Kruška je plod za bogove i za bebe. Ako je oduvek bije takav glas-onda je ona obavezna i za nas. Ona mrzi plastiku i voli ljude. Daje nam sve najbolje od sebe i ne da da se razbolimo. Ako je tako, zašto i mi ne bismo primenili recept drevnih naroda i stavili krušku na trpezu.

Drevni Kinezi su verovali da je kruška (Pyrus communis )simbol besmrtnosti, pošto je drvo kruške toliko dugovečno da su se smenjivale generacije i generacije a drvo je – opstajalo. Tako se, uvidom u realnost, drvo izborlo za status besmrtnika i simbol besmrtnosti.

Dugo traje druženje čoveka i kruške, praktično od kada je, po evolucionističkoj teoriji, maltene i nastao čovek. Kruška je, smatraju naučnici, toliko stara da su njene slatke plodove jeli i naši npećinski preci.

Vreme je beležilo da jer kruška poštovana; Homer ih je u Odiseji nazvao “darom bogova”, u vreme francuskog kralja Luja XIV bile su simbol luksuza.

Do skora je kruška bila najbolja poslatica, od ranog proleća do kasno u zimu jer ima mnogo vrsta pa i zimskih koje stoje na tavanu ili u podrumu.

Danas je kruška pomalo zaboravljena i potisnuta  a njeno mesto su zauzele voćke uvezene sa drugih kontinenata.

     Šteta je da se kruška ne jede više. Veoma je korisna i zdrava. U 100 grama ploda kruške ima 0.3 g proteina, 0.4 g masti, 9.5 g ugljenih hidrata, 2,8 g ukupnih vlakana i 5 mg vitamina C. Sadrži i neznatne količine masti, ima na 100 grama nešto više kalorija od jabuke (oko 80 u odnosu na 60). Međutim kruške “vilijamovka” ima velike količine kalcijuma i gvožđa u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju kao obavezno voće u ishrani žena posle 40 godine.

  Kruška je dobar izvor vitamina C i bakra, koji daju značajan doprinos antioksidativnoj zaštiti organizma od slobodnih radikala.

  Jedna kruška srednje veličine obezbeđuje 210 mg kalijuma. Kalijim učestvuje u regulaciji otkucaja srca, mišićnoj kontrakciji, prenosu živčanih impulsa, metabolizmu belančevina i ugljenih hidrata.

 U odnosu na ostalo voće, zanemarljivo je mala mogućnost da se alergija dobije od krušaka pa se zato one smatraju i hipoalergenskim voćem i savetuju kao prvo voće u ishrani male dece, pre svega odojčadi.

 Mladi listovi divlje kruške pospešuju izlučivanje peska i kamenca iz mokraćnih kanala.

kruška za bopgove i za bebe

 Plod kruške se upotrebljava za voćni čaj protiv kašlja, upala, promuklosti.

 Sveža kruška izvanredan je izvor prehrambenih vlakana, posebno pektina. Vlakna su bitan element zdrave ishrane jer pomažu u održavanju nivoa glukoze i holesterola u krvi, pa omogućavaju redovno pražnjenje creva. Ishrana bogata prehrambenim vlaknima pomaže u prevenciji raka kolona. Najviše vlakana ima upravo u ljusci, zbog čega se kruška ne ljušti.

 Ljuska kruške sadrži supstancu sličnu antibiotiku, poznatu pod imenom floretin, a on se nalazi još i u kožici jabuke. Kruška mrzi plastiku.

 Izbegavajte držanje u plastičnim kesama. Plodovima je ograničen kiseonik i na taj način pojačava se proizvodnja etilena, gasa koji kruške prirodno proizvode, a on ubrzava  truljenje.  

 Lako upijaju miris pa je treba držati dalje i od hrane koja ima jak, ili specifičan miris.

  Ako je presečete, kruška će brzo oksidirati i zadobiti braonkastu boju. Da biste to sprečil, isečeni prod prelite sokom od limuna, ili narandže.

  Može se zamrzavati, podnosi minus 20 stepeni C u zamrzivaču. Samo je potrebno prethodno da se narežuna četvrtine i da im se izvade koštice.

milkšejk od kruške

Kruška poslastica

Od kruške možete da pravite divne milk-šejkove.

Potrebno dve kruške, banana, tri kašike šećera, dl slatke pavlake i 0,7 l mleka. Voće izmiksirajte, dodajte dobro ohlađeno mleko, ulupanu slatku pavlaku i šećer, pa mešajte dok ne dobijete penastu masu. Sipajte u čaše i poslužite.

Kruška za lice

Izgnječite jednu veliku krušku, dodajte dve kašike limunovog soka i mešajte dok ne dobijete glatku smešu. Nanesite na čisto lice i ostavite da deluje 10 minuta.

– Možete pripremiti i sjajan tonik. Kuvajte dve zrele kruške u pola litre vode, dok ne dobijete sirup. Pustite neka se tešnost ohladi, sipajte u staklenu flašu i hermetički zatvorite. Koristite kao tonik za lice.

close

Prijavi se za tekstove u sanduče

Anri Ruso

Uvek možeš da se odjaviš

Prijavi se za tekstove u tvoje sanduče

Anri Ruso
Ko čita-lepše živi

Uvek možeš da se odjaviš