Mamurluk je gadna stvar i o njemu valja voditi računa i tokom gozbe i posle. Držite se tri zlatna pravila i mnogo lakše ćete dočekati novi dan.

1. Kombinacija proteina i ugljenih hidrata daje loše varenje. Ako jedete dosta mesa, umanjite količinu kolača. U suprotnom, sutradan će da vas boli želudac i osećaćete nadutost.

2. Pojedina alkoholna pića stvaraju brzo mamurluk. To su oni napici koji sadrže dosta metanola, poput viskija, konjaka i crvenog vina, dok votka i džin ne sadrže metanol, pa se posledice lakše podnose.

3. Kada se vratite sa slavlja popijte čašu-dve mineralne vode, jer prija bubrezima i ublažava dehidraciju i ako ikako možete sa slavlja se vratite peške, to će da vam prija, a i bolje se spava.

Dan posle

Ako ujutru još dok ste u krevetu osetite mamurluk najgore što možete da uradite je da leškarite. Skočite na noge lagane i otvorite prozor i udahnite duboko nekoliko puta svež vazduh. Kiseonik budi. Još bolje, kada ustanete obavezno prošetajte jer ćete da povećate količinu kiseonika u krvi i ubrzate oporavak.

 Neka vam prvi jutarnji napitak bude mineralna voda pošto ste minerale uništili alkoholom i izgubili znojenjem. Ukoliko ste preterali sa alkoholom uzimajte voćne sokove, jer fruktoza pomaže kod mamurluka. Namirnice bogate vitminom B ili tablete koje sadrže kompleks ovog vitamina su, takođe delotvorne.

 Izbegavajte kafu, a napravite energetski napitak od voća, šargarepe ili cvekle, sa dodatkom limuna. Probudiće vas za kratko vreme i vratiti vam raspoloženje.

Ljuto idealno

 Poznato je da ljuto potpomaže i ubrzava razmenu materija, a s obzirom na to da je vaš organizam pun “tragova” nikotina i(li) alkohola, najpre ćete ih izbaciti iz organizma sledećim napitkom:

– 150 ml soka od paradajza

– 50 g kiselih krastavčića

– 50 g pšeničnih klica

– jednu feferonu

Sve namirnice stavite u blender, izmiksjte i polako popijte.

 Doručkujte ono, što vam se jede, jer organizam “traži” šta mu nedostaje. Ako su to minerali, ješćete nešto slano ili ljuto, ako ste ostali bez vitamina tražićete sočne i slatke namirnice.

 Glavobolja je obavezni pratilac mamurluka, zato napunite plastičnu kesu kockicama leda, uvijte je u krpu i držite nekoliko minuta na mestu gde osećate najveći bol. U tom slučaju suzdržite se od uzimanja aspirina jer ćete da iritirate već nadražen želudac i da pojačate gorušicu. Ne uzimajte ni paracetamol koji se često koristi kao zamena za aspirin, jer u kombinaciji sa tragovima alkohola pojačava toksično delovanje na jetru.

Masaža i kupka

  Masaža glave, naročito čela biće delotvornija ako slepočnice namažete uljem mente. Štaviše, njime možete da izmasirate i telo.

  Akupresurom povratite energiju tako što ćete unutrašnju stranu dlana, kod korena šake da pritisnite nekoliko puta i istovremeno savijajte dlan. Učinite to na obe ruke. Od koristi može da bude i ako lopticu kotrljajte između dlanova.

  Pomoćiće vam i ako se petnaestak minuta “izležavate” u kadi napunjenoj vodom u koju ste dodali list zelenog čaja i latice jasmina. Ako nemate biljke, koristite njihova etarska ulja. Prijace i duši i telu. I pre nego što napravite kupku udišite miris etarskih ulja, najbolje, ako imate mirisnu lampu.

O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi čaj želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba