Lavanda krije svoju istoriju. Nije poznato njeno poreklo, ali otkako se pojavila zna se da je korišćena za proizvodnju  parfema i sapuna. U knjizi „Florografija, jezik cveća”, Karolina Spelmen navodi da ona simboliše čistoći i pročišćavanje.

   Botanički naziv potiče od latinske reči lavare – kupati se. Korišćena je u rimskim kupatilima, a poznato je da su Rimljani od kupanja pravili umetnost: stara javna kupatila u kojima su se okupljali  bila su tako raskošna da su moderni spa- centir tek njihova bleda kopija. Sve vraste kupatila i bazena imale su  refrigedarium el caledarium, prostor sa aromatičnom parom od različitih trava. Prolazi za orošavanje bili su sastavljeni od hiljade  majušnih tuševa  raspoređenih po zidovima. Među visokom klasom patricija bilo je sramota provesti manje od pola dana u održavanju čistoće tela. S padom Rimskog carstva nestalo je rimske kulture, a sa njom i kupatila. 

  Bila su istrebljena tokom čitavog srednjeg veka, a parfemi su se tek u renesansi pojavili i to za malobrojne koji su mogli da ih priušte. Takodje, sapun je bio izuzetno skup.

PREDLAŽEMO

Zašto ne treba obarati temperaturu od 38 stepeni

Za gajenje lavande idealno mesto je Francuska. Tamo ima puno svetlosti i klima je blaga, pa postoje ogromna polja lavande. Korišćena je tokom crkvenih proslava kada se prave venčići od lavande, a vekovima je ova biljka  čuvala škrinje od moljaca.

 Ima doduše i jedna simbolika nepoverenja koja se vezuje za lavandu, budući da je  zmija otrovnica koju je Kleopatra iskoristila  da sebi oduzme život bila sklupčana u grmu lavande.

Ulju od lavande kažu ima moć  da dovede u ravnotežu nervni sistem i stvori osećaj zadovoljstva i duševnog mira.

Irina Perić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba