Krimsko gvožđe, pastirski čaj, tatarska trava,  krimska magnolija, latinski Sideritis taurica. Ima mnogo naziva i sto koristi.

 Raste samo na Krimu, endemična je vrsta na koju su Rusi veoma ponosni. Čuvaju je kao oči u glavi, da ne bi bila isrtrebljena i uništena, jer  se u potragu za ovom travom  godišnje sjati prava armija ljudi. Da bi se nabavila  tatarska trava mora se doći na Krim. Ne prodaje se po apotekama širom Rusije. Turisti obavezno za velike pare kupuju ovu jedinstvenu i retku biljku, pa  travari strepe da bi mogla biti istrebljena.

  Popularnost   krimsko gvožđe ima zbog uverenja da trava kiselkastog ukusa leči mnoge  bolesti i rak.

  Krimsko gvožđe – ujedno je i ukrasna biljka, koju Rusi rado  gaje, jer im donosi  mnogobrojne dobrobiti.

  Ruski travar Sergej Viktorovič Morjakov  kaže da  se  istoga trenutka može otkloniti začepljen nos ako se uzme samo jedana grančica procvetale biljke i prinese nozdrvama. Udiše se polako i već za koji minut,  sluz iz nosa se povlači, a vazduh bez prepreke struji  ulazeći kroz nos u pluća.

  Narodno predanje ga povezuju sa zvukom koji suve cvasti ispuštaju nakon zrenja semenki koje škripe kao metal.

   Kod krimskig gvožđa je sve lekovito i cvet i list. Nadzemni deo biljke sadrži: iridoidie, pektin,vitamine C i E, lignine, mineralne materije.

krimsko gvožđe, biljka sa sto koristi i četiri naziva

 Moćna je i zato što sadrži korisne komponente koje jačaju organizam: oleinske, linolenske, stearinske ,palmitinske, linolne kiseline.

 – Zahvaljujući ovim kiselinama, tatarski čaj obnavlja kožu, poboljšava rad lojnih žlezda i doprinosi brzoj obnovi međućelijskih žlezda – kaže  Sergej i dodaje. –

Lekovita svojstva krimske limunske trave , medicinski rečeno, leže u svojstvima: protivupalno, antiseptičko, baktericidno, imunostimulirajuće, umirujuće, analgetsko i zaceljujuće za rane.

O Ruski lek za mladost koji produžava život

O Čičak za mladost kože travara Fedejeva

  Tatarska trava pomaže ćelijama, povećava stepen propusnosti kapilara, omogućava razvoj koštanog tkiva, jača imunitet, stimuliše proizvodnju hormona nadbubrežne žlezde.

 Biljka sa sto koristi izuzetno je cenjena zato što ne dozvoljava da se napravi tromb, i ima moć da ga rastvori.

 U ruskoj tradiciji žene nabavljju ovu travu sa Krima jer im omogućava normalne reproduktivne funkcije a klasnije tokom života borbu sa menopauzom. Ne odbijaju je ni muškarci jer povećava  potenciju.

Zahvaljujući svom sastavu, može da poveća apetit, normalizuje san, metabolizam i telesnu temperaturu.

 –  Meštani Krima su oduvek poštovali ovu biljku, smatrajući je lekom za sve bolesti. Leči rane, anemiju, razne gljivične bolesti, bolesti jetre, stomaka i bubrega,   respiratorne bolesti i tuberkulozu, amneziju, proliv, seksualnu slabost, opšti umor,  dermatoze, ćelavost, psorijazu…zatim astmu, glavobolju, bolesti srca, čir, kašalj, gonoreju, inkontinenciju, dijabetes, neplodnost, epilepsiju… i konačno rak.

  – To je zaista posebna biljka i svi oni koji imaju predispozicija  da dobiju rak, a to znaju ako je neko u njihovoj familiji imao rak, moraju da piju svakog dana ovaj čaj  – kaže Sergej. –  Na Krimu se ona uzima kao čaj obavezno dva tri puta nedeljno da bi se održalo zdravlje.  Mi ovde verujemo da je naš život  lep i dug baš zbog  krimskog gvožđa.

O.B.

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com