Kanareva trava  ( Phalaris canariensis) je hrana za ptice ali i za dijabetes. Ima je svuda, dostupna je svima.

Jednogodišnja je biljka iz porodice trava (Poaceae), visoka do 1,5 m koja raste po suvim i otvorenim staništima širom sveta, od Zapadne i Severne Afrike preko Australije, Južne Amerikie do Južne Evrope. Nastanjuje suva, otvorena staništa. Kod nas je retka, neka istraživanja navode da je ima samo u Vojvodini, dok drugi ističu da raste i u centralnoj Srbiji i na drugim mestima.

 Kanareva hrana se gaji uglavnom kao ukrasna biljka, jer je veoma dekorativna,i  kao hrana za ptice, zbog čega je i  dobila naziv  hrana za kanarince.

  Tradicionalno se koristi za ishranu ptica, ali u nekim kulturama,  kao što je, na primer, španska ili američka, od ovog zrnevlja se tradicionalno priprema napitak koji poboljšava unutrašnje zdravlje. Smatra se kao jedno od najboljih prirodnih načina za lečenje dijabetesa jer ima, tvrde, moć da obnovi pankreas. Takođe, kanareva trava, tvrde pojedini izvori, obnavlja jetru i bubrege.

  Ovu hranu za ptice, u svakom slučaju mogu da koriste ljudi.  Američki Centar za bezbednost hrane i lekova je 1997. godine dozvolila upotrebu  trave phalaris canariensis  kao sigurne i bezbedne hrane za ljudsku upotrebu. U njihovom izveštaju se navodi da se zrno može koristiti kao sastojak hlebu, brašnu, žitaricama za doručak, testenina,, peciva, keksa, krekera, torti… Detaljna analiza sastava makronutrijenata, mikroelemenata i nutritivnih faktora pokazala je da kanareva trava  ima sličan sastav kao ostale žitarice: proteina (19-23 %), skroba (53-61%), masti (5.5-8%), dijetetskih vlakana (6-10 %) pepela (1.9-2.4%).  Ima manjak lizina, ali je bogata  cisteinom, triptofanom, fenilalaninom i argininom. Takođe, nivo minerala i vitamina B može se porediti sa drugim žitaricama.

 Kanareva trava može da se jede, može da se koristi  za opšte zdravlje i kao lek. Za lečenje pankreasa, jetre, bubrega i za opšte zdravlje se priprema mleko od kanareve trave i to na sledeći način:

 Potrebno je:

  8 kašika kanarevog semena

  1 litar vode

  Priprema:

  Kanareva trava ili seme se  dobro opere u nekoliko voda, zatim se 8 kašika semena prelije sa 1 litar hladne vode, poklopi i ostavi u frižideru da stoji od 24 – 48 sati.

 Posle isteka ovog vremena, cela smesa se stavi u blender, sve se dobro  samelje i procedi. Voda koja je gotovo bela drži se u staklenoj flaši u frižideru.

 Svakoga jutra na prazan stomak pije se po čaša ovog napitka. Ako vam ukus ne odgovara, možete dodati med, ili pirinčano mleko. Ali, u principu nije opor, ni gorak, ni ljut, ima neutralan ukus i ukus – trave.

  Ovaj napitak je toliko zdrav da može da se koristi  neograničeno. Njegova najmoćnija uloga je u tome što pomaže dijabetičarima da oporave pankreas. Svedočanstva onih koji su to uspeli su veoma ohrabrujuća.

Bratislava Vukanović

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes drvo energija hrana imunitet jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža lek lepota lečenje limun manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još…

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes drvo energija hrana imunitet jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža lek lepota lečenje limun manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com