Možda je privlačan ali kukurek nam govori, samo gledaj, ne dodiruj. Ime je dobio od grčke reči  hellein – ubiti i bora – jelo. Jasno je da je  Helleborus odorus  ili kukurek veoma otrovna biljka. Ako je jedete – ubiće vas.

 Nekada su ovu  lepu biljku koja se među prvima pojavljuje posle hladne zime, nagoveštavajući proleće, koristili u malim dozama za lečenje  poremećaja psihičke prirode i za izbacivanje glista i drugih parazita.

 U grčkoj mitologiji pominje se kao biljka kojom je Melampod izlečio ćerke  kralja Tirinta – Preta. Legenda kaže da o one nisu htelel da poštuju  običaje u čast boga Dionisa zbog čega ih je kaznio tako što im je dao kukurek koji im je oduzeo zdrav razum a one su zatim  trčale gole  po pašnjacima.  Tu su srele pastira Melempoda  koji ih je napojio mlekom svojih koza koje su jele kukurek.  Tako ih je izlečio.

 U znak zahvaklnosti kralj mu je dao jednu od sestara za ženu i mnogo zemlje.

  U evropskoj mitologiji, veštice i čarobnjaci koristili su kukurek  za pravljenje masti koja  bi ih učinila nevidljivim.. Verovalo se i d apepeo ove biljke bačen u vazduh priziva vile.

 Kukurek pripada porodici  Ranunculaceae, a u narodu ga još nazivaju i kukurjak, kukorek.

 Ima ga puno kod nas. Raste po livadama i iskrčenim šumama, a naročito u brdskim i planinskim krajevima. Pored crnog kukureka (Helleborus niger L.) sreću se i druge vrste: Helleborus odorus W.K., H multifidus Vis., H. atrorubens W.K., H. serbicus Adam. Svi su oni vrlo otrovni i ne treba ih dirati već im se samo diviti u prirodi.

   D.Đ.

vidi još…

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com

Uvek možeš da se odjaviš. Ne šaljemo neželjenu poštu.

close

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com