Za najbolji sportski kabriolet proglasile su ga žene.  Tojotin Lexus LC 500 cabrio osvojio je srca novinarki koje prate automobilizam. One su ga prošle godine izarbale za najbolji sportski luksuzni kabriolet na svetu i time mu iskazale veliku čast.

 Lexus je zavodljiv, siguran, brz, udoban. Pleni svojom  zaštitnom nordijsko plavom bojom,ali ga , naravno, ima u drugim bojama.

 Na prvi pogled osvaja njegov izgled, računajući u to i pokretni krov.  Prvi put u svojoj istoriji dugoj 30 godina  Tojota u  premijum brendu  ima kabrilet sa mekim krovom.  Lexus je prvi kabriolet koga krasi meki krov koji se satoji i od četvoroslojnog mekog materijala koji je uglavnom  bež ili crne boje.

 Ovaj pokretni krov je bolji i brži nego u  filmovima tipa „ Džejms Bond“. Spušta se ili podiže za 15 sekundi pri brzini do 50 km na sat.

 Lexus  pripada generaciji automobila čiji se navigacioni sistem aktivira glasom.

Ima multimedijalni displej od  10,3 inča visoke rezolucije.  Pregledan, lak za rukovanje.  Preko displeja vozač  lako koristi  brojne bezbednosne komande i sisteme koji asistiraju vozaču: detekcija pešaka, održavanje vozila u kolovoznoj traci, tempomat sa radarom, sistem nadgledanja mrtvog ugla i brojne druge.

Vlasnici ovog prefinjenog kabrioleta koji izdvoje za njega u Ameriici 92.000 dolara imaju mogućnost da biraju boje enterijera.

 Tojota je navela da sportski luksuzni kabriolet ima  dva plus dva sedišta, ali su zadnja sedišta toliko skučena da se u šali kaže da na njima može da sede jedino  deca. Teško da bi odrastao čovek mogao da uživa podjednako kao vozač i suvozač. Uostalom, to je kabrio i  nije putnički automobil i ne navodi se kao mana.

Iza zadnih sedišta se nalazi plastični zaštitnik koji štiti od previše agresivnog strujanja vazduha.

Prednja sedišta imaju apsolutnu komfornost. Imaju sistem za upumpavanje vrućeg vazduha namenjenog za dogrevanje putnika u  vratnom delu. Uređaj za klimatizaciju automatski prilagođava temperaturu u zavisnosti od položaja krova. Ako struji kroz krov hladan vazduh, uključuje se  grejanje sedišta i obruča  volana, da se vozaču ne smrznu prsti.

Luksuzni sportski kabriolet ima deset brzina i auitomatski menjač.  Može da  „ nagari“ mašinu do  270 kilometara na sat. To postiže njegov motor benzinac od  5.0 l V8 .

Lexus je pravi zmaj i za manje od 5 sekundi dostići će brzinu od 100 km na sat.

Snaga ubrzanja je usklađena sa sobraćajnim okolnostima, od mirnog ubrzanja u svakodnevnoj gradskoj vožnji do maksimalne granice  na auto-putu kada to vozač zaželi.

U kabrioeltu možete da slušate ozbiljnu muziku i da uživate. Nećete imati kakofoniju. Sistem ANC-aktivna kontrola buke u kombinaciji za zvučnom izolacijom  i tehnikama upijanja, prigušuje neželjene šumove i zvukove neugodnih frekvencija. Ostaje samo da se vlasnik opusti i uživa u zvukovima i slikama. Kao da je u operi.

                      Nebojša Đorđević

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com