Lekoviti dim iz lekovitog bilja itekako mogu da leče. I to kako! Efikasno, brzo i snažno.

Zna se da se bilje i začini  mogu da unose u organizam na različitte načine. Od njih mogu da se naprave uvarci, ili tinkture, mogu da se jednostavno stavljaju u hranu, ali mogu i da se spaljuju, a da pritom imaju efekat isceljenja. Poznati moskovski fitoterapeut, dr Viktor I. Jakovenko preporučuje  da uvek imamo u kući aroma lampu ili pogodnu posudu u kojoj možemo da spaljujemo lekovito bilje i začine. On smatra da se lekovito dejstvo na taj način ne gubi jer dim suvog bilja emituje supstance koje pomažu ozdravljenju.Lekoviti dim je efikasan, tvrdi on.

 Uz sve to, ruski doktor Jakovenko, savetuje da tokom zime i jeseni obavezno šetamo šumom i gazimo preko uvelog lišća jer je, kaže, to najbolji način da unesemo jaku energiju i napunimo baterije.

  Ovaj fitoterapeut klasifikovao je uticaj lekoviog bilja i začina na ljudsko telo i preporučio kada koju biljku koristiti.

 Tuga

 Crni biber odlično otklanja tugu, apatiju, nervozu. Dok ujutru spremate doručak bacite na vrelu ringlu prstohvat crnog bibera. Miris sagorelog bibera popraviće raspoloženje, pa ćete posle doručka biti značajno bolje volje.

 Mir

 Cimet je određen kao začin koji stvara osećaj topline, opuštenosti i mira. Njegova glavna odlika je stvaranje domaće atmosfere. Miris cimeta eliminiše osećanje napetosti i straha, podstiče kreativnost, i daje novu inspiraciju.

 Umiruje

 Miris matičnjaka, kao i u vidu uvarka, smiruje naš um, opušta nas i oslobadja od košmara. Takođe, tvrdi ovaj fitoterapeut, pomoći će i kod migrene.

 Teskoba

 Dim sušenih kora od limuna čisti vazduh u kući, otklanja neugodne mirise i  posebno miris duvanskog dima. Pomaže nam da se oslobodimo mentalnih tegoba, nervnih napetosti i daje nam snagu da se rešimo terata svakodnevnog života.

Radost

 Miris kore pomorandže doneće ukućanima radosno raspoloženje. Istovremeno će ukoloniti ili ublažiti posledice stresa i napetosti i pomoći će da lako utonu u san jer je terač nesanice.

Mišići

 Dim od kora grejpfruta, ima slično dejstvo kao i kora pomorandže, jer podstiče  vedar duh da se ispolji, s tim što dodatno deluje na opuštanje mišića.

 Umor

 Miris kore mandarina idealan je za sve koji se osećaju umorno, slomljeno i bezbadežno. Njihov dim će oterati strah i razne fobije.

Dim suvog origana-

 Sušeni origano snažno deluje na bakterije, pa na njega ne treba nikako zaboraviti u vreme epidemije gripa.

Hrabrost

 Dim sušene majčine dušice uliva hrabrost, podstiče aktivnost, promene, akciju i poboljšava pamćenje.

 Mozak

 Miris bosiljka podstiče naši misaonu aktivnost. Odličan je za studente i djake, i one koji se bave kreativnim radom. Njegova jaka aroma ne preporučuje se trudnicama i pacijentima sa epilepsijom.

Ravnoteža

Dim borovih iglica dezinfikuje vazduh, uspostavlja emocionalnu ravnotežu i podstiče ljubav.

Usamljenost

 Miris jelinih iglica rasteraće pomisao na usamljenost i otuđenost.

O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com