Kozje mleko se vari gotovo četiri puta brže nego kravlje, ima gotovo 50 odsto više vitamina A, fosfora, kalcijuma i kalijum. Ako bi se trkali za pobednika zdravlja, za otprilike toliko bi bilo u prednosti. Ima terapeutska svojstva i gotovo je lek za one koji imaju alergije i problema sa varenjem.

Po biološkoj vrednostima kozje mleko je mnogo kvalitetnije od kravljeg. Sadrži više masti, proteina i mineralnih materija, a manje laktoze i pojedinih vrsta kazeina.

Hranljivu vrednost kozjeg mleka određuje energetska vrednost, sadržaj esencijalnih masnih i aminokiselina, vitamina i mineralnih materija, kao i probavljivost.

Energetska vrednost decilitra kozjeg mleka je 60-75 kalorija i približno je jednaka kravljem. Sličan im je i ukupan sadržaj mineralnih materija, ali se sadržaji pojedinih minerala veoma razlikuju, posebno kalcijuma i fosfora koji su neophodni za mineralizaciju kostiju.

Čaša ovog mleka obezbeđuje po oko trećinu dnevnih potreba kalcijuma i fosfora i 14,2 odsto kalijuma, minerala neophodnog za održavanje normalnog krvnog pritiska i pravilne funkcije srca. U poređenju sa kravljim mlekom kozje ima gotovo 50 odsto više vitamina A, 25 odsto više vitamina B6 i 27 odsto više antioksidanta selena od kravljeg mleka. U odnosu na kravlje, kozje mleko sadrži manje folne kiseline, važne u sintezi hemoglobina.

Kozje mleko probavi se za četrdesetak minuta, a kravlje za oko dva i po sata.

Lekovita moć kozjeg mleka poznata je još iz vremena Hipokrata i kroz istoriju lečenje surutkom ovog mleka, bilo je veoma delotvorno protiv upale pluća, žutice, reume i drugih bolesti, a preporučivalo se i obolelima od tuberkuloze. Danas, dokazani terapeutski efekti kozjeg mleka i njegovih proizvoda, prevashodno se zasnivaju na njihovoj boljoj probavljivosti i smanjenim alergijskim reakcijama, posebno važnih osetljivim i bolesnima.

Alergija na proteine kravljeg mleka ili druge alergene, veoma je česta među odojčadima i decom. Simptomi alergije se, zbog nedovoljno razvijenog crevnog imunog sastava, najčešće javljaju u prve dve do četiri nedelje, a posebno tokom prvih šest meseci. Ali, bilo da je reč o alergijama i netolerantnosti na proteine kravljeg mleka dece ili odraslih, kao najbolja zamena preporučuje se uzimanje kozjeg mleka.

Sva funkcionalna i terapeutska svojstva kozjeg mleka se većinom zadržavaju i u sirevima tako i u drugim proizvodima ovog mleka.

U proizvodnji sireva kao sporedni proizvod dobija se surutka. Osnovni sastojci surutke su laktoza i veoma značajni, biološki vredni takozvani serum proteini bogati esencijalnim aminokiselinama. Zato zbog sastava kozjeg mleka, njegova surutka može da bude veoma vredan proizvod. Obično se pije kao osvežavajući napitak sa izraženim lekovitim delovanjem. Ona obezbeđuje važne hranljive sastojke, koji jačaju imunitet, snižavaju holesterol i imaju antikancerogno dejstvo.

Na kraju, kozmetički preparati, posebno sapuni od kozjeg mleka, imaju povoljnu pH vrednost što ih odlično preporučuje za kožu.

Bratilava Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com