Većina ljudi sanja kako da postane popularna i čini sve da se na tom putu nađe, a Ana Đurić koja se kao Konstrakta svojim šarmom, talentom i originalnošću vinula u te nebeske sfere, traži način kako da je se bar malo reši.

-Ono što je donela popularnost je i, za mene, preterana količina komunikacije-kaže Konstrakta u razgovoru za Slovo.- Usled toga i ne stižem da se posvetim mislima, promišljanjima i odnosima onako kako sam navikla. Ali, nadam se da ću se navežbati, bar ako ništa da se oslobodim nepotrebnih komunikacija i informacija.

O Upoznali ste popularnost, šta zapravo to znači?

Popularnost donosi poziciju u kojoj te ljudi vide, ne moraš da ulažeš preterano puno napora da bi dobio pažnju za ono što radiš. Sa druge strane, u kontekstu današnjih medija, izložen si stalnom procenjivanju ne samo svog rada, nego i ličnosti, koje je često svedeno na like/dislike ili čak glorifikovanje/osudjivanje, bez ulaganja napora u razumevanje šireg konteksta. Ali to je i deo medijske pismenosti na kojoj treba da radimo kao društvo.

Takodje, u zapadnom svetu popularnost se tretira kao merilo uspeha i to je dosta opterećujuće za decu.

O Šta kažu vaša deca, i kako iz dečje perspektive izgleda, opšte popularna Konstrakta?

-Na početku je bilo malo zbunjujuće, pa čak i smešno, kada nismo bili u mogućnosti da odemo do prodavnice bez fotografisanja, kada smo nalazili fotografe u žbunju ispred zgrade. Takodje, bilo je kod dece i malo stida, i malo neprijatnosti zbog upiranja prstom. Ali brzo je sve to prošlo. Ja sam i dalje ista mama, sa malo više obaveza, i malo više fotografisanja na ulici.

O Kada se sve sleglo, kako tumačite činjenicu da je veliki deo „rijaliti“ Srbije i onaj koji sluša novokomponovane  narodnjake prepoznao i prihvatio  modernu, urbanu i neobičnu Konstraktu?

-Ne potcenjujem široku publiku. Mislim da ona ima kapaciteta da prepozna nešto što ima smisla, ali pitanje je kako to plasirati kad ne postoji medijska podrška. Nekad je za to potrebna ozbiljnija podrška platformi koje stoje iza tvog rada, kao što smo mi imali sa PZE i RTS-om

o Da li vam je jasna,u tom kontekstu, Srbija?

– Ako pričamo o dominantnim medijskim trendovima u Srbiji, imam utisak da se ovde lako zapale besmislene stvari, da lako zaokupe pažnju, i  da se to dosta koristi upravo za skretanje pažnje sa važnijih i smislenijih tema. Oni koji su u poziciji da kreiraju sadržaje i koji od tih sadržaja profitiraju, retko ulaze u rizik da plasiraju nešto novo, novo koje je van davno savladanih principa šoka, šoka u smislu logike turbo-folka. 

O Da li vam je Evrovizija donela novi pogled na svet?

-Donela je jedno veliko profesionalno iskustvo. I iskustvo sa popularnošću i medijima. To je dosta.

O U mentalnom smislu, kako ste prelomili da se prijavite za takmičenje na Evroviziji? Šta ste rekli sebi?

-Inicijativa za prijavu na Pesmu za Evroviziju, naše nacionalno takmičenje, nije potekla od mene. Potekla je od kolega iz Gruvlenda, našeg studija. Meni se tada činilo da nećemo naići na razumevanje, i drago mi je što sam pogrešila. To je bio samo odraz mog stereotipnog doživljaja ovog takmičenja. 

O Šta je za vas zdrav život?

-Život u kome svega ima umereno – posla, druženja,razonode. Život u kome imaš vremena da budeš sam sa sobom. 

O Da li postoji neka lepa zgrada koja vam se dopada u Beogradu?

-Svakako čuvena Genex kula, na koju gledam iz mog stana. Volim čitavu novobeogradsku gradnju do devedesetih.

o Ana Đurić u Zemlji gruva peva da se ne menja a Konstrakta?

-Ono što pominjem u pesmi Nisam znala da sam ovo htela, kroz stih “ne menjam se, a da si me pitao ranije, nikad ne bih rekla da je sve što sada imam najbolje moguće” se odnosi na to da se ne bih zamenila za neki drugi život, da je ovaj kakav jeste, sasvim dobar za mene. 

Što se tiče promena u sagledavanju stvari, to je konstanta. Identitet i doživljaj sveta je nešto živo, vazda promenljivo. 

O Muzika, da li je to vaša večita ljubav?

-Izgleda da jeste!

  Autor:Dijana Dimitrovska

Izvor: Slovo

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com