Jelkine šišarke su naš najbolji prijatelj. One nam pomažu u borbi protiv  virusa i  gripa i drugih bolesti koje dolaze sa padom imuniteta. Kada ih spremimo na tradicionalan ruski način – budite uvereni da ćete imati imunitet kao Supermen!

   Besplatne, lako dostupne budući da ih gotovo svuda  ima, mirišljave i zdrave, potrebno je samo naći  čisto mesto  gde rastu četinarske lepotice i prvi i najvažniji korak je učinjen.

 Beru se tokom proleća i početak leta je krajnji rok za ovaj poduhvat. Treba naći mlade jelkine šišarke  dužine palca, a da li su dobre ili ne to će vam najbolje pokazati dodir: ako su mekane, znači da su mlade i dobre su, ako li su tvrde, znači da su starije i nisu idealne za ove recepte.  Naravno,i takve jelkine šišarke mogu poslužiti.

  Tinktura od  šišarki

 Za tinkturu od šišarki koja podiže imunitet, tera kašalj, bronhitis,  probleme sa plućima, okrepljuje organizam , učvršćuje  zglobove i kosti, potrebno vam je  dvadesetak malih šišarki i litar vodke.

  Operite jelkine šišarke i dobro ih prosušite. Zatim svaku šišarku izrežite na pola i stavite u teglu. Za teglu od litar treba vam dvadesetak šišarki. Kada napunite teglu prepolovljenim  jelkinim šišarkicama, napunite je do vrha vodkom ili  alkoholom od 40 procenata.

  Dobro je zatorite i ostavite da stoji na tamnom mestu, dve nedelje. Ako vam je tegla svetle boje stavite je u tamnu kesu. Trebalo bi da šišarkice za to vreme  promene boju.

šuma jelki

 Procedite, zatim i tinkturu od šišarki stavite u  staklenu  posudu.

 Spremna je za upotrebu.

 Za jačanje imuniteta sipajte jednom dnevno, pola sata pre jela,  u čašu sa vodom 1 kašiku ove tinkture.

 Za lečenje bolesti pluća, kostiju i zglobova, potrebno je uzimati tri puta dnevno po jednu  kašiku tinture rastvorene u čaši vode, svejedno da li je voda hladna ili topla.

 Za probleme sa štitnom žlezdom takođe koristiti po tri puta dnevno tinkturu.

jelkine šišarke u šumi

 Jelkine šišarke kao slatko

  Slatko od šišarki je drevna ruska poslatica i lek. Osmišljen je da prevari decu koja vole slatko a imaju problema sa plućima i imunitetom ili drugim bolestima.

 Ovaj recept koji daje  Natalija Vasilenko uspešno  se bori protiv bronhitisa i bolesti pluća, deca ga obožavaju.

  Potrebno je krajem prleća ili na leto ubrati jelkine šišarke na čistom i  ekološki  izabranom mestu. Šišarke oprati  i staviti u posudu za kuvanje. Princip je sledeći: koliko imate šišarki toliko vam je potrebno vode i šećera.

 Na kilogram šišarki trebalo bi sipati litar vode ( ili onoliko vode da šišarke budu prekrivene)  i kilogram šećera.

 Sve se zatim stavi na vatru i  pusti da proključa.  Drži se tako pet  minuta. Zatim se skloni i ostavi da odstoji 10 do 12 sati.

 Posle ovoga se cela procedura ponovi. Šerpa se stavi na ringlu, pusti da provri, kašikom se skida  pena da vam sirup ne bi bio mutan, već lep i providan. Posle pet minuta ključanja, posuda se sklanja i ostavlja da stoji 10 do 12 sati.

 Poslednji, treći put stavljate šerpu na ringlu, pustite da provri, pokupite penu i zatim  dok je sve još vruće, punite pripremljene tegle ovim slatkom.

  Od kilograma  jelkinih šišarki dobićete oko dva kilograma slatka.

 Sirup se koristi po potrebi, uglavnom pre jela.

 On jača imunitet, pluća, zglobove, kosti i pomaže u borbi protiv raznih bolesti koje izaziva pad imuniteta.

 Budući da je veoma ukusan i sladak deca ga vole i ne beže od njega.

O.B.

Vidi još Život bez hemije, sedam prirodnih sredstava za čišćenje

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com