Leska se smatra jednom od najmagičnijih  biljaka u evropskoj, a naročito u keltskoj mitologiji, u kojoj predstavlja mudrost, a lešnik, njen plod, bio je hrana bogova. Drvo koje daje plod lešnika bilo je toliko posebno da je služilo za izradu štapića  pomoću kojih su vile  izvodile svoje čarolije.

Leska magična

  U irskoj i galskoj mitoligiji lešnikom se hranio umoran losos koji je plivao uzvodno, hitajući na mesto gde se mresti. Primetile su ga vile s leske. Zadivljene njegovom snagom, nahranile su ga lešnicima, kako bi mogao da nastavi svoj put i  savlada snagu vode i gravitaciju. Kasnije je losos postao hrana mudracima i čarobnjacima, zaštinicima zemlje. Losos je poseban zbog svoje osobine da se iz mora vraća u slatkovodna jezera i reke da bi se mrestio. Kažu da na tom putu može da preskoči i do 20 puta, da bi savladao prepreku i nastavio dalje. Zbog neverovatnog napora koji ulaže da bi stigao do mesta gde će da ostavi narednu generaciju i da zatim umre – u stara vremena pooredili su ga sa naporom srca i duše čoveka koji voli, pokušava da prevaziđe životne probleme i otkriva tajne prirode.  

leska

  Od grana leske prave se i i rašlje za otkrivanje  podzemnih voda.  Za Grke, leska je bila božanski dar.

  U hrišćanstvu mu  se pripisuje moć da spasava i štiti od zmija i drugih otrovnih životinja.

Sveto drvo

  Leska je dugovečno drvo, može živeti i više od 200 godina.

  Kod Srba i drugih Slovena smatra se za sveto drvo, pored, lipe i hrasta. Ovo drvo koje naš narod naziva „božija sestrica“, upotrebljavalo se u mnogim običajima i magijskim radnjama, a često je služila i kao zaštita. Naročito se cenila jednogodišnja leskova mladica — letorast, kojoj je pridavana izuzetna magijska moć.

U našem narodu se veruje da leskova grančica ima izvanrednu magičnu snagu i da može da ispuni svaku našu želju. Njome se može ubiti đavo, može se čovek pretvoriti u životinju, a može se čak i oživeti mrtvac.

                            O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

Vidi još:Babin zub, biljka za muškarce

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com