Možda je privlačan ali kukurek nam govori: samo gledaj, ne dodiruj. Ime je dobio od grčke reči  hellein – ubiti i bora – jelo. Jasno je da je  Helleborus odorus  ili kukurek veoma otrovna biljka. Ako je pojedete – ubiće vas.

  Nekada su ovu  lepu biljku, koja se među prvima pojavljuje posle hladne zime, nagoveštavajući proleće, koristili u malim dozama za lečenje  poremećaja psihičke prirode i za izbacivanje glista i drugih parazita.

  U grčkoj mitologiji pominje se kao biljka kojom je Melampod izlečio ćerke  kralja Tirinta – Preta. Legenda kaže da one nisu htele da poštuju  običaje u čast boga Dionisa zbog čega ih je kaznio tako što im je dao kukurek koji im je oduzeo zdrav razum a one su zatim  trčale gole  po pašnjacima.  Tu su srele pastira Melempoda koji ih je napojio mlekom svojih koza koje su jele kukurek. Tako ih je izlečio.

  U znak zahvalnosti kralj mu je dao jednu od sestara za ženu i mnogo zemlje da umnoži svoje koze i uzgaja ih.

  U evropskoj mitologiji, veštice i čarobnjaci koristili su kukurek  za pravljenje masti koja  bi ih učinila nevidljivim. Verovalo se i da pepeo ove biljke, bačen u vazduh, priziva vile.

 Kukurek pripada porodici  Ranunculaceae, a u narodu ga još nazivaju i kukurjak, kukorek.

 Ima ga puno kod nas. Raste po livadama i iskrčenim šumama, a naročito u brdskim i planinskim krajevima. Pored crnog kukureka (Helleborus niger L.) sreću se i druge vrste: Helleborus odorus W.K., H multifidus Vis., H. atrorubens W.K., H. serbicus Adam. Svi su oni vrlo otrovni i ne treba ih dirati već im se samo diviti u prirodi. S druge strane ima brojnih recepata za lečenje raznih bolesti kukurekom, ali to rade samo dobro upućeni.

   D.D

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

.

vidi još…

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com