Kopitnjak je pravi primer dijabolične biljke koja može da izleči ali može i da ubije. Mnogo je takvih biljaka koda nas. U Srbiji postoji oko 150 otrovnih samoniklih vrsta( bez gljiva i ukrasnih biljaka) od oko 3200 vrsta biljaka, od čega je najveća  raznovrsnost zabeležena na Fruškoj gori( 1400 vrsta) i Šar – planini ( 1300). Profesorka Vesna Kilibarda, načelnik Odeljenja za toksikološku hemiju Nacionalnog centra za kontrolu trovanja upznaje nas sa kopitnjakom, čestom biljkom našeg podneblja koju treba zaobilaziti u širokom luku.

 Kopitnjak je  (Asarum europeum) je  veoma rasprostranjena biljka na našem području. To je, inače, stalno zelena biljka koja raste u našim listopadnim šumama, prepoznatljiva po tankom korenju koje puže po zemlji,i bubrežastim listovima koji imaju po jedan smeđi cvet. Cela je biljka, dok je mlada, pokrivena čupavim dlačicama. Prema izgledu listova kopitnjak je sličan ciklami, samo su njeni listovi s donje strane crvenkasti.

  – Kopitnjak je izuzetno lepa biljka ali je otrovna – kaže profesorka Vesna Kilibarda.-  Lišće sadrži etarsko ulje sa asaronom (slično kamforu) koje deluje jako nadražajno na sluzokožu, stvarajući mehuriće, a paralitički na centralni nervni sistem. Ukoliko se kopitnjak pojede slučajno, nema sumnje izazvaće povraćanje i jake bolove u želucu, proliv i grčeve. Asaron će u većim količinama  oštetiti bubrege a u teškim slučajevima izazvaće komu i smrt.

   Zvanična medicina ne koristi niti preporučuje kopitnjak dok narodna medicina ima recepte od ove biljke. Takođe, na internetu su mogu naći brojni recepti od kopitnjaka, kao i navodi  da su  njome „ stari narodi lečili vodenu bolest, išijas i neuredne menstruacije, a koristili su je kao sredstvo za čišćenje”.Profesorka Kilibarda izričito navodi da  je kopitnjak otrovan i da ga uopšte ne bi trebalo koristiti ni za šta.

  Na jednom sajtu navode da se i danas kopitnjak u narodu koristi za lečenje alkoholičara jer stavljanjem u piće izaziva povraćanje i mučninu! U zavisnosti od doze, alkoholičar bi možda bio izlečen ali svakako ne bi više bio živ, navodi naša sagovornica.

 Ukrako, ko kopitnjakom leči, nema dobru nameru. Ili nema znanja. To je biljka koju treba da zaobilazimo. Podseća pomalo na listove lokvanja, ali ako biljku ugledate na suvom, biće vam jasno da nikako to ne može biti barski lokvanj. On raste samo u vodi.

B.Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba