiru Krka buja duhovni život. Doneo je ga tadašnji episkop Fotije- sadašnji vladika, episkop dalmatinski – sa bratstvom koje je podiglo manastir.

  Duhovnu obnovu najupečatljivije predstavlja Bogoslovska škola. Nastala još 1615. Godine, ona je danas obnovljena i ima 50 učenika.

 Buja život u manastiru Krka i daje budućnost. Srpskom narodu u Krajini zbog toga – puno je srce.

     Izvor: Slovo

autor: Dijana Dimitrovska

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba