Najpoznatija uralska travarka, iz tjumenske oblasti u azijskom delu Rusije Lidija Surina,  slavi svaku biljku na kugli zemaljskoj. Celog je svog života   svakodnevno koristila moćne trave pa ona i sada,  u dubokoj starosti osme decenije,  može da se kreće podjednako kao i pre dvadeset godina. Vremešna travarka  lično bere  lekovitio bilje po padinama Urala.

 U svojoj biljnoj riznici Lidija Surina ima nebrojeno trava  koje svake godine nadopunjuje. Sve može da zahvati nestašica u njenoj kućnoj apoteci, a neke  biljka moraju naći meso na policama.  Te biljke  Lidija Surna slavi malkice više nego ostale.

  – Mnogo je  korisnih biljaka – kaže Lidija Surina – ali bih na moju listu najkorisnih svrstala šest biljaka koje  su mi najdraže. One su mi pomogle da budem zdrava, pokretna, da nemam nikakve bolove, da se radujem.

uralska travarka

  Prva  biljka

   Naš, ruski ivan čaj je čudo božje na planeti i ne mogu da zamislim nijedan dan bez njega.  On tera  nesanicu,  neuroze,  neurasteniju , on se bori protiv ćelija raka i  kao preventiva je najbolji za  onkološke bolesti. Hvala dragom Bogu što nam je podario u tolikim količinama ivan čaj, različitog ukusa i sastava, jer ga ima od  polarnog kruga do stepa kazahstana.

Druga  biljka

  Heljda je za Ruse posebna biljka.  Ona je podigla Rusiju na noge kroz sva teška vremena kroz koje je prolazila u istoriji.  Plod je hranljiv, lekovit, takođe, ali list heljde je  posebno dobar.  Listovi heljde imaju veoma mnogo vitamina , deset puta više nego limun. To je biljka centralne Azije, njena je domovina Rusija.  To je zlatna biljka koja nema glutena.  Toliko je dobra da je najviše vole pčele. Heljda je jedna od najmedonosnijih biljaka, jer daje čak 90 kilograma meda po jednom hektaru zasada.  Ako hoćete da vaša krva i  vene i kapilari I konačnoi srce budu zdravi – pijte čaj od helje. Kada se posečete ili imate bilo kakvu ranu, stavite sveži list heljde i videćete – čudo.

Treća biljka

 Toliko je opevana ribizla u ruskoj poezij.  I crvena i crna.  Ne zna  se koja je lekovitija. Blagu prednost daju crvenoj.  Lekovit je plod ali i listovi.  Od lista ribizle kuva se uvarak za lečenje reumatizma i reumatoidnog artritisa, ali i alergijskih reakcija. List ribizle čuva naša creva i imunitet. Ovaj mali listić leči i razne infekcije. Veoma je ukusan pa ga u Rusiji piju umesto kafe.

 Četvrta biljka

  Nezamislivo je da Rusi ne uzimaju  brezine  rese.  To je nešto najlekovitije što nam je priroda dala, i svakog proleća obavezno prikupite rese, stavite ih u vodku ( ili alkohol od 50 procenata)  i  napravite sebi  vlastiti eliksir dugovečnosti. Ko se ove  rakije od breze napije – taj će dugo ćiveti.

uralska travarka

Peta biljka

 Jela  je za Lidiju Suvorinu, možda, najefikasniji lek  koji  čisti krvne sudove. Tako se, kaže ona, u narodu   i naziva:  čitač krvih sudova. Ona je jedinstvena biljka.  Toliko je zdrava i korisna da je čak i biljni životinjski sve koji živi u njenoj blizini takođe zdrav od.  Ona čisti vazduh , tera parazite , širi svoje zdravlje oko sebe. Za ljude je korisna  u svakom pogledu.

–  Ja sam jela supu od jele na  Altaju, ima mnogo vitamina C.  Nežna je, meka, prijatna. I kada je koristite to je tako prirodno, kao da ste se sa njom rodili. Ja  jednostavno uberem  malu izdanak jele i stavim ga u čajnik. Može suv a može i svež. Razlika je samo u tome što suv  kraće držite u toploj vodi a svež malo duže, najmanje sat. Popijem  pročistim brohnije, da zalečim virus, kašalj. Bez jele, ne mogu da zamislim život – kaže Lidija Suvorina.

Šesta biljka  

–  Pirevina je biljka  koja je za mene kraljica svih biljaka. Iako je korov, ona je najbolja. Meni je pomogla da izlečim  kamen u bubregu. Zato je posebno poštujem.  Izuzetno je moćna. Ako ne  verujete, pogledajte vašu mačku kako jede pirevinu i biće vam sve jasno.  Skupljajte  pirevinu  na pustim livadam, gde je nezagađena i pijte čaj od nje i  vaš pankreas, žuč, bubrezi , jetra, želudac i creva će savršeno funkcionisati. Time ćete obezbediti  zdrave unutrašnje organe.  

   O.B.

Vidi još: Kako se pravi magična so

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba