Svako može da ima automobil, ali samo oni retki zaljubljenici dubljeg džepa mogu da imaju oldtajmer i to kabriolet kakav je karmman  ghia kabriolet

  Poseban u svakom smislu, ovaj preleprelepi četvorotočkaš pojavio se na stranicama  balkanskih regionalnih oglasa i odmah izazavao pravu uzbunu, budući da se retko dešava da se ovakvi lepotani, skriveni od pažnje javnosti – nude na prodaju.

   Vlasnik iz Slovenije je oglasio da prodaje sivi metalik karmman ghia kabriolet za 1 5.500 evra. O automobilu se zna da je  godište 1960. da je u relativno dobrom stanju. O vlasniku se  ne zna – ništa.

  Oldtajmer karbiolet izuzetne lepote prodaje se,kako je naveo vlasnik, zbog nedostatka prostora za njegovo čuvanje.

  Sivi karmman ghia kabriolet ima sve regualrne papire, uvezen je u Sloveniju, sve dažbine su plaćene i  poseduje slovenački sertifikat da je reč o oldtajmeru.

   Na njemu ipak treba  neprestano raditi i ko god ga bude kupio moraće da obezbedi  „debeli“ bankovni račun. Oldtajmeri se neprekidno restauriraju budući da ne postoje više delovi za njihovu zamenu, vlasnici se snalaze tako što naručuju da se naprave novi delovi ili, ako imaju sreće nađu negde na internetu  stare delove.

  Karmman ghia kabriolet iz 1960. godine košta  kao dva nova i to nije jedini izdatak za njega. Svako ko ga kupi  moraće d planira neprekidno ulaganje.

  Ovaj prelepi primerak  nastao je u vreme pošto je Volkswagen izbacio na tržište dva automobila koja su bila prekretnica u industriji četvorotočkaša na putu masovne proizvodnje. Bili su to  buba i kombi. Baš ta dva automobila  podigla su “ na točkove“ čitave nacije.  Ovi automobili nisu bili skupi i mogli su da postanu član gotovo svake porodicu.

 Ali, kada se tržište zasitilo svima dostupnih automobila, pojavila se potreba da se napravi nešto što ne može svako da ima. Poslovično kvalitetni Nemci nisu , međutim, mogle da naprave vizuelnog lepotana koji bi plenio  elegancijom, pa su potražili pomoć italijanskih majstora, čuvenih upravo po takvim mogućnostima.

 Tako je nastao lepotan  koga su stilizovali Italijani, a napravljen je u Karmannu koji je već radio kabriolet verziju bube. Nisu se jedino proslavili imenom: nadenuli su mu  naziv, spajajući dve kompanije koje su radile na njemu. 

  Karmman ghie se pojavio prvi put  1955. godine, osvojiši srca ljubitelja automobila.

  Iako je nosio  ime dve fabrike, na njemu je ipak ostala oznaka  VW – bez koje  prodaja ne bi išla ni blizu kao što je išla sa tom čuvenom oznakom.

 Zajedničkim snagama dve fabrike su napravile , osim ovog kupea, i  kabriolet 1957. godine, i ova dva automobila su do 1974. godine napravljena u oko 445.000 komada.

  Ne zna se koliko ih je preživelo do danas.

  Oni koji jesu – sigurno su  i danas „na nogama“, zahvaljujući velikoj ljubavi njihovih vlasnika.

   Nebojša Đorđević

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com