Kamelija je dobila naziv po jezuiti Džordžu  Džozefu Kamelu, koji je proučaovao biljke i životinje na Filipinima, iako se veruje da je on lično nikada zapravo nije ni video. Njegov prijatelj, botaničar Line, odao mu je počast nazvavši ovu lepoticu po njemu.

 To ipak nije pomoglo da se kamelija poveže sa jezuitskim, strogim kaluđerom koji nema ništa zajedničko sa nežnom lepoticom  već se povezuje sa jednom francuskom kurtizanom.  Meri Duplesis, lepotica iz provincije sa stanom u Parizu nosila je cvet bele kamelije 25 dana u mesecu. Preostalih 5 dana nosila je cvet crvene kamelije što je bio signal da tih dana nije raspoloživa za ljubavne užitke.

  Bila je prava lepotica ali i veoma zagonetna i misteriozna ličnost koja je golicala maštu muškaraca, pa je Aleksandar Dima inspirisan njome uzeo za glavni lik svoje novele Dama sa kamelijama.

  Kamelije potiču iz Kine, a u Evropu su stigle  iz Engleske  preko Indije 1705. godine, a doneo ih je engleski izaslanik  koji je jedini preživeo masakr u Indiji. U Severnu Ameriku stigle su  su nekako u isto vreme i postale su veoma popularne  zbog lakog uzgajanja i raskošnog izgleda. Kamelija voli malo hladnih dana, pa je njen cvet kudikamo lepši i raskošniji u hladnijim krajevima nego u tropskim.

 Ali kamelija ima raskošan, predivan izgled ali nema miris. Zbog toga se ona povezuje sa vrlina koje se odmah ne vide.

Pošto je kamelija zimzelena višegodišnja biljka, uvek će nam činiti atmosferu proleća. Može da raste kao žbun, dok neke vrste izrastaju u stabla visine i više od 10 m. Korenov sistem je jako razvijen i sastoji se od glavnog korena i velikog broja razgranatih korenčića. Stablo je uspravno i sa godinama odrvenjuje, a neke vrste svake godine daju nova zelena stabla. Listovi su glatki, tamnozeleni, sjajni i nazubljeni na ivicama.

Ima velike cvetove sa istaknutim žutim tučkom i podsećaju na cvetove ruže. Boja im može biti bela ili ružičasta, retko žuta. U zavisnosti od vrste, cveta u jesen ili na kraju zime. Plod je mahuna zelene boje sa 3 krupne semenke, veoma lep, takođe.

Ako možete, zasadite kameliju, uvek će vas svojim dostojanstvenim izgledom podsećati na vaše i tuđe vrline.

O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba