Krvarenje desni je znak da nešto hitno gtreba da se preduzima. Ukoliko nije genetika u pitanju, krvarenje desni nastaje, najčešće, kada se na zubima nakupi plak, ( bakterije i ostaci hrane) koji se postepeno pretvara u kamenac. Kamenac polako počinje da nadražuje desni i da ih podiže sa zuba. Desni se upale, počnu da krvare i ukoliko gingivitis ne lečite, on može da ošteti tkivo i da počnu da vam ispadaju zubi.

  Ukoliko imate bilo kakav bol u desnima, iritaciju, peckanje i  slično, trebalo bi da počnete da uzimate vitamin C i flavonaide a da im zatim posvetite pažnju. Za početak da izbacite  „ obične” paste za zube koje imaju hemikaliju kao što je natrijum-laurilsulfat i preorijentišete se na prirordne načine ( prirodni recepti i stara, dobra tradicija ). Onda bi trebalo potražiti u biljnoj apoteci tinkture za jačanje desni ili u domaćoj radinosti napraviti čaj od sledećihh biljaka.


  Sibirski kedar

  Ulje sibirskog kedra( izvlači se iz kedrovog oraha) obiluje koncentratima vitamina A, E, B, B1, B2, B3, D, F, sadrži veliku količinu polinezasićenih masnih kiselina, belančevine, 14 aminokiselina, makro i mikro elemente. Lekovita svojstva ovog drveta  koje je simbol snage, dugovečnosti i zdravlja priznaje i narodna i zvanična medicina. Koristi se za regeneraciju sluznice, desni ali i proširenih vena, gastritisa, upale žučnih kanala, poboljšava imuni sistem, poddmlađuje kožu…Snažan je antiseptik i  kuće koje su obložene ovim drvetom gotovo da nemaju bakterija.

 Kora hrasta

  Kora hrasta je bogata taninom i hrasttaninskom kiselinom, koje su izuzetno lekovite. Sadrži  flavonoid kvercetin, triterpenoide, steroide, katehine, pantotensku kiselinu, vitamine B1, B2, B6, C, PP. Čaj od hrastove kore preporučuje se i kod akutnih upala želuca creva, hroničnih upala bubrega, kod žutice i oštećene jetre, kod šećerne bolesti, kao i kod svih unutrašnjih krvarenja. U narodnoj medici se koristio za zaustavljanje krvarenja.

Bela jela

 Od svih četinara najviše antioksidanasa a saamim tim  najveću koncentraciju  polifenola ima kora bele jele (Abies alba mill.), koja raste duboko u netaknutim i čistim šumama. Bela jela raste kod nas i drži prvo mesto po obilju  antioksidanasa među drvećem. Kada su naučnici počeli da proveravaju belu jelu otkrili su da listopadno drveće razvija velike molekule polifenola, koji nisu pogodni za konzumaciju. Četinari su pogodniji zbog polifenolnih materija sa niskom molekulskom masom, koje se lako resorbuju u organizmu. Delovanje je tako najbrže i najjače.

Žalfija

 Kao čaj ili tinktura žalfija se koristi i kao antiseptik i adstringens spolja za ispiranje, grgljanje ili premazivanje sluznica. Najčešće kod upala grla, pojave afti, gnojnog zapaljenja zuba, upale desni. Da bi efekat ispiranja bio što bolji čaj treba što duže da se drži u ustima. Primenjuje se i kod lošeg varenja (dispepsije).  List žalfije sadrži etarsko ulje koje je bogato monoterpenskim derivatima – tujon, cineol i kamfor. Značajni sastojci su i flavonoidi, fenolkarboksilne kiseline (rozmarinska kiselina) i polifenolni sastojci – tanini.

 Mešavina

  Napraviti mešavinu od hajdučke trave, kantariona,  rusopasa, kamilice i koprive( po jedna kašičica). Vrućom vodom preliti mešavinu i držati pola sata. Zatim ispirati usta što češće, najmanje tri puta dnevno. Ili, uzeti u biljnoj apoteci tinkture od ovih trava, pomešati i trljati njome desni.

I.Perić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba