Ljubostinja je manastir koji je izrastao kao najlepši cvet na mestu gde se rodila ljubav. Legenda kaže da su se tu prvi put ugledali i zaljubili knez Lazar i kneginja Milica. Bilo je to na saboru koji se održavao 2. avgusta kraj male crkve posvećene arhiđakonu Stefanu koja se tu nalazila.

   Taj momenat ostaće zauvek urezan u pamćenje kneginjino i proći će trideset i pet godina kada će ona odlučiti da na tom mestu počne da gradi manastir i svoju zadužbinu. Dobiće naziv Ljubostinja, od reči ljubvestan-ljubvostin – mesto ljubavi.

  Radovi na prvom ženskom manastiru u Srbiji počeli su godinu dana pre Kosovskog boja. Iako će Srbiju zadesiti tragedija  na Kosovu polju, kneginja koja će posle pogibije kneza Lazara preuzeti rukovođenje zemljom dok njen sin Stefan ne postane punoletan, uspela je u teškim vremenima da ga i završi.

    Završen je 1405. godine i bio je dragulj moravske arhitekture. Neverovatne lepote koja i danas izaziva uzdahe i divljenje graditelja. Hram Uspenja Presvete Bogorodice je  trolisne osnove, od svetlog kamena, sa bogatom ornamentikom, vezom u kamenu i prepletima oko vrata i prozora, krinovima u kamenu i predivnih rozeta i lukova i karakteristčnih vitkih bifora.

 Kraljevska crkva baš kao što je i kneginja kraljevskog, nemanjićkog roda: njen otac Vratko Nemanjić, poznati i kao Jug Bogdan, praunuk je Nemanjinog sina Vukana, bila je i mesto odakle se vodila zvanična politika Srbije.

  U svojoj zadužbini će se kneginja i zamonašiti 1393. godine, uzeće ime  Jevgenija. Poput njene rođake i drugarice monahnje Jefimije, udovice despota Uglješe Mrnjavčevića, vrsne pesnikinje i misaone žene koja je boravila  na kruševačkom dvoru i bez sumnje uticala i na kneginju da se bavi pisanjem.

  Kada Stefan Lazarević postane punoletan, ona će iz svoje zadužbine nastaviti da sprovodi srpski državni brod u olujnoj buri i da nekako održava mir i sa Turcima i sa Ugarima.

 Za Srbiju u to vreme će učiniti gest verske utehe i nade kada će uspeti da u zemlju vrati  mošti Svete Petke.

  Kneginja Milica, tada monahinja Jevgenija u društvu monahinje Jefimije, u rano proleće 1398. godine, krenuće kod sultana sa ciljem da sina oslobodi optužbe da šuruje sa Ugarima i kada to uspeju, zatražiće od  Bajazita  mošti Svete Petke. Doneće ih u Srbiju na opštu radost naroda( ali one neće ostati kod nas, sudbina će ih odneti u Rumuniju, gde su i danas).

   Pred kraj života, monahinja  Jevgenija, dobiće i novo ime shimonahinja Jefrosimija,  treći monaški čin u kome se život provodi u bogomisliju, ćutanju i poslušanju.

   Kada se bude pridružila svom knezu Lazaru u nebeskoj Srbiju, sahraniće je u porti zadužbine s leve strane, ispod freske sa njenim likom i  knezom Lazara. Desnu stranu gde su obično ktitori, ustupila je monahinji Jefimiji,koja je  na crvenoj svili pozlaćenom žicom izvezla čuvenu „Pohvalu knezu Lazaru”, koja se danas čuva u Muzeju srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

  Ali Turci neće ostaviti na miru kneza Lazara i kneginju Milicu, ni vekovima kasnije. Kada tokom Kočine bune 1788. godine budu gušili ustanak, zapaliće Ljubostinju i u zidu manastira, iza ikone, pronaći će blago koje je tu sakrila kneginja, verovalo se zajedno sa  krunom kneza Lazara i sve odneti za Istambul.

  Znajući za ovu priču, kralj Petar I Karađorđević je želeo da se 1903. godine kruniše krunom kneza Lazara, pa je naložio da se otvori kneginjin kivot, ali krune nije bilo. Kako kaže protojerej Danijel, paroh ljubostinjski u kivotu su međutim našli netruležno kneginjino telo zbog čega je kanonizovana kao svetica, mada je njen kult i pre, vekovima bio izuzetno jak.

   Smatralo se da  je kruna negde u Instambulu   sve do 1935. godine, kada su srpske novine objavile tekst pod nazivom „Gde je kruna kneza Lazara iz bečke Dvorske riznice?“, iz koga se zaključuje da je kruna bila zapravo u Beču.

  Ako nije u Instambulu, ni u Beču, gde je onda? I zašto na ovo pitanje odgovor tražimo mi, a ne nadležni?

            Dijana Dimitrovska

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com