Kao da je neka magična ruka posejala  seme u kršu iz koga je za par kišnih godina nikla prava bajka.

  Luštica bay Montenegro je grad koji je teško opisati.  Lepši je od reči.

  Skladne i lepo oblikovane kamene kuće sa senovitim terasama, drvenim škurama, vitkim lukovima, i kaskadama koje presecaju kamena stepeništa.  Svuda su čempresi koji hitaju ka nebu, mimoze raspevane u decembru, uvek rascvetani ruzmarini, kamelije blistave i nežne  puzavice koje grle kamene zidove.

  Luštica bay je potpuno nov gradić sa marinom u kojoj danas  bezbrižno spavaju zimski san male i veće jahte. Čuva ih svetionik koji  simbolično označava ulaz u tu rajsku luku.

   Uz obalu tihi restorani raznih kuhinja, ulice sa kamenim kockama i kandelabrima,  besprekorno čisto more, beskrajno plavetnilo i zelenilo.

   Lepotica  u kršu rasla je u spletu osporavajućih okolnosti.  Kada je investitor, egipatsko – švajcarski konzorcijum Oraskom, počeo da gradi na obali gde ničeg bukvalno nije bilo,  mnogi su gunđali zbunjeni što ne gradi samo hotel, kao  većina velikih investitora koji unakaze okolinu i zakrče ulice i zaprljaju sve što može da se zaprlja.  Čak su osnivaču kompanije Oraskom Samihu Savirisu zagledavali u veru, govoreći kako će usred Luštice, nići prvo džamija.  

   Ali, projekat težak 1, 1 milijardu evra,  u koga je do sada uloženo više od 300 miliona evra, ide napred u skladu sa visokim standardima zelene gradnje, u predivnoj sinergiji čoveka i prirode.  

   Za razliku od  elitnog Miločera i Svetog Stefana koji su simboli Crne Gore i oko kojih se i danas vode zakulisni poslovi,  na Luštici raste, bez preterivanja, najlepše i najhumanije naselje sa vilama i stanovima u Crnoj Gori.

   I da ne znate da je to na Luštici, pored sela Radovići  u Crnoj Gori,  nikada ne biste pogodili u kojoj ste državi na svetu.

  U toj lepoti već uživaju novi žitelji koji su kupili stanove, a kako kažu investitori, vlasnici su ljudi iz 46 država sveta.

   Svi stanovi su namešteni, neki su od 46 kvadrata, drugi od stotinak, treći imaju bazene…

    Treba, naravno, imati para za stan ovde, ali ne više nego što  je potrebno, recimo, za  stan u Beogradu na vodi, koji sa ovom arhitektonskom lepotom nema dodirne tačke. Vlasnici stanova u Luštici bay ne moraju sami da plaćaju račune, sve radi Oraskom: plaća račune, održava stambeni prostor i zelenilo, čisti ulice i zgrade, a vlasnici stanova imaju besplatan pristup plažama i bazenima i velnesu,  besplatne usluge e-auta ( električno vozilo) a ukoliko vlasnik želi da iznajmljuje svoj stan, Oraskom će ga rentirati. Svi stanari imaju 24-satni nadzor i obezbeđenje.

   U ovom gradiću izgleda da su svi ostvarili svoje snove. I investitor da stvori  harmoniju prirode, arhitekture i kulture stanovanja. I kupac da živi u gradu u kome su  čovek, kamen i biljka – jedno.

   I gde god da se vratite posle boravka u Luštici bay Montenegro sve izgleda manje lepo, manje novo i manje svetlo. Kao kad raj ostane iza nas.

Zapisi pegave veštice

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba