Joni u vazduhu,i to još negativni i pozitivni! Šta uopšte to znači za naše zdravlje. Znamo da je kiseonik neophodan za život. Ali, takođe znamo da mnogo kiseonika može da ubije, da sprži pluća, kao što malo kiseonika može da uguši. Šta joni, pozitivni i negativni, znače za naše zdravlje? Prof. Dr Dejan Raković  sa Elektrotehničkog fakulteta koji se  bavio izučavanjem jona, navodi da su oni od izuzetng značaja za naše zdravlje.

– Višedecenijska sistematska istraživanja ukazala su da joni u vazduhu utiču na svežinu, zamor, opuštenost ili razdražljivost kod ljudi, a gledajući kroz te efekte na duge staze itekako utiču i na zdravlje – navodi prof. dr Dejan Raković.- Što je koncentracija negativnih jona u vazduhu veća to je bolje za zdravlje jer svežina vazduha dovodi do opuštanja. Kada je koncentracija pozitivnih jona veća dolazi do osećaja zamora i razdražljivosti.

  I u slučaju jona, kao što se vidi, imamo „negativce“ i „pozitivce“ samo što su  oni zamenili nazive. Negativni su dobri, poziutivni su loši.

  Prirodni izvori negativnih jona, kako objašnjava profesor Raković, nalaze se u vazduhu pored reka, vodopada, u šumama i na planinama. Dok su izvori pozitivnih, znači loših jona, u toplim vetrovima, ali i aparatima za domaćinstvo, kompjuterima, klima uređajima i slično.

  Poznato je iz istorije da je taj topli vetar, poput juga koji duva po Dalmaciji i crnogroskom primorju  bio toliko velika psihička nevolja za stanovnike da su zakoni Mletačke republike davali olakšavajućiu okolnost onome ko je šta loše počinio u vreme kad duva jugo.

  Novija istraživanja su pokazala da u periodima toplog vetra dolazi do fizičkih i psihičkih smetnji: zamora, glavobolja, vrtoglavica, mučnina, alergijskih disajnih problema, astme, bronhitisa, nesanice, razdražljivosti, uznemirenosti, depresije, ali i do povećanog broja postoperativnih komplikacija i smrtnih slučejeva u šok sobama.

  -Da bi se popravila mikroklima, kaže  profesor Raković- napravljeni su aerojonizatori (generatori negativnih aerojona), koji u svojoj blizini podižu broj negativnih jona u vazduhu uspostavljajući mikroklimu kakva se sreće u prirodi posle obilnih pljuskova i jakih grmljavina.

 Reč je o mikro-klimatskom bioinženjeringu, tačnije o aparatima koji prečišćavaju vazduh kroz električnu neutralizaciju krupnih pozitivnih aerojona prašine, neprijatnih mirisa, duvanskog dima, polena i drugih alergena – čime se smanjuje njihov stresogeni uticaj na organizam. Aero-jonizatiori efikasno čiste vazduh od bakterija i virusa i vrlo su korisni posebno u opštoj eri zagađenja koja pogađaju gradove Srbije u novije vreme.

                       Nina Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba