Lotos je cvet neuprljan blatom i nepokvašen vodom. S divnim tučkom i dražesnim laticama na koje  stalno sleću pčele. Blistav, mek, privlačan, mirisan, tražen, hvaljen – jednom rečju božanski cvet.

  To je cvet prosvetljenja. Posebno mesto pa se zbog toga i , Buda rodio na lotosu, kako kaže legenda.

 Najbolje raste u jezerima sa muljevitim dnom i tada u punoj zrelosti stvara divne cvetove koji se izdižu iznad vode. Ovu karakteristiku Buda je često pominjao, kao analogiju sa probuđenom osobom koja živi u svetu neznanja i žudnje, a ipak se izdiže iznad njega da bi postala čista i divna. Buda je takođe četo govorio kako vodene kapi lako skliznu sa listova lotosa, baš kao što probuđena osoba ostaje neokrznuta iskušenjima i mukama ovoga sveta.

lotos

  Buda se obično prikazuje kako sedi na velikom listu lotosa,  u nirvani koju je postigao, popevši se u duhovne sfere.

  Botaničko ime za lotos je Nelumbo necifera, ali ponekad se koristi i stariji naziv Nelumbium speciosum. Botaničari vole da jednoj biljci daju dva, tri, četiri, čak i više imena. To pomaže da se zbune neupućeni.

Kao lotos, istoj porodici Nympheaceae  pripada i vodeni ljiljan, Nymphaea lotus, a taj naziv naravno dodatno „zamućuje vodu“. Tako se lotos i vodeni ljiljan često mešaju, iako između ove dve biljke postoje upadljive razlike. Pre svega, lotos je mnogo veća biljka od vodenog ljiljana. Lotos ima zaobljene, konkavne latice, a vodeni ljiljan duge, uske i šiljaste. Listovi lotosa su poput male kupe, izgledaju mat i izdignuti su iznad vode, dok su kod vodenog ljiljana listovi ravni, sjajni i plutaju na površini vode. Krunica kod lotosa liči pomalo na izokrenutu kupu, gde su prašnici jasno vidljivi, dok su kod vodenog ljiljana zaklonjeni tučkom zlatno-žute boje.

 Lotos je prastara biljka ali i prilično uporna. U ravnicama Kine pronađeni su plodovi  vrste Nelumbo nicifera stare koje su posle 340 godina – procvetale.

O.B.

Vidi još: ZAŠTO JE MIMOZA STIDLJIVA

afrodizijak alkohol bakterije biljke breza bubrezi cvet dijabetes EM tehnologija energija hrana imunitet jabuka jetra kacudžo niši karcinom koža lek lepenski vir lečenje limun lovor med melem mikroorganizmi miris muškarci nemanjići oči pluća podmlađivanje potencija rak reuma slikar slikarka so srce sterilitet travar vitamini voda zdravlje želudac žene

close

Prijavi se za tekstove u sanduče

Anri Ruso

Uvek možeš da se odjaviš

Prijavi se za tekstove u tvoje sanduče

Anri Ruso
Ko čita-lepše živi

Uvek možeš da se odjaviš