Kanareva trava  ( Phalaris canariensis) je hrana za ptice ali i za dijabetes. Ima je svuda , dostupna je svima. Jednogodišnja je biljka iz porodice trava (Poaceae), visoka do 1,5 m koja raste po suvim i otvorenim staništima širom sveta, od Zapadne i Severne Afrike preko Australije, Južne Amerikie do Južne Evrope. Nastanjuje suva, otvorena staništa. Kod nas je retka, neka istraživanja navode da je ima samo u Vojvodini, dok drugi ističu da raste i u centralnoj Srbiji i na drugim mestima.

kanareva trava leči dijabetes

 Kanareva hrana se gaji uglavnom kao ukrasna biljka, jer je veoma dekorativna,i  kao hrana za ptice, zbog čega je i  dobila naziv   hrana za kanarince.

  Tradicionalno se koristi za ishranu ptica, ali u nekim kulturuama,  kao što je, na primer, španska ili američka, od ovog zrnevlja se tradicionalno priprema napitak koji poboljšava unutrašnje zdravlje. Smatra se kao jedno od najboljih prirodnih načina za lečenje dijabetesa jer ima, navodno, moć da obnovi pankreas. Takođe, kanareva trava, tvrde pojedini izvori, obnavlja jetru i bubrege.

PREDLAŽEMO

Život bez lekova i 13 zlatnih pravila dr Neumivakina

  Ovu hranu za ptice, u svakom slučaju mogu da koriste ljudi.  Američki Centar za bezbednost hrane i lekova je 1997. godine dozvolila upotrebu  trave phalaris canariensis  kao sigurne i bezbedne hrane za ljudsku upotrebu. U njihovom izveštaju se navodi da se zrno može koristiti kao sastojak hlebu, brašnu, đitaricama za doručak, testenina,, peciva, keksa, krekera, torti… Detaljna analiza sastava makronutrijenata, mikroelemenata i nutritivnih faktora pokazala je da kanareva trava  ima sličan sastav kao ostale žitarice: proteina (19-23 %), skroba (53-61%), masti (5.5-8%), dijetetskih vlakana (6-10 %) pepela (1.9-2.4%).  Ima manjak lizina, ali je bogata  cisteinom, triptofanom, fenilalaninom i argininom. Takođe, nivo minerala i vitamina B može se porediti sa drugim žitaricama.

kanareva trava

 Kanareva trava može da se jede, može da se koristi  za opšte zdravlje i kao lek. Za lečenje i opšte zdravlje se priprema mleko od kanareve trave i to na sledeći način:

PREDLAŽEMO

Biljka sa Krima sa sto koristi

 Potrebno je:

  8 kašika kanarevog semena

  1 litar vode

  Priprema:

  Kanareva trava ili seme se  dobro opere u nekoliko voda, zatim se 8 kašika semena prelije sa 1 litar hladne vode, poklopi i ostavi u frižideru da stoji od 24 – 48 sati.

 Posle isteka ovog vremena, cela smesa se stavi u blender, sve se dobro  samelje i procedi. Voda koja je gotovo bela drži se u staklenoj flaši u frižideru.

 Svakoga jutra na prazan stomak pije se po čaša ovog napitka. Ako vam ukus ne odgovara, možete dodati med, ili pirinčano mleko. Ali, u principu nije opor, ni gorak, ni ljut, ima neutralan ukus i ukus – trave.

  Ovaj napitak je toliko zdrav da može da se koristi  neograničeno.

Bratislava Vukanović

Vidi još…

bakterije beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes drvo energija holesterol hrana imunitet jetra karcinom knez lazar koža lek lepota lečenje limun manastir med more muškarci nemanjići pluća potencija rak reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost uskrs vitamin c voda zdravlje želudac

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com

Uvek možeš da se odjaviš. Ne šaljemo neželjenu poštu.

close

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com