Kineski jam (Dioscorea batatas L.) ili cimetov jam  (Dioscorea opossitifolia) je izuzetno povrće koje sadrži 10 esencijalnih aminokiselina, glikogenski protein holing, fitohormon diosgenin koji se u telu ugrađuje kao progesteron, zbog čega mnoge žene veruju da može da im produži mladost.

  Od davnih vremena korišćen je u Kini i kao hrana i kao lekovita biljka. Kod jama se koristi krtola, koja je iznutra bele boje i izuzetno je lekovita. Ona poboljšava zdravlje, ima antitumorno delovanje, usporava starenje, poboljšava slabu probavu. Takođe, smanjuje nivo šećera u krvi i pomaže u otklanjanju tegoba vezanih za dijabetes, reguliše i smanjuje visoki krvni pritisak, stimuliše endokrine žlezde i pojačava imunitet.

kineski jam za zdravlje

  Jam je izuzetan izvor vitamina B6, koji je direktno zaslužan za jačanje krvnih sudova (naročito značajno kod ljudi koji su imali infarkt) i predstavlja dobru preventivu kod kardiovaskularnih bolesti.

 Jam sadrži fitohormon diosgenin koji se ugrađuje kao progesteron . Povoljno utiče na smanjenje holesterola i triglicerida u krvi. Antioksidansi iz jama su dobri u borbi protiv slobodnih radikala koji napadaju mozak (Alzheimerova bolest) a  povoljno djeluje na kosu i kožu.

   Jam je najbolje jesti svež i to oko 20 grama dnevno. Deo krtole se odseče, oljušti i pojede. Naravno, kome ne prija ukus, može ga i skuvati, ali samo vrlo kratko. U svakom slučaju, kada se  krtola odseče, ostatak se umota u foliju i stavi u frižider.

  Jam se sadi i kod nas početkom proleća, iskopava se u septembru. Pošto raste duboko u zemlji, najčešće se sadi u kesama ili posudama kako bi lakše mogao da se otkopa. Obavezno mu se obezbeđuje kolac, jer je ova biljka penjačica čije vreže mogu da narastu i do 3 m u visinu. Krtole koje mogu da dostignu i do 1,5 metara u dužinu,  beru se i skladište kao i krompir.

B.Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba