Jelena Nemanjić, bila je prva žena kralja Milutina i, kažu istoričari, jedina Srpkinja među njegovim žena. Istorija je nije mnogo pominjala, tek šturo, u par rečenica. Ali Jelena, prva žena kralja Milutina zauzela je veliku istorijsku čast da bude naslikana na fresci koju je za života naručio sam rodonačelnik loze Nemanjića, veliki Stefan Nemanja.

 Zbog te okolnosti-nema sumnje da je tast poštovao Jelenu, voleo je, smatrao značajnu za porodicu Nemanjić, pa je zbog toga naložio da se i ona naslika na porodičnoj slici u crkvi Đurđevi Stupovi, u Rasu.

 Ni u jednoj drugoj Nemanjinoj crkvi nisu sačuvane freske rađene po njegovoj narudžbi. Đurđevi Stupovi su jedina crkva koja čuva i danas likove Nemanjića, starijih i mladih kraljeva i njihovih žena, naslikanih po želji ktitora crkve Stefana Nemanje.

 Doduše, neki su oštećeni, vreme ih je napalo udruženo sa nemarom, pa se lik Jelene jedva razaznaje.

 Kao da je vreme htelo da sakrije od nas i lik misteriozne  Jelene, kao što je istorija  tako udesila da se ona jedva i pominje u spisima koji su doprli do nas. Čak je danas često i mešaju sa Jelisavetom, kasnijom ženom kralja Milutina koji se, inače, ženio pet puta.

 Jelena je  bila prva žena kralja Milutina, mlađeg sina kralja Uroša I i kraljice Jelene Anžujske. Stariji sin, Dragutin, u vreme slikanja freske 1282. godine, bio je savladar i srpski kralj.

 Na porodičnoj slici (fresci) su po značaju i prikazani. Hristu na prestolu prilaze, s jedne strane, stari vladari monasi:  Simeon Nemanja,  Stefan Prvovenčani-Simon, Uroš I – Simeon i njegova žena Jelana.

 S druge strane Hristu prilaze mladi savremenici, kralj Dragutin sa sinom Vladislavom i ženom Katalinom, kralj Milutin sa ženom Jelenom.

 Nema sumnje da je Jelena bila lepa, vitka linija odaje profinjenost. Pretpostavlja se da je Jelena bila Srpkinja plemenitog roda.

Brak između nje i Milutina je sklopljen verovatno 1271. godine. Sigurno je bio iz ljubavi jer u to vreme Milutin nije bio kralj. Niti je mogao znati da će postati kralj u spletu čudnih okolnosti kada će mu stariji brat predati vlast zbog bolesti, da će vladati pune 42 godine „koliko je i zadužbina podigao“ i da će se još četiri puta ženiti „strankinjanama“ iz političkog interesa. 

  Profesor Radivoje Radić, naš vizantolog, ipak  navodi da postoje sumnje o postojanju Jelene.

–    Brakovi Stefana Uroša II Milutina su bili i ostali velika istorijska zagonetka. Najpre se smatralo da se srpski kralj ženio četiri puta, pa je u daljem proučavanju počelo da prevladava uverenje da se Milutin ženio čak pet puta i da je vizantijska princeza Simonida njegova peta žena. U najnovije vreme se, međutim, iznova veruje da su posredi ipak bila četiri braka. Što se tiče njegove prve žene, za koju se verovalo da je bila Srpkinja i da se zvala Jelena, danas je to mišljenje dovedeno u sumnju. Nedostatak izvora je uzrok što je ovo naučno pitanje puno kontroverzi. Ako se pogleda tablica vladara dinastije Nemanjića, dva zlatna stoleća srpske srednjovekovne istorije (1166–1371), upadljivo je da su se u sedam pokolenja, počev od Stefana Nemanje do cara Stefana Uroša V, svi vladari ženili inostranim princezama – kaže profesor Radivoj Radić.

 Misteriozna prva žena kralja Milutina jedina Srpkinja među njegovim brojnim ženama, poslednja je u povorci Nemanjića koja prilazi Hristu. Ne vide se njene oči koje su u freskoslikarstvu mogle da označe ličnost, kao blage, tople oči Svetog Save, recimo, ili sitne, proračunate, na trenutak i sebične oči kralja Milutina.

  Ne zna se da li su Milutin i Jelena imali dece. Nigde se taj podatak u našoj istoriji ne može naći. Zna se da je Milutin svoju prvu ženu Jelenu oterao  u vreme kada je stupio na presto.

  Kada se pojavila mogućnost da se orodi sa  sevastokratorom Tesalije Jovanom Anđel, on je Jelenu oterao i oženio se Tesalkom ( istorija joj nije zapamtila ime, pa je kasniji autori nazivaju Tesalka).

 Jelena će nestati sa istorijske scene u potpunosti. Nenametljivo i tiho kao što je i došla. Ali ovekovečena na fresci u povorci Nemanjića.

 Da li je iza sebe ostavila poroda sa kraljem Milutinom-ne zna se. Ako su se, kako istoričari kažu, uzeli oko 1271. godine, a Milutin je na Saboru u Deževi 1282. godine primio vlast od brata Dragutina koji je pao sa konja i ozbiljno se povredio, jasno je da su bili u braku bar devet godina pre nego što će je Milutin oterati. Morali su imati dece, osim ako Jelena nije mogla.

 Neki istoričari navode da je možda Stefan Dečanski bio njihov sin koji je rođen 1275.godine a koji će biti srpski vladar.

  U povorci  Nemanjića koji prilaze Hristu na fresci u Đurđevim Stupovima,  svi vladari stupaju  okrenuti ka Hristu. Jedino su Milutin i njegova prva žena Jelena naslikani frontalno. Gledaju u nas, svih ovih godina i vekova. Nemo, postojano,  bez mogućnosti da ih razumemo.

   Dijana Dimitrovska

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com