Najobičnije ljute papričice toliko su  zdrave da bi svako mogao da se potrudi da se bar jednom dnevno malo – oljuti. Debeljuce – još i češće. Sigurno će biti mršavije.

 Naučno je ustanovljeno da kapsaicin potiče lučenje probavnih sokova i reguliše ravnotežu između osećaja gladi i sitosti. To je odlično za one koji se prejedaju tokom obroka pa bi “gladnice” kao predjelo trebaloda da meze ljuto jer će to sprečiti prejedanje i smanjiti želju za glavnim obrokom.

ljute papričice

  Kapsaicin  doprinesi održanju normalne telesne težine, ali i boljem insulinskom odgovoru organizma (što je značajno za prevenciju dijabetesa).

  Diže raspoloženje jer  utiče na oslobađanje endogenih opijata u mozgu čime doprinosi raspoloženju. To radi tako što je toliko jak da žari nervne završetke na našem jeziku. To se u mozgu prevodi kao bol. Mozak želi da pomogne telu i počinje odmah da luči endogene opijate i tako počinjemo da se smejemo. Ako nam se takvo veselo raspoloženje dopada, najmanji je problem da ga često izazivamo. Od obeda do obeda dovoljno je da se malo oljutimo i eto celodnevnog dobrog raspoloženja.

 Istraživanje na miševima je pokazalo da blokiranje određenog receptora za bol ( kada doalazi pošto jedete često ljuto) može da produži život miševima, da oboljša njihov metabolizam i popravi lučenje insulina. To za ljude, konkretno, znači da bi blokiranje tog receptora za bol moglo biti veoma korisno za produžanje života i metaboličkog zdravlja, a posebno za prevenciju i ublažavanje gojaznosti i dijabetesa.
  Neka druga klinička proučavanja su takođe pokazala direktan uticaj kapsaicina na metabolizam. Na primer, istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the Medical Association of Thailand je pokazalo da je kod ljudi koji su popili zašećeren napitak, ali pomešan sa ljutom papričicom, dolazilo do znatno sporijeg povećavanja nivoa glukoze u krvi, kao i da im je metabolizam bio znatno brži nego kod onih koji su popili samo zašećereni napitak.
  Kapsaicin je odličan i kao lokalni anestetik. Koristi se za otklanjanje raznih bolova od glavobolje do porođajnih muka.

                              O.B.

vidi još: Dijeta medom

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com