Hrast lužnjak (Quercus cortex), veličanstven, moćan i lekovit. Kora hrasta nam pomaže da pročistimo organizam od otrova. Čaj od hrastove kore veže uz sebe otrove koje unosimo hranom i vazduhom.

  Dobro ga je piti kod mamurluka jer olakšava trežnjenje.

  Čaj i kupka pomažu kod psorijaze, kao i u lečenju drugih kožnih oboljenja, kao i kod uboda komaraca i drugih insekata

  Koristi se za ispiranje kod upale grla i drugih upala usne šupljine.

  Hvala bogu, dosta je rasprostranjen u Srbiji. Naročito ga ima u Vojvodini, Mačvi, Pomoravlju i uopšte u nizijama i dolinama većih reka.

  Izdvaja se od svog ostalog drveća. To je listopadno drvo visine 30-50 metara, ispucale kore, tamnosive boje, sa krošnjom nepravilnog oblika. Cveta od aprila do maja. Plod je orašica (žir), izduženo jajastog oblika i na vrhu zaoštrena.

  Pržen hrastov žir se upotrebljava kao adstrigent za lečenje zapaljenja kože i sluznice, blagi je antidiuretik i kao dijetetsko sredstvo. Ispržen žir služi kao tonik za jačanje organizma. Prženjem se skrob delimično pretvara u dekstrin, smanjuje količinu tanina, tako da je manje oporog ukusa. Dužim prženjem žira stvara se aktivni ugalj koji deluje kao adsorbent. Smeša samlevenog prženog hrastovog žira, pšeničnog brašna i kakaa služi kao dijetetsko sredstvo i blag antidiuretik.

   Kora hrasta zateže i dezinfikuje, služi i kao antiseptik, a po potrebi i kao protivotrov pri trovanju alkaloidima i teškim metalima.  Odličan je sastojak čaja za ispiranje. Spolja se primenjuje u obliku dekokta za kupke i obloge protiv reumatizma.

   Rano u proleće pre olistavanja biljaka (mart i april) ili u jesen (oktobar i novembar), nakon opadanja lista, skida se kora sa mladih stabala i grana tako što se nožem naprave dva uzdužna reza na rastojanju 20 santimetara. Suviše dugački komadi se isitne radi bržeg sušenja. Suši se na suncu ili u sušnici na 50 stepeni. Suva kora hrasta je srebrnkasto sive boje, iznutra tamno crvena, grubog i vlaknastog preloma, bez mirisa, oporog i nagorkog ukusa. Pakuje se u vreće do 15 kilograma i čuva na suvom mestu najduže pet godina.

   Hrastova kora takođe sadrži puno tanina, koristi se kao lek protiv proliva, rana i hemoroida, a na tržištu je dostupna u kapsulama i kao čaj u filter vrećicama ili u prahu. Ako je u prahu, u šoljicu hladne vode treba dodati pola čajne kašičice kore, prokuvati pet minuta, procediti i piti jednu šoljicu dnevno.

   Ako imate suvu koru hrasta, ulitar vode stavite kašičicu hrastove kore, pa kuvajte 5 do 10 minuta. Pije se kad se ohladi, a može i s mlekom, bez šećera.

               O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi čaj želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba