Svako ko ima bar malo volje da učini nešto za sebe i svoje zdravlje – može da vežba jogu. Čak iako nemate para za instruktora, jogu možete da vežbate sami kod kuće.  Za to nije potrebna  gotovo nikakva oprema, tek jedna asura i dvadesetak minuta dnevno vežbe. Zauzvrat, joga će vam obezbediti: vitkost, jedrinu, savitljivost, bolji osećaj za ravnotežu, jače kosti, niži nivo šećera u krvi, zdravu kičmu,vrat, veći kapacitet pluća, manji rizik od srčanih bolesti,  manje stresa, bolji seksualni život… i još mnogo toga. Veruje se da je joga kao veština istezanja put u dugovečnost. Istezanjem i uvrtanjem se    prokrvljuju i podmlađuju svi organi. Uz to, joga eliminiše stres i smiruje energiju.

   MAČKA / Marjariasana

Zauzmite položaj „na sve četiri“, oslonjeni na šake koje su postavljene ispod ramena i na kolena u širini kukova. Ruke i potkolenice su prave, vertikalne i međusobno paralelne. Trup i vrat su dugački. Sa udahom, spustite leđa i stomak ka podu, izvijte kičmu, podižete trtičnu kost, pogled ka plafonu. Otvorene su sedalne kosti. Potom, sa izdahom, savijte kičmu, uvlačite trtičnu kost, brada ide ka grudnom košu, pogled ka pupku. Ponovite pet puta u ritmu disanja.

Dorobiti:

• Isteže donji deo leđa i vrat te opušta mišiće duž kičme
• Masira kičmu i unutrašnje organe i pospešuje varenje
• Ublažava menstrualne tegobe
• Vrlo je umirujuća te se terapijski koristi kod stanja stres

PAS KOJI GLEDA DOLE / Adho mukha svanasana 

Zauzmite položaj „na sve četiri“, oslonjeni na šake koje su postavljene ispod ramena i na kolena u širini kukova. Pomerite dlanove za jednu dužinu napred. Podvijte  prste na stopalima. Uz izdah ispravite kolena i podignite karlicu ka plafonu. Prsti na šakama su rašireni, dlanovi snažno utisnuti u pod. Kičma je prava i izdužena, ruke i vrat prate njenu liniju. Pazušne jame okrenute jedna ka drugoj. Pogled je usmeren ka kolenima ili pupku (bez povijanja vrata ka grudima). Stomačni mišići ostaju angažovani dok podižemo trtičnu kost ka gore, a pubičnu unazad.Težimo da spustimo pete na pod.

Dobrobiti:

 Umiruje mozak i pomaže ublažavanju stresa i blage depresije

 Isteže ramena, zadnju stranu butina, listove, tabane i ruke

 Jača ruke i noge

 Pomaže ublažavanju simptoma menopauze

 Ublažava nelagodnosti menstruacije (kada se radi sa poduprtom glavom)

 Pomaže u preventivi osteroporoze

 Popravlja varenje

 Ublažuje nesanicu, glavobolju, bolove u leđima i slabost

TIGAR / Vyaghrasana

Zauzmite položaj „na sve četiri“, oslonjeni na šake koje su postavljene ispod ramena i na kolena u širini kukova. Uz udah podignite desnu nogu visoko iz kuka, izvijte kičmu, otvarite grudni koš, pogled ka plafonu. Sa izdahom savijte desnu nogu u kolenu, koleno ide ka grudnom košu, savijte kičmu, uvucite donji deo stomaka, brada ka grudnom košu, pogled ka pupku. Ponovite  pet puta u ritmu disanja. Izvedite vežbu i sa levom nogom.

Dobrobiti:

• Poboljšava i održava elastičnost kičme i pokretljivost kukova

• Jača mišiće trbuha, leđa, stražnjice, kukova i nogu.

• Produbljuje disanje

• Posebno dobra za žene nakon porođaja.

SVEĆA / Sarvangasana

Lezite na prostirku, ruke postavite pored tela sa dlanovima okrenutim ka podu. Bradu blago povucite ka grudnoj kosti.  Savijte kolena tako da stopala ostanu na podu što bliže sedalnim mišićima.  Uz udah, pritisnite dlanovima pod i podigni stopala od poda privlačeći butine grudima.Nastavite da podižete karlicu i donji deo leđa tako da kolena dođu do glave. Poduprite leđa rukama sa podlakticama na podu a dlanovima oslonjenim na donji deo leđa zadržavajući laktove što bliže jedan drugom. Podignite karlicu iznad ramena, tako da trup dođe u što vertikalniji položaj. Uz udah ispravite kolena gurajući pete ka plafonu. Pritisnite ramena o pod i pokušajte da podignete gornji deo kičme od poda. Opustite grlo i jezik. Grudni koš prilazi bradi. Ostanite u položaju od 30 sekundi do 3 minuta.

Dobrobiti:

 •  Umiruje um, ublažava stres i depresiju
 •  Stimuliše štitnu žljezdu, prostatu i stomačne organe
 •  Isteže ramena i vrat
 •  Poboljšava kretanje i eliminaciju limfe
 •  Smiruje noge i sedalne mišiće
 •  Popravlja varenje
 •  Pomaže ublažavanju simptoma menopauze
 •  Smanjuje umor i uklanja nesanicu

UVRTANJE KIČME / Ardha Matsyendrasana

Zauzmite sedeći položaj sa ispruženim nogama. Savijte levu nogu u kolenu i postavite petu uz desnu stranu sedalnog dela. Savijte desnu nogu u kolenu i postavite stopalo na pod sa spoljne strane levog kolena. Desnu šaku postavite iza ledja. Oslanjajući se na šaku, uvrnite vrat i trup udesno što više možete. Gledajte preko desnog ramena. Laktom leve ruke blago pritiskajte spoljašnju stranu desnog kolena. Zadržite se u položaju nekoliko udaha i izdaha. Sa svakim izdahom probajte da se uvrnete za nekoliko dodatnih milimetara. Ponovite vežbu na suprotnu stranu.

Dobrobiti:

• Stimuliše digestivni trakt tako da će vam pomoći da brže svarite hranu i sagorite više kalorija

• Povećava kapacitet pluća

•Prokrvljuje kičmene pršljenove i “podmladjuje” kičmu

•Zateže mišiće gornjeg dela tela

POLOŽAJ DETETA /Balasana

Sedite u položaj na petama palčevi na nogama se dodiruju a butine i ruke su paralelne. Sa udahom podignite  ruke a sa izdahom priljubite trup uz butine. Sedalni delovi ostaju na petama.  Ruke su uz telo, dlanovi okrenuti na gore. Izvucite vrat iz ramena a ramena pustite da padaju ka podu. Ostanite u položaju od 30 sekundi do nekoliko minuta. Balasana je položaj u kome se opuštamo.

Dobrobiti:

 •  Nežno isteže kukove, butine i skočne zglobove
 •  Umiruje mozak, i pomaže ublažavanju stresa i slabosti
 •  Ublažava bolove u leđima i bolove u vratu kada podupremo trup i glavu

O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba